Від Лабораторії – до правильного діагнозу і лікування

Written by Админ on . Posted in Останні події

У другій декаді квітня  відзначаються День лікаря – лаборанта, міжнародний день фахівця з лабораторної діагностики та Міжнародний день науки про біомедичні лабораторії. З нагоди свята вдалося поспілкуватися з завідувачкою Лабораторії КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» Майєю Чіжовою.

Майя Миколаївна розповіла, що очолюваний нею підрозділ має свою історію. У відкритому в 1914 році зразковому лазареті Алексєєвської общини сестер милосердя Червоного Хреста проводилися і клінічні лабораторні дослідження. Самостійно ж лабораторія почала працювати в 1919 року, коли її очолив К.І.Сербов.

Основними напрямками діяльності клінічної лабораторії є комплексне лабораторне обстеження пацієнтів амбулаторно-поліклінічної мережі, хворих стаціонарних відділень, при проведенні профілактичних медичних оглядів, консультативна допомога лікарям у виборі найбільш діагностично-інформативних лабораторних тестів, впровадження нових методів дослідження біологічного матеріалу, які мають високу аналітичну точність та діагностичну цінність.

Лабораторія складається з кількох підрозділів, які працюють у дорослих поліклініках №№ 1, 2, 3 і в стаціонарі.

На сьогоднішній день Лабораторія оснащена сучасним високоякісним обладнанням, технічні характеристики якого відповідають міжнародним стандартам. Застосування сучасних вимірювальних приладів підвищують надійність і якість результатів досліджень.

Лабораторія забезпечує такі види лабораторних досліджень як гематологічні, загальноклінічні, біохімічн і, дослідження системи гемостазу, імунологічні.

Тут проводяться дослідження всіх біологічних матеріалів (кров, сеча, кал, спинномозкова рідина, рідина з серозних порожнин, харкотиння, виділення статевих органів, сік простати).

Також на базі Лабораторії можна здати аналізи на нові дослідження:  глікозильований гемоглобін,  загальний імуноглобін Е,  вітамін В12,  прокальцитонін, Д-димер та інші.

 Лабораторія регулярно бере участь у Програмі перевірки професійного рівня (МПР) серед медичних лабораторій закладів охорони здоров’я України при Українському Референс-центрі з клінічної лабораторної діагностики та метрології НДСЛ «ОХМАТДИТ» МОЗ України, що свідчить про рівень професійності її співробітників.

У всіх лабораторіях поліклінік, стаціонару встановлені комп’ютери з програмним забезпеченням МеdEir.

Колектив Лабораторії –  грамотний, працьовитий і згуртований. У кожної працівниці високе почуття відповідальності за виконану роботу. Адже дані, які отримує лаборант, допомагають лікареві виявити діагноз і призначити правильне лікування.  Професія лікаря-лаборанта вимагає таких якостей як схильність до досліджень, спостережливість, акуратність, відповідальність і дисциплінованість. На думку фахівців цієї галузі, робота одночасно цікава і небезпечна. Небезпечна тому, що доводиться працювати з бактеріями, вірусами або шкідливими речовинами. Цікава тому, що постійно розвиваєшся і робиш невеликі відкриття.

З нагоди Дня лікаря-лаборанта вітаємо всіх фахівців з лабораторної діагностики! А разом з щирими вітаннями зичимо їм мирного неба, міцного здоров’я, наснаги в роботі, поваги від колег та пацієнтів, а також безмежних життєвих можливостей, сімейного затишку!

І дякуємо за щоденний патріотизм і стійкість під час виконання своїх службових обов’язків.

 

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment

66