Проведено цикл майстер – класів для молодших спеціалістів

Written by admin on . Posted in Останні події

На базі навчально – тренувального центру КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» з 23.06.2017 по 30.06.2017 року проведено цикл майстер – класів для молодших спеціалістів з медичною освітою та молодших медичних сестер на тему:

  1. 1.«Надання невідкладної допомоги при тепловому та сонячному ударах».
  2. 2.«Надання невідкладної допомоги при укусах каракуртами».

Каракурт, або Чорна вдова (Latrodectus tredecimguttatus) — один з найнебезпечніших видів павуків. Укус його у 50 разів отруйніший, ніж укус тарантула. Смертність від його укусу за підрахунками вчених становить приблизно 4 %, а отрута у 15 разів сильніша за отруту гримучої змії.

Отрута

Його отрута унікальна за своєю силою: вона сильніша від отрути гюрзи в 15 разів. На щастя, каракурт набагато менший від гюрзи, інакше ніхто не вижив би після його укусу. Він — родич знаменитої «чорної вдови», яка живе у Північній Америці.

Дії при укусі

За оцінкою фахівців, павуки ніколи не нападають першими й без причини. Найчастішими є випадки укусів у ногу, коли людина взуває старе взуття, попередньо не перевіривши його, яке самиці уподобали собі для гнізда. Після укусу на шкірі з’являється маленька червона цятка, що швидко блідне. Укус каракурта викликає психічну неврівноваженість у людини, пекучий біль, який через 15-30 хвилин розповсюджується по всьому тілу. У потерпілого виникає біль в області живота, слиновиділення і потовиділення, порушення роботи серця, поважчення дихання.

За даними ОблСЕС з укусів каракуртів, вкушені павуком частіше потрапляють до лікарні в дуже важкому стані, з високим артеріальним тиском і алергічними реакціями організму. Спеціальна протикаракуртова сироватка не завжди доступна, тому, не пізніше 2 хвилин місце укусу треба припекти палаючим сірником — він руйнує отруту (цей спосіб запропонував П. І. Мариковський).

Якщо укус прийшовся в ногу або руку, слід забезпечити негайну доставку у медичний заклад, а до того — нерухомість кінцівки, рекомендується багато пити води, неміцного чаю, молока; пиття розчину марганцівки недоцільне і шкідливе. Особам, які страждали до укусу гіпертонією, потрібно під час транспортування до лікарні контролювати тиск і у випадку його підвищення прийняти ліки, які вони приймали до того. Варто також прийняти ліки від алергії. У важких випадках за відсутності медичної допомоги через 1-2 дні після укусу каракурта може наступити смерть.

Перша допомога при укусі каракурта:

  • Протягом кількох хвилин місце укусу каракурта потрібно припекти двома-трьома сірниками. Для цього прикладіть 3 сірники головками до місця укусу та підпаліть їх 4-ой. При укусі уражається верхній шар шкіри, тому полум’я сірників вистачить для часткової нейтралізації і руйнування отрути. Звичайно, це боляче, але все-таки набагато краще подальшого болю, якщо місце укусу не припекти!
  • Корисні розтирання спиртом, клізми.
  • Хворий повинен пити теплий чай або воду. Давати по трохи, адже після укусу каракурта виділення сечі погіршується.
  • Кожні 5-6 годин внутрішньовенно вводять 10-12 мл 33% етилового спирту.
  • Для зняття болю можна колоти знеболюючі препарати (анальгін 2 мл + димедрол 1 мл, кетанол 1 мл)
  • Кращим засобом для нейтралізації отрути каракурта є ташкентська протикаракуртова сироватка. Тому постраждалого потрібно доставити в лікарню в найкоротші терміни!

На майстер – класах навчились що таке :

Перегрівання організму;

  • Що сприяє перегріву;
  • Ознаки теплового удару;
  • Ознаки сонячного удару;
  • Причини перегрівання організму;
  • Симптоми;
  • Засоби профілактики;
  • Перша допомога.

Організовано та проведено майстер – класи медичною сестрою навчально – тренувального центру – Лутановською А.О.

Trackback from your site.

Leave a comment

74