Раціональне харчування для зниження холестерину

Written by admin on . Posted in Поради та рекомендації

Холестерин – це жироподібна речовина з групи стеринів, яка утворюється в печінці і надходить в організм з продуктами харчування.

Холестерин є складовою мембраною клітин тіла, він необхідний організму для вироблення статевих гормонів, жовчних кислот, нервових клітин. Є одним з найпотужніших антиоксидантів.

Надлишок холестерину в крові приводить до розвитку атеросклерозу – відкладення холестерину на стінках судин. Після чого утворюється атеросклеротична бляшка, яка перекриває просвіт судин, що може привести до зменшення кровопостачання головного мозку, серця та інших органів.

Причини підвищеного холестерину у жінок і чоловіків можуть бути різними. Найчастіше це нездоровий спосіб життя: посилене споживання жирної їжі і мінімум фізичних навантажень (гіподинамія). Ситуація може ускладнюватися шкідливими звичками: палінням, вживанням алкоголю, тощо.

Допустимий рівень холестерину в організмі 4,5 ммоль/л і нижче.

Раціональне харчування відіграє знану роль в профілактиці та лікуванні гіперхолестеринемії.

  1. Продукти, що знижують холестерин:

– Курка без шкіри (краще грудка), індичка, пісна яловичина, телятина, м’ясо ягняти;

– Біла риба, особливо морська, жирна риба – оселедець, лосось, палтус, тунець, скумбрія, сардини;

– Молоко до 1% жирності, нежирні сири, сметана і йогурт, білок яєць;

– Всі овочі і фрукти, включаючи заморожені;

– Хліб грубого помелу, каші на воді (особливо геркулесова), макарони з твердих сортів пшениці, рис, бобові (горох, квасоля, сочевиця);

– Соки і чай без цукру, кава, мінеральна вода;

– Оливкова, кукурудзяна, соняшникова олія, риб’ячий жир в капсулах

  1. Продукти, що підвищують холестерин:
  • – М’ясо з жировими прошарками, свинина, качка, гуска, ковбаси, сосиски, бекон, паштети;
  •  – Ікра, креветки, кальмари, восьминоги, краби;
  •  – Жирне молоко, вершки, плавлені сири та сири з вмістом жиру понад 30%, яєчний жовток;
  •  – Овочі, що пройшли термічну обробку з жиром, особливо шкідливі картопля фрі і чіпси, фрукти, консервовані з додаванням цукру;
  • – Білий хліб, випічка, тістечка, торти, морозиво, млинці і пончики;
  •  – Соки з цукром, газована вода, какао і гарячий шоколад,;
  •  – Вершкове масло, маргарин, сало і свинячий  жир, майонез, жирні соуси.

   Щоб організувати лікувальне харчування при підвищеному холестерину, потрібно знати, що:

  • – організовувати раціональне харчування слід 3-4 рази на день: перший сніданок – 20-25%;
  • – другий сніданок – 20-25%; обід – 30-40%; вечеря – 15% добової калорійності. Загальне вживання жирів не повинно перевищувати 30-35% загальної калорійності, при цьому не більше 1/3 споживаного жиру повинні бути тваринного походження, споживати якомога більше овочів, фруктів та зернових.
  •  – Смажену їжу необхідно замінити паровою, відварною, приготовленою на грилі;
  • – При приготуванні м’яса зрізати жир і знімати шкіру з курки та іншої птиці;
  • – Поєднувати м’ясо з овочами або макаронами;
  • – М’ясний бульйон рекомендується охолодити і зняти застиглий шар жиру;
  •  – Знежирене молоко містить не менше білка, кальцію і фосфору, ніж жирне;
  • – Не слід поєднувати сир з м’ясними продуктами, так ви подвоюєте вміст жиру;
  • – Яйця краще замінювати яєчними білками, а жовтки вживати не більше 2-х на тиждень;
  • – Овочеві салати краще заправляти лимонним соком і спеціями. Обмежити вживання алкоголю.

Таким чином,  якщо строго придержуватись гіпохолестеринової дієти та прислухатись до порад спеціалістів, результат не змусить себе довго чекати. Але, навіть після того, як ціль буде досягнута і рівень холестерину знизиться, обов’язково треба продовжувати вживати «здорову» їжу, щоб проблема не повернулася знову.

Завідуюча терапевтичним відділенням Толоконнікова В.Г.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

69