Стрес і серцево-судинна система

Written by Админ on . Posted in Останні події, Поради та рекомендації

На жаль, війна вносить свої корективи в життя кожного пересічного українця.

Війна = стрес. Стрес за свою безпеку, державу, життя в окупації, хвилювання за своїх близьких та рідних. Все це має великий вплив на здоров’я людини.

 

Розрізняють стрес гострий та хронічний.

 

При гострому стресі в організмі людини починається активне продукування адреналіна і кортизола, в свою чергу людина може відчувати часте серцебиття, підвищення артеріального тиску, зростає частота дихання.

 

Якщо людина перебуває в стресі більше 2 тижнів, то такий стрес вже переходить в хронічний. Виникає аритмія, збільшення потреби в кисні міокарду, підвищується холестерин. Все це може призвести до ішемічної хвороби серця, інфаркту чи інсульту.

 

Також постійний стрес змушує багатьох людей до куріння, вживання алкогольних напоїв, споживання нездорової їжі. Це, в свою чергу, також підвищує ризики виникнення серцево-судинних захварювань або може провокувати погіршення стану здоров’я, якщо такі хвороби вже наявні.

 

Фактори ризику серцево-судинних хвороб – це надмірна вага, відсутність фізичних навантажень та стрес. Профілактикою таких захворювань є:

  • Контроль артеріального тиску та пульсу. Не треба ігнорувати “перші дзвоники” свого організму, такі як: відчуття серцебиття, головний біль в ділянці потилиці, нудота, запаморочення, біль в ділянці серця. Першою справою виміряйте тиск та частоту серця. Норма тиску 120/80мм.рт.ст., пульсу 60-90/хв. Такий контроль рекомендовано проводити хоча б 2 рази на день.
  • Якщо ви вже маєте серцево-судинні захворювання та сталий план лікування, слідкуйте за тим, щоб вдома завжди були ліки, які ви приймаєте постійно та обов’язково ті, якими можна надати “швидку допомогу” самому собі.
  • Сон – одна з ключових ланок зниження стресу. Намагайтесь відкладати гаджети та новини за 1.5-2 години до сну. Норма сну для дорослих складає 7-9 годин.
  • Фізичні навантаження. Присідання, віджимання – це прості вправи, які можна виконувати навіть знаходячись в укритті.
  • Відмовтесь від алкоголю та паління, адже це не знімає стрес, а лише маскує розслаблення і приносить велику шкоду для здоров’я.
  • Не заїдайте стрес. Намагайтесь вживати здорову, просту їжу. Додайте до свого раціону більше фруктів, овочів, бобових, горіхів, кисломолочних продуктів, нежирні сорти м’яса та риби.
  • Знайдіть хобі, що буде вам по душі – це дуже відволікає від постійного нервування.
  • Спілкування з друзями та рідними відволікає та надає підтримку, разом з цим рівень стресу буде знижуватись.

 

Якщо все ж так не вдається взяти себе в руки та заспокоїтись – є одна з технік, яку можна проводити самому собі. Це техніка “Дихання 4-7-8”

  • Зробіть вдох через ніс протягом 4 секунд.
  • Затримайте дихання на 7 секунд.
  • Видихайте через рот протягом 8 секунд, дозволяючи видиху видавати природний звук, ніби ви задуваєте свічку.
  • Повторюйте допоки не відчуєте спокій.

Хвороби легше попередити, аніж лікувати, тому виконуючи нескладні рекомендації, можливо знизити рівень стресу, що в свою чергу мінімізує ризики серцево-судинних захворювань та підтримає організм в цілому у важкі часи.

 

Полянська К.В., лікар загальної практики – сімейний лікар ПМД№ 4 поліклініки № 2

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

73