Сучасні погляди на роль аліментарного фактора і раціональні підходи до його модифікації у хворих на гіпертонічну хворобу.
Серед факторів, що модифікуються та асоційовані з високою кардіоваскулярною смертністю населення країн України та Європи, слід виокремити: підвищений артеріальний тиск (АТ) (16,5 % смертей на Землі щорічно). Аліментарний фактор (АФ) або нераціональне харчування відносять до провідних факторів ризику (ФР) хронічних захворювань внутрішніх органів (ХЗВО), а його своєчасна та раціональна корекція є простим та ефективним напрямком первинної профілактики терапевтичних хвороб.
Останнім десятиліттям (2000-2010) проведена низка епідеміологічних досліджень з первинної профілактики, ролі здорового харчування та окремих нутрієнтів при ГХ.
Харчування хворих на ГХ повинне бути дробним і частим (4-5 разів на добу), з метою полегшення навантаження на ССС і шлунково-кишковий тракт, Останній прийом їжі рекомендований за 3-4 години до сну. Слід прагнути до обмеження споживання кухонної солі до 6 г /добу (2400 мг Na), включаючи в раціон продукти, багаті на К+: абрикоси, соки, горіхи. Слід уникати кави, вина, пива, шоколаду, легкозасвоюваних вуглеводів, збільшувати споживання продуктів, багатих рослинною клітковиною (несолодкі сорти фруктів, ягід, овочів). Особи з непереборним тяжінням до «досолювання» їжі повинні користуватися замінниками солі типу «Сана-Сол» або сільницями-дозівницями. Кількість рідини при ГХ різко обмежувати не потрібно, однак добова кількість Н2О має наближатися до 1-1,2 л. Дієта гіпертоніка повинна бути багата на вітаміни Р, РР, С, В2, В6, що мають гіполіпідемічну, депресорну дію, покращують нирковий і коронарний кровообіг, зменшують проникність судинної стінки. Слід обмежувати введення вітамінів, що сприяють розвитку атеросклерозу і підвищують коагулятивні властивості крові. Дієта гіпертоніків повинна бути збагачена іонами K+, Ca2+, Mg2+, I. Крім вищевказаних продуктів, на K+ багаті овочі, фрукти, какао, баранина. Калій є фізіологічним антагоністом Na+ і має депресорний ефект на судинну стінку. Магній посилює гальмівні процеси в мозку, зменшує судинний спазм, знижує АТ, має гіпохолестеринемічну дію. На Магній багаті квасоля, горох, соя, зелений горошок, родзинки, інжир, шипшина, кукурудза, курага. Йод має проти склеротичні властивості й міститься в продуктах моря. Хворим на ГХ необхідно обмежувати споживання продуктів, що володіють коагулятивними властивостями (вершки, сметана, вершкове масло), багатих на біогенні аміни (сир, оселедець, боби, ананаси, помідори), що збуджують нервову система і посилюють діяльність серця (бульйони, підливу, шоколад, гострі закуски, приправи, копченості).
Для хворих на ГХ з ожирінням слід рекомендувати такі розвантажувальні дні та контрастні дієти:
- Яблучний день (1,5 кг яблук по 300 г 5 разів на добу).
- Рисово-компотний день (аналогічно дієті Кемпнера).
- Салатний день (1,2-1,5 кг свіжих овочів і фруктів з рослинною олією (по 200-250 г салату без солі 4-5 разів на день)).
- Кавуновий або гарбузовий день (1,5 кг стиглого кавуна або печеного гарбуза по 300 г на 5 прийомів).
У майбутньому для хворого на ГХ найбільш оптимальною буде персоніфікована дієта, що базується на дослідженнях нутріогеноміки та нутріогенетики.
За сучасними рекомендаціями, раціон харчування здорової та особливо хворої на ГХ людини, повинен базуватися на ознаках її статури (гіпо-,нормо- та гіпертрофія), бути традиційними та сезонним щодо регіону мешкання, збалансованим за енергетичною цінністю та фізичними витратами, збагачений вітамінами А, С, Е, , омега-3 кислотами, при цьому слід мінімізувати кількість простих вуглеводів та транс жирів. У такому раціону 75% повинні складати овочі, фрукти, цільні злаки, 25% – здорові білки (горіхи,бобові, молоко, м’ясо), решту – корисні жири, здорові напої.
А на сьогодні ми керуємось наказом МОЗ України №16 від 14.01.2013 р. «Про затвердження методичних рекомендацій для лікарів загальної практики – сімейної медицини з приводу консультування пацієнтів щодо основних засад здорового харчування»
Районний терапевт Толоконнікова В.Г.
Tags: Толоконникова О.В.
Trackback from your site.