Відбулась оперативна нарада

Written by admin on . Posted in Останні події

01.06.2017р. о 13:00 в конференц-залі КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є.Карабелеша» відбулась оперативна нарада у головного лікаря 

Порядок денний:

  1. Про стан медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів Суворовського району за підсумками 2016-2017 навчального року, виконання наказу ДОЗ ОДА № 498-а від 28.10.2010 року.

Доповідала: Крамаренко Наталя Іванівна.

  1. Про організацію алергологічної допомоги населенню Суворовського району у 2016 році та І кварталі 2017 року.

Доповідала: Нахашова Вікторія Євгенівна.

Наталя Іванівна розповіла, що для України головною проблемою, яка пов’язана з майбутнім держави, є збереження і зміцнення здоров’я дітей та учнівської молоді. Турботу викликає різке погіршення стану фізичного та розумового розвитку підростаючого покоління.

Питання охорони здоров’я дітей є пріоритетним у роботі медичних та загальноосвітніх навчальних закладів, але, в першу чергу, батьки зобов’язані піклуватись про здоров’я своїх дітей, та проходити профілактичні медичні огляди і робити щеплення згідно законодавства.

Численні дослідження доводять, що практично незамінним та єдиним (після сім’ї) фактором, який може впливати на стан здоров’я дітей є навчальний заклад.

За відсутності шкільних лікарів за школами закріплені дільничні педіатри та сімейні лікарі по територіальному принципу для роботи у вогнищах і проведенні профілактичних щеплень.

Передумовами для зниження захворюваності у дітей є проведення обов’язкових щорічних медичних профілактичних оглядів школярів, спрямованих на ранню діагностику патологічних станів, а також проведенню профілактичних оздоровчих заходів.

Медогляди школярів проводяться протягом календарного року в присутності батьків у лікувально-профілактичному закладі з видачею відповідної медичної довідки про стан здоров’я та групи для занять на уроках фізичного виховання (ф.086-1/о).

В поліклініках виділені «Дні школяра».

За результатами медичних оглядів 74,6% учнів мають відхилення в стані здоров’я. При проведенні медоглядів враховуються функціональні відхилення, які є зворотними та потребують своєчасного проведення профілактичних заходів з метою попередження хронізації.

Серед дітей та підлітків шкільного віку в структурі вперше виявленої патології  перше рангове місце займає патологія кістково-м’язевої системи (за рахунок порушення постави, плоскостопості), друге місце – патологія органу зору (за рахунок зниження гостроти зору), третє місце – патологія органів травлення, четверте місце – патологія системи кровообігу (за рахунок порушення серцевого ритму, аномалій розвитку). Структура виявленої патології залишається незмінною в останні роки.

Звертає на себе увагу збільшення захворювань репродуктивної системи серед дівчат 15-17 років.

Для оцінки рівня фізичної працездатності дитини, з 2010 р. всім школярам проводиться проба Руф’є. За її результатами, і з урахуванням результатів медичного огляду, діти розподіляються по групах для занять фізичною культурою.

Протягом останніх 3-х років кількість дітей, які займаються в спеціальній групі залишається майже незмінною. Збільшилась кількість дітей в основній групі і зменшилась в підготовчій. Кількість дітей, які звільнені від занять фізкультурою, залишилась на рівні минулого року.

Викликає занепокоєння, що серед дітей зростає популярність малорухливого способу проведення дозвілля.

Значна робота проводиться по організації і проведенню щеплень та туберкулінодіагностики. При наявності імунобіологічних препаратів,, після отримання від батьків «Інформованої згоди» (ф.063-2/0), огляду лікарем, медична сестра школи проводить учням щеплення в медичному кабінеті школи.

З кожним роком зростає показник надлишку і нестачі ваги у дітей. Це свідчить про недостатню культуру харчування та неправильний вибір батьками їжі для школярів.

Кропітка і постійна робота проводиться медичними працівниками і педагогами по формуванню здорового способу життя і профілактиці захворювань та шкідливих звичок.

Вікторія Євгенівна нагадала, що міський алергоцентр є структурним підрозділом міської клінічної лікарні, але своєю діяльністю охоплює все населення Херсона й співпрацює з усіма лікувальними закладами міста, надаючи їм консультативну й методичну допомогу.

Проведення СІТ:

Алергодіагностика та СІТ проводяться парентерально з листопада по травень – червень, а СІТ з побутовими алергенами – перорально  протягом року.

Специфічне алергологічне тестування проводиться уніфікованим методом прік-тесту з використанням ланцетів для прік-тесту. Цей метод є найбільш безкровним, безболісним та естетичним для проведення шкірного тестування в усьому світі.

 

 

 

 

Trackback from your site.

Leave a comment

63