Зверніть увагу!

Written by Админ on . Posted in Останні події, Світ Здоров'я

Теракт на Каховській ГЕС  спричинив екологічну катастрофу, наслідками якої є не лише затоплення та руйнування будинків, викиди хімічних речовин у море, а й  висока загроза спалаху інфекційних хвороб. Сьогодні звертаємо вашу увагу на вірусний гепатит А.

Гепатит А- гостре вірусне захворювання печінки. Механізм передачі фекально-оральний. Головним чином зараження відбувається при вживанні забрудненої води та їжі, недотриманні правил гігієни. На відміну від гепатиту В та С, дане захворювання не має хронічної форми.

Інкубаційний період триває 14-28 днів.  В початковому періоді, який триває в середньому 7 днів, симптоми можуть бути абсолютно різними. Умовно їх ділять на грипоподібні ( лихоманка, біль в м’язах та суглобах, запаморочення, головний біль), диспептичні ( нудота, біль в епігастральній та підреберній ділянках, блювота, важкість в животі) та астеновегетативні ( сонливість або безсоння, загальна слабкість, апатія) .

Після нього наступає період жовтяниці. Для нього характерна зміна кольору сечі. Вона набуває темних відтінків і стає схожа на пиво. Пізніше змінюється забарвлення шкіри та слизових. Вони набувають жовтого відтінку. В залежності від тяжкості хвороби   буде різна інтенсивність кольору. В той же час присутні диспепсичні симптоми. Цей період може тривати до 30 днів.

Лікування проводиться в стаціонарних умовах і включає дезінтоксикацій ну та симптоматичну терапію.

Найчастіше після хвороби настає повне одужання з виробленням специфічного імунітету. Але у важких випадках можливий розвиток запальних патологій в жовчовивідних шляхах

(холецистити, холангіти, дискінезії), а  т а к о ж  нашарування  вторинних патологій

(панкреатиту, пневмонії та  ін.)

Після перенесеного гепатиту зазвичай настає одужання. Однак можливі такі ускладнення як холестаз, гостра печінкова та ниркова недостатність.

Існує специфічна профілактика в вигляді вакцин. Однак враховуючи умови в нашому місті та області в першу чергу звертайте увагу на такі методи як:

  • використовувати лише бутильовану воду;
  • мийте руки перед вживанням та приготуванням їжі, а також після кожного відвідування туалету;
  • добре мийте овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням;
  • якщо ви знаходитесь в регіоні з високим ризиком інфікування гепатитом, то для приготування їжі та гігієнічних процедур використовуйте бутильовану воду, а в разі її відсутності прокип’ячену ( кипіти повинна не менше 10 хвилин).

Не займайтесь самолікуванням. При появі симптомів одразу звертайтесь до лікаря.

Сімейний лікар поліклініки № 3                 Ткаченко О.А.

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

73