Нові рекомендації з Артеріальної гіпертензії Європейської спільноти кардіологів та Європейської спільноти гіпертензії 2018

Written by Админ on . Posted in Поради та рекомендації

Цього року з 25 по 29 серпня відбувся щорічний Європейський конгрес кардіологів у Мюнхені, на якому презентували оновлені рекомендації з Артеріальної гіпертензії. Так як восени 2017 року були оновлені рекомендації Американської спільноти кардіологів, згідно яких Артеріальна гіпертензія стартує зі 130/80 мм рт.ст. Ці оновлення відбулись внаслідок нещодавно достроково завершеного дослідження SPRINT, в якому в групі пацієнтів, яка приймала 3 гіпотензивні препарати і більше, з цільовим АТ менше 120/80 – знизилась серцево-судинна смертність на 25 % порівняно з групою контролю (в якій цільові цифри були стандартно менше 140/90 мм рт.ст.).

Тим не менш, як зазначається в оновлених європейських рекомендаціях, гіпертензія починається тоді, коли користь від лікування однозначно переважає ризики, що не однократно доведено в клінічних дослідженнях. Тому, як і раніше, гіпертензія починається зі САТ 140 і/або ДАТ 90 мм рт.ст. Незмінною залишилась  і класифікація стадії та степені АГ.

У нових рекомендаціях застосовується більш індивідуальний підхід до цільових цифр АТ при лікуванні АГ:

  1. При підвищеному нормальному АТ (130-139/85-89 мм рт.ст.) – медикаментозне лікування може бути розглянуто, якщо СС-ризик дуже високий, через встановлене ССЗ, особливо, ІХС.
  2. Медикаментозне лікування АГ та модифікація образу життя рекомендовані у людей похилого віку (від 65, але не більше 80 років), якщо САТ в межах 1 ступені, при умові якщо лікування добре переноситься.
  3. Рекомендовано зниження АТ менше 140/90 мм рт.ст. у всіх пацієнтів, при умові якщо лікування добре переноситься, а для більшості пацієнтів цільовий АТ < 130/80 мм рт.ст
  4. Для пацієнтів <65 років рекомендовано САТ в межах 120-129 мм рт.ст.
  5. У людей похилого віку (> 65 років) цільовий САТ в межах 130-139 мм рт.ст.
  6. Рекомендовано починати медикаментозне лікування АГ з комбінації двох препаратів, переважно в одній таблетці. Виключення становлять «ослабені» пацієнти похилого віку, і пацієнти з низьким ризиком та АГ 1 степені (особливо, якщо САТ<150 мм рт.ст.).
  7. Медикаментозне лікування «ослаблених» пацієнтів з АГ, слід починати, коли САГ більше 160 мм рт.ст.
  8. Рекомендовано лікувати резистентну АГ з додаванням низької дози спіронолактона до існуючого лікування чи доданням діуретичної терапії, якщо спіронолактон не переноситься, або еплеренон/ амілорид/ високі дози тіазидного/ тіазидопобідного діуретику/ петльового діуретику/ додавання бісопрололу чи доксазозину.
  9. Антиагрегантна терапія рекомендована для вторинної профілактики у пацієнтів з АГ та не рекомендована для первинної у пацієнтів без серцево-судинної патології.

Незмінними, але не менш важливими для контролю АТ залишаються рекомендації по образу життя.

Рекомендації Клас доказовості Рівень доказовості
Вживання солі менше 5 г/день І А
Зменшити вживання алкоголю до:

·        Менше 14 одиниць на тиждень для чоловіків

·        Менше 8 одиниць на тиждень для жінок

І А
Уникати вживання великої кількості алкоголю ІІІ С
Збільшити вживання овочів, свіжих фруктів, горіхів та ненасичених жирів (оливкова олія);

Зменшити вживання червоного м’яса

Рекомендується вживати продукти з низьким вмістом жиру

І А
Уникати ожиріння (ІМТ > 30 кг/м2/ охват талії >102 см у чоловіків та >88 см у жінок) і намагатись знаходитись в діапазоні ІМТ 20-25 кг/м2, охват талії <94 см у чоловіків та <80 см у жінок для зниження АТ та СС-ризику. І А
Регулярні аеробні навантаження (30 хв. на день 5-6 днів на тиждень) І А
Відмова від паління І А

Лікар кардіологічного відділення Луценко Л.Ю.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

73