ТОП-7 самих шкідливих продуктів харчування

Written by admin on . Posted in Поради та рекомендації

Багатьом з нас знайомий гріх обжерливості, при якому дуже важко відмовити собі в черговий скуштувати якийсь, хай навіть сумнівної корисності, смаколик. Незважаючи на те, що інформація про користь правильного, натурального харчування широко поширюється, нам важко стриматися, проходячи повз яскраві вивіски «McDonalds» або вітрини супермаркетів з напівфабрикатами.

З розвитком ресторанного бізнесу ми все частіше дозволяємо собі їсти не домашню їжу, а готові страви, наявні в продажі. Через постійну нестачу вільного часу ми годуємо дітей не натуральним м’ясом, а магазинною ковбасою. Але чи усвідомлюємо ми, яку шкоду наносимо своєму здоров’ю і здоров’ю наших дітей власною лінню і слабкістю?

Продукти, що несуть істотну шкоду організму людини

  1. Чіпси і картопля фрі. Навіть приготовлена вдома смажена картопля не є корисною стравою. У ній міститься ударна доза жирів, крохмалю. Що стосується придбаної в кафе картоплі фрі, то тут ситуація набагато гірша, адже для її приготування беруть неодноразово використані, а отже «збагачені» канцерогенами жири. Чіпси, які смажаться на такій самій олії, виготовляють із борошна, крохмалю, стабілізаторів, консервантів, генномодифікованої сої, підсилювачів смаку (картопля в них якщо і є, то в дуже невеликій кількості). Фактично чіпси – це суміш вуглеводів і жиру в оболонці фарбників і замінників смаку. Велика кількість хімічних добавок робить їх надзвичайно шкідливими для організму людини.

Часте вживання смаженої картоплі, чіпсів неминуче веде до набору ваги, проблем з підшлунковою залозою, печінкою, передчасного розвитку атеросклеротичних бляшок на стінках судин, підвищення холестерину, підвищення ризику ракових захворювань, інших патологій. Е 621 (глутамат натрію) додають практично у всі продукти тривалого зберігання. Він робить будь-яку їжу смачною, бажаною; більш того, часте його вживання призводить до свого роду залежності.

  1. Хот-доги і бургер. Здавалося б, чудовий перекус – духмяна, пишна булочка, а всередині м’ясна котлета зі свіжим салатом. Але ні. Всі перераховані вище шкідливі чинники можна знайти і тут.

Фарш, що використовується для котлети, готують з риб’ячого, свинячого, яловичого, курячого м’яса тварин, які за життя харчувалися спеціальними комбікормами, анаболіками з метою швидкого зростання, збільшення ваги. Також наша котлетка складається з обов’язкової сої та цілого букету Е-добавок: консервантів, стабілізаторів, підсилювачів смаку, аромату.

  1. Ковбаси та копченості. Якби ковбаси виготовлялися тільки з натурального м’яса (як в домашніх умовах), їх би, звичайно, в нашому списку не було. Але, на жаль, основна частина ковбасного фаршу зроблена з шкіри, хрящів, жиру, субпродуктів і, звичайно ж, трансгенної сої, вміст якої в деяких виробах сягає 80 %. Не обійшлося в їх виробництві і без сумнозвісних Е-добавок. У великій кількості присутні підсилювачі смаку, кольору, аромату, а також консерванти і стабілізатори. Окислювачі, що знаходяться в сардельках і сосисках, таких популярних в дитячому меню, труять корисну мікрофлору кишечнику, провокуючи проблеми з ШКТ і зниження імунітету.

Копчені та напівкопчені вироби наповнені величезною кількістю тих же емульгаторів, Е-добавок, а також канцерогенів диму, в тому числі сполук фенолу.

Можливі наслідки надмірного вживання ковбасних і копчених виробів – алергічні реакції (діатез, екзема, псоріаз тощо), діарея, головний біль, нудота і навіть зниження зору, ризик злоякісних новоутворень.

  1. Жувальна гумка. Її, звичайно, не віднесеш до продуктів харчування, але оскільки вона є в кишені практично у кожної людини, то не можна обійти стороною її «корисність» для нашого організму. Жуйка складається з загусників, барвників, харчових добавок, замінників цукру, емульгаторів та інших ненатуральних складових, які можуть завдати істотної шкоди. Постійне вживання жувальної гумки може призвести до:
  • розвитку алергічних реакцій;
  • захворювань ШКТ;
  • зневоднення;
  • порушення роботи нирок, печінки.
  1. Солодощі. Як відомо, стрес заїдають солодким. Напевно тому в сучасному шаленому темпі життя так багато людей, які страждають від зайвої ваги. Патологічну прихильність до кондитерських виробів провокують все ті ж штучні добавки з кодуванням «Е». Шоколадні батончики, яскраві цукерки, пастила, «чупа-чупси», жувальні цукерки і т. д. – це дуже калорійні солодощі, які містять величезну кількість цукру, а на додачу ще й приправлені хімічними сполуками – есенціями, барвниками, стабілізаторами, розпушувачами тощо.
  2. Солодкі газовані напої. Водний розчин суміші цукру, хімії та газів сприяє швидкому розподіленню шкідливих речовин в організмі. Газовані солодкі напої шкідливі й високою концентрацією цукру – в еквіваленті чотири-п’ять чайних ложок, розбавлених у склянці води. Вгамувавши спрагу такою водою, ви вже через п’ять хвилин знову захочете пити.
  3. Майонез, кетчуп, різні соуси і заправки. В широкому асортименті представлені на прилавках магазинів, вони фактично є сумішшю величезної кількості жирів і вуглеводів, а також барвників, підсолоджувачів, підсилювачів смаку і т. і.

Звичайно, цей список можна продовжувати дуже довго. Щоб бути здоровими, необхідно харчуватися домашніми стравами і, бажано, з натуральних продуктів.

Але якщо вже сталося так, що доводиться купувати напівфабрикати, то зверніть увагу на упаковку і виберіть той продукт, у складі якого знаходиться якомога менше шкідливих хімічних сполук.

Туряниця С.В.

Лікар-анестезіолог відділення анестезіології та інтенсивної терапії КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є. Є.  Карабелеша»

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

74