Як постійний стрес впливає на нервову систему та стан здоров’я

Written by Админ on . Posted in Останні події, Світ Здоров'я

Є  такі дати, які запам’ятовуються через особливі події, стають пам’ятними для кожного. Такою датою для українців стало 24.02.2022 року, коли відбулося повномасштабне вторгнення сусідньої держави на територію України.

Це дата, яка перевернула життя мільйонів українців, змусила багатьох покинути своє житло, роботу, друзів, рідних, домашніх улюбленців,  все те, що колись було звичним та стабільним, та опинитися в іншому місці, в іншому середовищі для життя. Війна забрала і продовжує забирати життя багатьох людей…

На жаль, все це негативно впливає на наше психічне здоров’я. Тривалий стрес виснажує наш організм, загострюю та ускладнює перебіг вже існуючих захворювань або провокує появу нових.

Стресові переживання є нормальною частиною життя, а реакція на стрес є механізмом виживання, який змушує нас реагувати на загрози. Спочатку реагує гіпоталамус, потім гіпофіз, наш мозок перенаправляє стимул наднирникам, які виділяють в кров катехоламіни (адреналін та норадреналін) та кортикостероїди (кортизол). Вони викликають системну реакцію всього організму: пришвидшення серцебиття та частоти дихання, звуження кровоносних судин у багатьох частинах тіла, розширення кровоносних судин у м’язах, зупинку слиновиділення та вироблення сліз, гіперглікемію, уповільнення або повну зупинку травлення, розширення зіниць, тремор, підвищене потовиділення. Тіло готове реагувати: «битися або тікати».

Така реакція є фізіологічною та короткочасною, після неї організм людини відновлюється: всі процеси відновлюються до достресового рівня. Але якщо стрес буде занадто тривалим або стресові чинники будуть виникати занадто часто, то можна говорити про надважкий стрес, який значною мірою впливає на кожну систему організму:

  • Нервову: коливання настрою, відчуття негативних емоцій, зокрема, стійкий пригнічений настрій, сум, тривога, злість, розчарування, відчуття безнадії, погіршення пам’яті та концентрації, негативні навʼязливі спогади, образи чи думки, порушення сприйняття чи патологічні ідеї, думки про суїцид, змінене сприйняття себе або інших, можуть бути прояви в залежній поведінці (наприклад, залежність від алкоголю, наркотиків або азартних ігор), зниження інтересу до діяльності, яка раніше приносила задоволення, труднощах з виконанням повсякденної роботи, порушення соціальних норм, нехтування індивідуальною гігієною чи припинення турботи про тих, хто потребує такої турботи (наприклад, малі діти), численні постійні симптоми порушення фізичного здоров’я без явної причини, брак сил, втома, проблеми зі сном, значні зміни апетиту та ваги тіла.

У таких людей може розвинутися гостра стресова реакція, посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), депресія або інший ПНПР-розлад.

  • Серцево-судинну: постійне збільшення частоти серцевих скорочень, а також підвищений кров’яний тиск та рівень гормонів стресу, що викликають спазм судин, можуть  підвищити ризик гіпертонії, серцевого нападу та інсульту, або погіршити контроль над ними та викликати декомпенсацію ( особливо уразливі люди зі стенокардією та гіпертонією).
  • Дихальну: стрес і сильні емоції можуть проявлятися респіраторними симптомами, такими як задишка і прискорене дихання, оскільки дихальні шляхи між носом і легенями звужуються. Для людей без респіраторних захворювань, як правило, це не є проблемою, оскільки організм може виконувати додаткову роботу, щоб дихати комфортно, але психологічні стресори можуть посилити проблеми з диханням у людей із наявними респіраторними захворюваннями, такими як астма та хронічна обструктивна хвороба легень (ХОЗЛ; включаючи емфізему і хронічний бронхіт).
  • Опорно-рухову: м’язи тіла перебувають в більш-менш постійному стані напруги. Коли м’язи напруженіпротягом тривалого періоду часу, це може викликати інші реакції організму і навіть сприяти виникненню розладів, пов’язаних зі стресом. Наприклад, головний біль напруги  і головний біль мігрені пов’язані з хронічним напруженням м’язів в області плечей, шиї та голови. Скелетно-м’язовий біль у попереку та верхніх кінцівках, що буде загострювати захворювання хребта та викликати хронічний біль та зниження працездатності.
  • Ендокринну: довготривала гіперглікемія може привести до розвитку порушення толерантності до глюкози та цукрового діабету. Якщо діагноз вже встановлений, то будуть значні коливання рівня глюкози, які потребують підвищення дози препаратів для лікування.
  • Травну: дуже лабільна система, яка може давати виражену симптоматику на фоні тривалого стресу, внаслідок спазму гладкої мускулатури – нудоту, блювоту, метеоризм, біль в животі, порушення стільця, зміну апетиту та ваги. Симптоми можуть бути, як на фоні встановлених захворювань, так і без них. СРК, стресові виразки виникають частіше всього.
  • Репродуктивну: зменшення вироблення тестостерону у чоловіків та гормональну дисфункцію у жінок, що призведе до зниження статевого потягу або лібідо та негативно позначається на здатності дорозмноження або ускладнить перебіг вагітності та  адаптацію після пологів.

Немає фізичного здоров’я без психічного. Наш організм повністю залежить від нашого психічного стану.

Потрібно не приховувати проблеми з якими ви не справляєтеся, а намагатися їх вирішити. Зараз приділяється дуже велика увага психічним розладам, які виникають і шляхи їх подолання. Звертайтеся і вам допоможуть (лікарі первинної ланки, психологічна підтримка, спеціалізовані центри).

Все буде Україна! Перемога за нами!

лікар терапевт ПМД№ 3 поліклініки №2 Кайда А.В.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

70