«Таємнича» непереносимість лактози

Written by Админ on . Posted in Останні події, Світ Здоров'я

Як з нею жити і залишатись здоровою людиною.

Лактаза – це фермент, який розщеплює лактозу ( молочний цукор) на глюкозу та галактозу. Виробляється цей фермент у тонкому кишечнику під час розвитку плода в утробі матері. Вже після 37-го тижня гестації активність ферменту лактази зростає і діти переносять лактозу у грудному молоці чи молочній суміші. Відомо, що геном LCT кодує амінокислотну послідовність фермента лактази. При мутації цього гену новонароджені  не здатні перетравлювати молоко ( первинна лактозна недостатність). В нормі дитина мала б припинити перетравлювати лактозу відразу ж після того, як припинялося грудне вигодовування ( по деяким данним до 5 років), адже лактаза переставала вироблятися. Так і було б, якби не втрутилась еволюція. Все почалося близько 5тис. років тому. Річ у тому, що у неврожайні роки люди більше вживали молока та молочних продуктів, тому завдяки появі поліморфізму гену LCT у деяких людей з’явилась здатність продовження вироблення лактази навіть у дорослому віці. Поступово переносимість лактози стала поширенішим явищем, яке передавалося далі наступним поколінням. Щоб дізнатися, чи входите ви до числа щасливчиків з персистуючою лактазою необхідно пройти  генетичне обстеження – ПЛР крові або букального шкребку.  Поліморфізм С/Т гена лактази (LCT) означає наступне: нормальний варіант С пов’язаний зі зниженням синтеза лактази в дорослому віці, а мутантний варіант Т- зі збереженням у дорослих високої лактазної активності.

  • Генотип СС– первинна лактазна недостатність.

Це говорить про те, що  тонка кишка не синтезує фермент лактазу. Даний стан надзвичайно важкий, зустрічається рідко і відразу діагностується в пологовому будинку. Симптомами лактозної непереносимості у немовлят є:

  • часті, рідкі, пінисті випорожнення з різким кислим запахом,
  • бурчання животика,
  • болі,
  • коліки,
  • здуття,
  • зригування.
  • Генотип СТ– вторинна лактазна недостатність ( непереносимість лактози у дорослому віці). Тяжкість непереносимості буде залежати від рівня збереження лактазної активності.
  • Генотип ТТ– відсутність лактазної недостатності, хороша переносимість молочного цукру.

Деякі вчені окремо виділяють набуту лактозну непереносимість при запальних захворюваннях тонкого кишківника та транзиторну у новонародженних при незрілості ентероцитів та ферментної системи. Існує  безліч аналізів для підтвердження набутої лактозної непереносимості  (аналіз крові на глюкозу після лактозного навантаження, дихальний водневий тест, pH калу і т.д.) Але ці методи, на мій погляд, сумнівні. Важко диференціювати цей стан від алергії на молоко, дисбіозу та  запальних процесів у кишківнику. Гарна новина в тому, що після усунення провокуючого фактору здатність перетравлювати лактозу повертається.

Чому важливо знати свій генотип  LCT?

Лактоза – це вельми корисний для організму людини вуглевод, адже:               

● це джерело енергії;
● вона стимулює всмоктування корисних речовин і мінералів в стінки кишечника і допомагає зберегти ці матеріали в організмі (магній, кальцій, марганець, цинк);
● підтримує в кишечнику нормальну мікрофлору, сприяє зростанню лактобактерій, які запобігають виникненню в кишечнику гнильних процесів;
● це профілактичний засіб від серцево-судинних захворювань;
● це потужний стимулятор нервової системи.

При відсутності або недостатній кількості лактази неперетравлена лактоза потрапляє до товстого кишечника, де стає субстратом для умовно-патогенної мікрофлори. Як наслідок після вживання молоковмісних продуктів у людини з’являються неприємні симптоми: вздуття, діарея, болі в животі, нудота, висипи на шкірі, гормональні порушення…

Важливо пам’ятати, що у харчовій промисловості лактозу використовують при виробництві багатьох продуктів харчування. Крім молока і молочних виробів лактоза часто присутня в ковбасах, пакетованих супах, готових соусах, шоколаді, какао-порошку. Її застосовують для підвищення в’язкості продукту, смаку і зручності вживання. Лактоза часто є інгредієнтом картоплі-фрі, кондитерських й хлібобулочних виробів. Ще лактозу використовують при виготовленні ліків. Вона є одним із головних компонентів ароматизаторів, підсилювачів смаку, підсолоджувачів. Тому уважно читайте етикетки на продуктах і лікарських препаратах.

Одним із основних завдань пацієнтів, які страждають від непереносимості лактози, є забезпечення організму необхідними корисними речовинами, які містяться в молоці та молочних продуктах, зокрема – кальцієм. Кальцій вкрай необхідний дітям, підліткам, вагітним й жінкам в період менопаузи.

Існує багато немолочних харчових продуктів, в яких міститься кальцій, наприклад:

  • броколі, листова капуста, зелень ріпи, шпинат, селера;
  • сардини, тунець, лосось (особливо, консервовані);
  • соєві продукти (соєве молоко, сир тофу і соєві боби);
  • мигдаль, кунжут, фундук, грецькі горіхи, арахіс;
  • курага, родзинки, насіння гарбуза та соняшника.

Тож, підсумуємо інформацію.

Пацієнтам з непереносимістю лактози необхідно повністю виключити всі молоковмісні продукти? Не думаю. Краще замінити їх на безлактозні. В сучасному світі на полицях магазинів достатньо безлактозних йогуртів, сметани, сиру, масла і т.д., при чому ціна не відрізняється від таких же лактозовмісних продуктів.

Достатньо просто періодично приймати препарати кальцію з вітаміном Д3 та ввести в раціон кальцій вмісні продукти? Так, все вірно.

На щастя, є ще варіанти. Ферментні препарати, як то мамалак чи лактаза у вигляді харчових добавок, комбінований препарат Лакталь (суміш ферментів,  пробіотиків та рослинних екстрактів) допоможуть якісно перетравити лактозу і отримати всі користі від неї. Непереносимість лактози – не вирок, це особливість організму, яку треба враховувати, щоб зберегти здоров’я та радість життя.

Лікар – хірург    поліклініки №2              Забара О.С.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

70