Раціональне харчування для зниження холестерину
Холестерин – це жироподібна речовина з групи стеринів, яка утворюється в печінці і надходить в організм з продуктами харчування.
Холестерин є складовою мембраною клітин тіла, він необхідний організму для вироблення статевих гормонів, жовчних кислот, нервових клітин. Є одним з найпотужніших антиоксидантів.
Надлишок холестерину в крові приводить до розвитку атеросклерозу – відкладення холестерину на стінках судин. Після чого утворюється атеросклеротична бляшка, яка перекриває просвіт судин, що може привести до зменшення кровопостачання головного мозку, серця та інших органів.
Причини підвищеного холестерину у жінок і чоловіків можуть бути різними. Найчастіше це нездоровий спосіб життя: посилене споживання жирної їжі і мінімум фізичних навантажень (гіподинамія). Ситуація може ускладнюватися шкідливими звичками: палінням, вживанням алкоголю, тощо.
Допустимий рівень холестерину в організмі 4,5 ммоль/л і нижче.
Раціональне харчування відіграє знану роль в профілактиці та лікуванні гіперхолестеринемії.
- Продукти, що знижують холестерин:
– Курка без шкіри (краще грудка), індичка, пісна яловичина, телятина, м’ясо ягняти;
– Біла риба, особливо морська, жирна риба – оселедець, лосось, палтус, тунець, скумбрія, сардини;
– Молоко до 1% жирності, нежирні сири, сметана і йогурт, білок яєць;
– Всі овочі і фрукти, включаючи заморожені;
– Хліб грубого помелу, каші на воді (особливо геркулесова), макарони з твердих сортів пшениці, рис, бобові (горох, квасоля, сочевиця);
– Соки і чай без цукру, кава, мінеральна вода;
– Оливкова, кукурудзяна, соняшникова олія, риб’ячий жир в капсулах
- Продукти, що підвищують холестерин:
- – М’ясо з жировими прошарками, свинина, качка, гуска, ковбаси, сосиски, бекон, паштети;
- – Ікра, креветки, кальмари, восьминоги, краби;
- – Жирне молоко, вершки, плавлені сири та сири з вмістом жиру понад 30%, яєчний жовток;
- – Овочі, що пройшли термічну обробку з жиром, особливо шкідливі картопля фрі і чіпси, фрукти, консервовані з додаванням цукру;
- – Білий хліб, випічка, тістечка, торти, морозиво, млинці і пончики;
- – Соки з цукром, газована вода, какао і гарячий шоколад,;
- – Вершкове масло, маргарин, сало і свинячий жир, майонез, жирні соуси.
Щоб організувати лікувальне харчування при підвищеному холестерину, потрібно знати, що:
- – організовувати раціональне харчування слід 3-4 рази на день: перший сніданок – 20-25%;
- – другий сніданок – 20-25%; обід – 30-40%; вечеря – 15% добової калорійності. Загальне вживання жирів не повинно перевищувати 30-35% загальної калорійності, при цьому не більше 1/3 споживаного жиру повинні бути тваринного походження, споживати якомога більше овочів, фруктів та зернових.
- – Смажену їжу необхідно замінити паровою, відварною, приготовленою на грилі;
- – При приготуванні м’яса зрізати жир і знімати шкіру з курки та іншої птиці;
- – Поєднувати м’ясо з овочами або макаронами;
- – М’ясний бульйон рекомендується охолодити і зняти застиглий шар жиру;
- – Знежирене молоко містить не менше білка, кальцію і фосфору, ніж жирне;
- – Не слід поєднувати сир з м’ясними продуктами, так ви подвоюєте вміст жиру;
- – Яйця краще замінювати яєчними білками, а жовтки вживати не більше 2-х на тиждень;
- – Овочеві салати краще заправляти лимонним соком і спеціями. Обмежити вживання алкоголю.
Таким чином, якщо строго придержуватись гіпохолестеринової дієти та прислухатись до порад спеціалістів, результат не змусить себе довго чекати. Але, навіть після того, як ціль буде досягнута і рівень холестерину знизиться, обов’язково треба продовжувати вживати «здорову» їжу, щоб проблема не повернулася знову.
Завідуюча терапевтичним відділенням Толоконнікова В.Г.
Tags: Толоконникова В.Г.
Trackback from your site.