ПРОФІЛАКТИКА ДЕФІЦИТУ ЙОДУ
По даним ВОЗ, патологічні стани, пов’язані з дефіцитом йоду, посідають 3-є місце серед поширених неінфекційних захворювань людини. Найбільш виражений дефіцит йоду в Україні спостерігається в гірській місцевості західних областей. В інших районах відмічається йододефіцит легкого ступеню. Нестача йоду в організмі може ховатися за неспецифічними симптомами. Тому профілактика йододефіцитних захворювань грає важливу роль для людей всіх вікових груп. Йод відноситься до життєво важливих елементів харчування. Потрапляючи з їжею, він швидко засвоюється з тонкої кишки в кров.
Йод – це мікроелемент, який бере участь в синтезі гормонів щитовидної залози, які регулюють процеси росту, розвитку, диференціювання, обміну речовин у всіх органах і тканинах організму. Періоди інтенсивного росту і розвитку людини особливо потребують адекватного тиреоїдного забезпечення.
Гормони щитовидної залози мають особливо важливе значення, перш за все в період внутрішньоутробного розвитку й в перші роки життя дитини. Під їх впливом відбувається розвиток структур мозку, становлення і підтримання інтелекту протягом усього життя.
Виражений дефіцит тиреоїдних гормонів в період внутрішньоутробного формування плоду може стати причиною розвитку кретинізму з важкою розумовою відсталістю, глухонімотою, затримкою фізичного розвитку, карликовістю.
На фоні йододефіциту спостерігається затримка формування основних пізнавальних функцій в критичні вікові періоди, затримка інтелектуального розвитку, зниження пам’яті, утруднення в освоєнні мови, мислення. Школярі відчувають труднощі в навчанні. У підлітків спостерігається затримка в статевому дозріванні (гіпоменструальний синдром, вторинна аменорея, ювенільні кровотечі).
У дорослому житті нестача йоду в організмі може привести до порушення репродуктивного здоров’я, до емоційних розладів: дратівливості, погіршення настрою, сонливості, слабкості, депресії.
У дітей на фоні йододефіцитного стану відмічається підвищення частоти захворюваності ГРВІ, ангінами, пневмонією, що викликано пригніченням гуморальних і клітинних факторів неспецифічного захисту.
Виникнення йододефіцитних захворювань внаслідок дефіциту йоду можна повністю запобігти за умови адекватного споживання йоду.
Рекомендується вживання продуктів, збагачених йодом:
- креветки;
- тріска;
- тунець;
- морська капуста;
- чорнослив;
- клюква;
- хурма;
- йодована сіль.
Для групової та індивідуальної профілактики рекомендовані фармакологічна препарати йодіду калію. Форма випуску у вигляді таблеток з вмістом йодиду калію 100 і 200 мг. Рекомендовані дози:
- діти раннього і дошкільного віку – 50-100 мкг/на добу;
- діти молодшого шкільного віку (6-12 років) – 100 мкг/на добу;
- діти старше 12 років і підлітки – 200 мкг/на добу;
- вагітні і матері, що годують груддю – 200 мкг/на добу.
Слід зазначити, що фізіологічним вважається вживання відповідної добової дози йоду щодня. Припинення йодної профілактики призводить до швидкого відновлення йодного дефіциту.
Бажаю здоров’я Вам і вашій родині!
Дитячий ендокринолог
дитячої поліклініки №1 Т.О.Коробова
Tags: Коробова Т.А.
Trackback from your site.