Гриби – про що слід пам’ятати
Гриби – цінний харчовий продукт, однак значна їх кількість є отруйними і можуть викликати сильні отруєння, а нерідко і смерть. Для отруєння досить з’їсти половину поганки, а смертність від неї сягає більш ніж 50% випадків.
Щороку медики попереджують про небезпеку отруєння грибами і, попри це, щороку харчові отруєння цим продуктом продовжують збирати свій жахливий «врожай» захворюваності й летальності.
Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням:
- отруйних грибів;
- неправильно оброблених і приготованих умовно їстівних грибів;
- їстівних грибів, зібраних в екологічно небезпечних місцях, де вони накопичили ті чи інші токсини.
Отруєння грибами залежить від вегетації грибів, тому має чітко виражений сезонний характер. Однак, взимку і навесні отруєння грибами також зустрічаються за рахунок вживання грибних заготовок (сушених, маринованих, засолених).
І хоча їх частота знижується, це не є приводом для самозаспокоєння, адже навіть за невеликими несезонними цифрами захворюваності стоять чиїсь здоров’я і життя.
Нерідко отруєння грибами спричиняє збір дуже молодих плодових тіл, у яких ще повною мірою не проявилися морфологічні ознаки.
Наприклад, збираючи сироїжки, можна помилково зірвати бліду поганку, яка ще не розкрилася і зовні їх нагадує. Нерідко хворі потрапляють до лікарень після споживання неправильно приготованих сироїжок, глив, синяків, парасольок тощо.
Бліда поганка | |
Опеньок справжній | |
Різновиди опенька несправжнього | |
Лисичка справжня | |
Лисички несправжні |
Часто пацієнти стверджують, що варили гриби довго, але важливішим є не тривале варіння, а кількаразове зливання відвару, з яким вимиваються токсини з умовно їстівних грибів (щонайменше тричі, через кожні 20-30 хвилин варіння), – тільки після цього можна продовжувати приготування страви.
Першість за частотою отруєнь утримують не такі загальновідомі отруйні гриби як мухомор чи бліда поганка, а так звані гриби-двійники. Опеньок справжній легко сплутати з отруйним опеньком несправжнім. У їстівного опенька капелюшок вохряний, коричнево-жовтий, а пластинки ясно-бурі, нерідко вкриті іржавими плямочками. У несправжнього – капелюшок яскраво-жовтий, червонуватий або сіро-зелений, а пластинки сірувато-зелені або димчасто-чорні.
У помилкових лисичок кругла воронка капелюшка з рівними краями, а колір червонувато-оранжевий, червоно-мідний. У справжніх лисичок зігнуті бахромчаті краї гофрованого капелюшка і колір яєчно-жовтий.
У білого гриба також є неїстівний двійник – жовчний гриб, надзвичайно гіркий. Один такий гриб може зіпсувати всю страву. У білого гриба м’якоть на зламі біла, у жовчного злегка рожева.
Слід пам’ятати, що токсини отруйних грибів дуже стійкі: ні відварювання, ні висушування, ні ферменти шлунково-кишкового тракту людини на них не діють.
В залежності від виду гриба розрізняють кілька основних типів отруєння.
- Бліда поганка. Містить токсини аманітини і фалоїдини, стійкі до високої температури, всіх видів консервантів, висушування. Летальність сягає 50-70%. Клінічна картина отруєння розвивається через 6-48 годин і починається з запаморочення, нестримного блювання, до якої пізніше приєднується пронос, сильні болі в животі. Через кілька годин стан поліпшується, але це уявне поліпшення – на другий день розвивається ниркова і печінкова недостатність, хворий впадає в кому.
- Мухомори. Токсична речовина – мускарин. Ознаки отруєння виникають через 1-8 годин після вживання грибів. Для клінічної картини характерні: болі в епігастрії, підвищене слиновиділення, нудота і блювота, діарея, брадикардія, блідість шкіри, бронхоспазм, набряк легень. У важких випадках можливі марення і галюцинації, підвищена агресія, клонічні судоми. Летальність при отруєнні мухоморами становить 3%.
- Строчки (часто плутають із зморшком їстивним). Отрута в строчках – гіромітрин, який має гемолітичну дію. Клініка розвивається через 4-25 годин: сильний головний біль, нудота і нестримне блювання, болі в епігастрії, багаторазова діарея. У важких випадках відбувається гемоліз, що проявляється жовтяницею, анемією, нирковою недостатністю. Смерть може наступити на 3 день захворювання.
- Гриби, що містять молочний сік (вовнянки, грузді, несправжні опеньки, чорнушки тощо). Перші ознаки отруєння з’являються через 2-7 годин – шлунково-кишкові розлади, слабкість, біль в животі, блювота і діарея. Одужання настає на 2-3 день захворювання.
Профілактика отруєння грибами
- не вживайте у їжу незнайомі, старі, з ознаками ураження гриби;
- не збирайте гриби в екологічно сумнівних зонах;
- не купуйте на базарах суміші грибів із різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів;
- не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці, щоб уникнути захворювання ботулізмом;
- сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий;
- не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.
Слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення. Їх не повинні вживати діти, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями інших внутрішніх органів. При найменшій підозрі на отруєння грибами негайно звертайтеся за медичною допомогою. Пам’ятайте, тільки своєчасна спеціалізована медична допомога дає шанс на одужання.
Туряниця С.В. Лікар-анестезіолог відділення анестезіології та інтенсивної терапії КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є. Є. Карабелеша»
Tags: Туряниця С.В.
Trackback from your site.