Залізо, яке надає барви життю

Written by Админ on . Posted in Останні події, Поради та рекомендації

Залізо є надзвичайно важливим компонентом для повноцінного функціонування організму. Воно допомагає транспортуванню кисню, так як є основною складовою гемоглобіну.

Також залізо входить до складу ферментів-цитохромів, що беруть участь у процесах детоксикації — знешкодження шкідливих речовин, які  утворюються в результаті життєдіяльності наших клітин щохвилини. Залізо забезпечує функціонування ендокринної системи, щитоподібної залози, синтезу ДНК, м’язів, процесу ділення клітин, підтримання імунітету, відповідає за здоровий вигляд шкіри, волосся і нігтів, бере участь в процесі вироблення енергії з поживних речовин, відповідає за передачу нервових імпульсів і ряду інших процесів.

Тіло людини містить від 4 до 6 г заліза, приблизно 70% його знаходиться в клітинах крові в складі гемоглобіну.

Залізо накопичується в печінці і використовується в разі нестачі. Це пояснює, чому на веганському раціоні перший рік можна почуватися комфортно. Потім необхідно ретельно контролювати аналізи і за потреби відновлювати нестачу заліза.

За поглинання та запасання заліза відповідає гормон гепцидин. Під час інтенсивних тренувань, високогірних походів, вагітності та після крововтрати залізо виходить із «депо». Також збільшує потребу у залізі інтенсивний ріст.

Скільки заліза необхідно вживати щоденно? Цей показник залежить від віку, ваги та фізіологічних особливостей:

  • дітям до 1 року – 11 міліграмів заліза на добу
  • від 1 до 12 років – 7-10 міліграмів
  • хлопчики-підлітки 13-18 років – 11 міліграмів
  • дівчата-підлітки 13-18 років – 15 міліграмів
  • чоловіки 19-50 років – 8 міліграмів
  • жінки 19-50 років – 18 міліграмів
  • людям старшим за 50 – 8 міліграмів
  • під час вагітності – 27 міліграмів

Організм не вміє синтезувати залізо. Тому його необхідно щодня приймати з продуктами харчування. А в разі вираженого дефіциту, і з препаратами.

Залізо міститься у багатьох продуктах як рослинного так і тваринного походження. Причому залізо у тваринних продуктах поглинається значно ефективніше, ніж залізо, притаманне рослинним продуктам. До 20% заліза повністю засвоюється при споживанні м’яса, за умови здорового шлунково-кишкового тракту. Найбільший вміст заліза у печінці і субпродуктах, баранині, качці, яловичині, морепродуктах, креветках, курці.

Серед рослинних продуктів велика кількість заліза міститься в горіхах, бобових, гречці, чорносливі та куразі, зелені, зокрема, кропиві і капусті. В середньому людина з різноманітним раціоном може засвоїти 14-18% заліза з їжі, а із вегетаріанським — 5-12%. .

Цікаво що всмоктування заліза покращують яблучна, лимонна, бурштинова, аскорбінова кислоти, амінокислоти, фруктоза. А перешкоджають його засвоєнню молоко, крохмалисті продукти, соєвий білок, речовини, що містяться у чаї, каві, какао, фітинова кислота з зернових та зелені.

Чи можна з’їсти забагато заліза?

Неможливо, тому що воно просто не засвоїться організмом. Але при прийомі препаратів заліза таке не виключено. Тому не варто займатись самолікуванням, важливо звертатися до лікаря.

Профілактика недостатності заліза

Найчастіше потреба в додатковому прийомі препаратів заліза виникає під час вагітності, щоб запобігти розвитку анемії у матері та дитини. Не варто самостійно приймати добавки заліза без призначення лікаря.

  • Дітям потрібно раз на рік робити аналіз крові на гемоглобін.
  • Сонливість, втомлюваність, задишка, сині губи, млявість — це ознаки того, що слід здати аналіз крові позачергово.
  • Жінкам потрібно стежити за регулярністю  менструального циклу та об’єму крововтрат.
  • Якщо ви веган, обов’язково раз на рік здавайте аналіз крові та при необхідності приймайте добавки заліза, вітаміну А, С, D та вітаміну В12.
  • Якщо у вас знижена секреція соляної кислоти або є будь які захворювання шлунково-кишкового тракту, слідкуйте за рівнем гемоглобіну.

Анемія

Анемія – зниження рівня еритроцитів або концентрації в них гемоглобіну. Цей стан виникає при нестачі заліза в організмі.

В даний момент це  захворювань являється дуже розповсюдженим, особливо у жінок. Проведені в 2014-му році дослідження показали, що дуже часто залізодефіцитна анемія розвивається у дітей з СДУГ – синдром дефіциту уваги і гіперактивністю.

Частіше анемією страждають вегетаріанці, спортсмени, ті, хто регулярно є донором крові, жінки репродуктивного віку внаслідок посиленої втрати крові при менструальному циклі, вагітні та годуючі матері. Також розвитку анемії сприяють  онкологічні захворювання, виразкова хвороба, нирковий діаліз.

Такі препарати як хінолони – різновид антибіотиків, що включає левофлоксацин і ципрофлоксацин,тетрациклін, омепразол і ранітидин, препарати для зниження тиску – інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ), холестирамін і колестипол, – можуть сприяти зниженню гемоглобіну.

Ознаки анемії:

Основні ознаки нестачі заліза можуть відрізнятися в залежності від ступеня тяжкості анемії, віку, загального стану здоров’я і швидкості розвитку захворювання, а в деяких випадках залізодефіцитна анемія може проходити без симптомів.

Симптомами анемії являються слабкість, зниження продуктивності в спорті та навчанні,постійна втома і сонливість, погіршення пам’яті, агресивність і дратівливість, почуття тривоги, часті застудні захворювання, хвилясті і ламкі нігті, випадання волосся, сухість шкіри гомілок і стоп,стоматит, виразки в ротовій порожнині, сухість у роті, виразки в куточках рота, синдром «неспокійних ніг», тахікардія, серцебиття, задишка, блідість шкіри, швидка поява синців, головний біль, мерзлявість, холодні кінцівки, можливі запаморочення. Також іноді виникає тяга до вживання дивних неїстівних продуктів (крейда, глина, лід, бруд).

Лікування анемії

Якщо Ви виявили у себе ознаки залізодефіциту, або цей стан доведено лабораторно  (на недолік заліза вкаже низький рівень гемоглобіну – менше 120 г \ л), необхідно звернутися за кваліфікованою допомогою, щоб, в першу чергу, з’ясувати причину залізодефіциту, усунути її і, звичайно, заповнити дефіцит – за допомогою дієти багатою гемовим залізом, або медикаментозних препаратів.

Препарат заліза для кращого засвоєння краще приймати ввечері, у такому разі  близько 80% заліза потрапить до організму, на противагу 10% -ому рівню засвоєння заліза, прийнятого в ранкові години. Не можна вживати залізо разом з молочними продуктами.

Залізо є надзвичайно важливим для нашої життєдіяльності, так як організм людини не здатний виробляти його самостійно. Недостатня кількість даного мікроелемента може призводити до ряду проблем і розвитку залізодефіцитної анемії. Тому залізо повинно регулярно надходити в організм з продуктів харчування або харчових добавок. Якщо ж цього недостатньо, слід звернутись до лікаря для виявлення і усунення причини захворювання та відновлення нормального рівня заліза.

Бережіть себе і будьте здорові!

 

Кузнєцова Надія Олексіївна, терапевт ПМД № 4 поліклініки № 2

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

62