Від нежитю до гаймориту – в практиці сімейного лікаря

Written by Админ on . Posted in Останні події, Поради та рекомендації

Профілактика гаймориту.

«Лікуйте нежить – і він пройде за тиждень. Не лікуйте – і він пройде через 7 днів». Цю оптимістичну приказку чув кожен. Але чи є вона правдивою?

Гайморит є ускладненням вірусної застуди. Тому їх симптоми можуть перетинатися. Основна відмінність між ними полягає у тривалості симптомів.

Як відрізнити гайморит від нежитю 

  • Тривалість симптомів. Застуда зазвичай спричиняє пік симптомів на третій-п’ятий день, а потім проходить протягом наступного тижня. Гайморит довше – до 10 або 12 днів із постійнішими симптомами.
  • Лицьовий тиск. У той час як застуда іноді може подразнювати носові пазухи та викликати набряк, постійна напруга обличчя та біль протягом багатьох днів часто є ознакою інфекції носових пазух.
  • Колір слизу. Прозорий водянистий слиз зазвичай є ознакою застуди. Гайморит призводить до того, що слиз стає густим і має зелений або жовтий колір
  • Неприємний запах із рота. Бактерії, що викликають інфекцію носових пазух, також можуть викликати мікроби та грибки, що викликають неприємний запах із рота.

Слизова оболонка носа, як і будь-які інші слизові оболонки людського тіла, може запалюватися. Це призводить до риніту, більш відомому як нежить.

Риніт може бути  інфекційним  (бактеріальний або вірусний ), гайморит, зазвичай це бактеріальна інфекція. Хоча він також може бути викликаний вірусами .

Симптоми нежитю при застуді  –  закладений ніс і нежить, чхання, кашель, підвищення температури тіла до 38-39 градусів, лихоманка, озноб, зниження апетиту, слабкість,  м’язові та головні болі.

Симптоми часто з’являються через три дні після контакту з вірусом і повинні минути протягом 5-7 днів.

При гаймориті запалення переходить на гайморові пазухи, які розташовані по обидва боки носа, під очима.

Симптоми гаймориту: втрата нюху, підвищення температури, тяжкість у голові, біль у переніссі та скронях, нежить (поперемінно закладається права та ліва половина носа), зубний біль, гній у носовій порожнині, швидка стомлюваність, погіршення пам’яті.

Також треба розрізняти гайморит за часом тривалості симптомів .

  1. Рецидивний гострий гнійний гайморит – це стан, при якому короткочасні інфекції носових пазух продовжують повертатися протягом року.
  2. Алергічний гайморит – запалення пазух носа, внаслідок алергічної реакції на будь-який подразник.
  3. Хронічний гайморит – запалення придаткових пазух носа, яке триває понад 3 місяці.

Будь-який стан, який блокує дренажні канали пазухи, може спричинити інфекцію пазухи. До таких станів окрім застуди і алергії відносяться сінна лихоманка, неалергійний риніт і поліпи в носі, що є невеликими новоутвореннями на слизовій оболонці носа.

Що робити, щоб нежить не перейшов у гайморит? Необхідно вчасно звернутися до лікаря і не займатися самолікуванням. Наслідки нелікування гаймориту можуть призвести до того, що гостра форма захворювання перейде в хронічний гайморит.

Чим небезпечний гайморит

Гайморит рідко супроводжується ускладненнями. Однак у дуже поодиноких випадках інфекція може поширитися далі в інші області вашої нервової системи, такі як головний мозок, очі або спинний мозок. Хронічний гайморит триває понад 12 тижнів, і виникатиме повторно при кожному захворюванні (навіть при звичайній застуді).

  1. Менінгіт. Ця інфекція викликає запалення мембран і рідини, що оточує головний та спинний мозок.
  2. Запалення, такі як запалення трійчастого нерва.
  3. Інші інфекції. У поодиноких випадках інфекція може поширитися на кістки (остеомієліт)   або шкіру.
  4. Проблеми з зором. Якщо інфекція поширюється на очницю, це може призвести до погіршення зору або навіть сліпоти, яка може бути постійною.

Профілактика гаймориту

  • Уникайте інфекцій верхніх дихальних шляхів. Намагайтеся триматися подалі від людей, які застуджені чи хворі на інші інфекції. Часто мийте руки водою з милом, особливо перед їдою.
  • Керуйте своєю алергією. Працюйте з лікарем, щоб тримати симптоми під контролем.
  • Уникайте сигаретного диму та забрудненого повітря. Тютюновий дим та інші забруднювальні речовини можуть викликати подразнення та запалення легень та носових ходів.
  • Використовуйте зволожувач. Якщо повітря у вашому будинку сухе, наприклад, якщо у вас є примусове опалення, додавання вологи в повітря може допомогти запобігти гаймориту. Слідкуйте за тим, щоб зволожувач залишався чистим і на ньому не було плісняви, регулярно та ретельно очищуйте його.
  • Зміцнюйте свою імунну систему, висипаючись, дотримуючись здорової дієти, займаючись спортом та знижуючи рівень стресу.
  • Робіть щеплення від грипу щороку.
  • Профілактика гаймориту при нежиті передбачає використання неті-поту, сольового розчину або інших методів промивання носа, щоб видалити слиз, що накопичився, і зволожити слизові оболонки носових ходів і пазух.
  • Акуратно сякайте по одній ніздрі за раз, щоб не подразнювати носові ходи та не закидати віруси та бактерії в носові пазухи.
  • Використовуйте антигістамінні препарати тільки у разі потреби та за призначенням (антигістамінні препарати згущують слиз, що ускладнює його відтік).
  • Приймайте деконгестанти, якщо у вас інфекція верхніх дихальних шляхів, але короткочасно (тривале використання назальних деконгестантів може посилити закладеність носа).

Лікар загальної практики – сімейний лікар Ротонос Алла Анатоліївна

КНП«ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша» поліклініка №2 ПМД№ 4

Trackback from your site.

Leave a comment

73