Соціальні проекти на службі боротьби з епідемією ВІЛ – інфекції

Written by admin on . Posted in Останні події

1 грудня у різних куточках планети відзначають День боротьби зі СНІДом.

Цю дату було обрано з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн прозвучав заклик соціальної терпимості та обміну інформацією щодо ВІЛ та СНІД.

          Синдром набутого імунодефіциту (СНІД) – сукупна назва уражень, що відбуваються на III—IV клінічних стадіях інфекції, яку спричинює вірус імунодефіциту людини (ВІЛ).

          Вперше СНІД було виявлено у 1980-х роках у США, а через декілька років поширення СНІДу набуло масштабів всесвітньої епідемії. У ВООЗ повідомляють, що від початку епідемії у світі померло понад 32 млн. людей від цієї хвороби.

          За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України кожен сотий українець у віці від 15 до 49 років інфікований ВІЛ. Станом на 1 жовтня 2019 року, під медичним наглядом у закладах охорони здоров’я на контрольованій території України перебуває майже 137 000 ВІЛ-позитивних людей.

02.12.2019 р. КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» та ХМГО «Асоціація 21 сторіччя» провели акцію по підтримці людей, які живуть з ВІЛ та потребують паліативної допомоги.

Соціальна допомога у вигляді наборів продуктів надана 11 особам з числі тих, хто перебуває на обліку у кабінеті «Довіра»  та отримує специфічне противірусне лікування на сайті АРТ лікарні.

Підтримка надана цієї категорії хворих завдяки соціальному замовленню Херсонської міської ради, яке виконується ХМГО «Асоціація 21 сторіччя».

Метою допомоги є заохочення пацієнтів до антиретровірусної терапії – АРТ. 

Антиретровірусна терапія (АРВ-терапія, АРТ)  – медикаментозне лікування, що сповільнює розмноження вірусу імунодефіциту людини. Дозволяє продовжити строк життя з ВІЛ-інфекцією, поліпшити якість життя ВІЛ-позитивної людини та відновити імунну систему та призупинити розвиток інфекцій, злоякісних новоутворень і, відповідно, СНІДу – останньої стадії ВІЛ-інфекції.

Результати наукових досліджень однозначно засвідчили, що АРТ позитивно впливає не лише на стан здоров’я пацієнтів і смертність серед них, а є  потужним профілактичним заходом.

На початку епідемії ВІЛ-інфекції та у перші роки її поширення значно менше осіб потребувало  лікування антиретровірусними препаратами, ніж тоді, коли епідемія стає «зрілою». Як показують дослідження, в умовах обмежених ресурсів медіана виживання для хворих на СНІД, які не отримують АРТ, складає менш одного року. В ідеальному випадку ВІЛ-інфікована людина повинна починати АРТ до розвитку у неї стадії СНІДу.

АРТ містить медичні, економічні та соціальні аспекти:

  • АРТ покращує якість медичної допомоги – лікарі мають змогу впливати не тільки на наслідки, а і на причину захворювання та досягати ефекту в лікуванні інфекційн6их хвороб та злоякісних новоутворень, які виникають на фоні зниження імунітету, обумовленого присутністю вірусу імунодефіциту;
  • АРТ знижує рівень захворюваності, інвалідності та смертності від СНІДу, що в свою чергу знижує фінансовий тягар Держави на лікування та реабілітацію ВІЛ / СНІД хворих;
  • АРТ призводить до зниження кількості вірусу в крові, а значить, людина стає менш заразною для оточуючих, кількість інфікованих зменшується, зникає загроза епідемічного розповсюдження хвороби.

Даний вид лікування є метою стратегії  «90-90-90», яка запропонована ЮНЕЙДС (Об’єднаною програмою ООН з ВІЛ/СНІДу):

  • 90% ВІЛ-позитивних людей обстежені та знають про свій ВІЛ-статус;
  • 90% людей з тих, хто знає про свій ВІЛ-позитивний статус, отримують лікування (АРТ);
  • 90% людей з тих, хто отримує лікування, досягли невизначуваного рівня вірусного навантаження (вірус в крові не виявляється).

Проект співробітництва лікарні з  ХМГО «Асоціація 21 сторіччя» також передбачає визначення ВІЛ – статусу у пацієнтів лікарні за ініціативою медичних працівників.

Тестування на ВІЛ проводиться фахівцями лікарні і у ключових групах ризику щодо інфікування ВІЛ.

Налагоджена співпраця з Міжнародною антинаркотичною асоціацією: в лікарні обстежуються на ВІЛ люди, які вживають ін’єкційні наркотики (ЛВІН).  28.12.2019 року добровільне консультування та тестування на ВІЛ пройшли 10 ЛВІН.

Співпраця з вітчизняними та міжнародними неурядовими та благодійними організаціями, які працюють у сфері протидії ВІЛ – інфекції, допомагає надавати в лікарні весь спектр ВІЛ – послуг.

Знання свого ВІЛ – статусу є ключовим фактором піклування про своє здоров’я та, водночас, захисту себе і своїх партнерів від зараження вірусом.         Це питання стало значно актуальнішим за останні 10 років, адже з’явилося багато ефективних препаратів для лікування та профілактики ВІЛ – інфекції.

Якщо у Вас ВІЛ – позитивний статус, то ранній початок лікування дає високі шанси прожити довге, щасливе життя та мати здорових дітей.

Звертаємось до населення міста з пропозицією відвідати кабінети «Довіра» Херсонської міської клінічної лікарні ім. Є.Є. Карабелеша або дільничного/сімейного лікаря та пройти тест на ВІЛ.

Підготувала лікар – інфекціоніст Демедюк О.І.

Trackback from your site.

Leave a comment

69