Сказ: боротьба та профілактика в умовах воєнного стану

Written by Админ on . Posted in Останні події, Світ Здоров'я

 

В  умовах введеного в Україні воєнного стану тема захворюваності на сказ набуває особливого значення.

Збільшується кількість бездомних тварин, які мігрують, внаслідок чого збільшується ймовірність контактів їх між собою та з тваринами дикої фауни, де  циркулює вірус сказу.

Сказ – це особливо небезпечне, заразне, гостре, надзвичайно важке і невиліковне захворювання, яке неминуче закінчується смертю. Хворіють на нього люди і всі теплокровні тварини  як свійські, так і дикі. Особливо небезпечні лисиці.

Джерело збудника сказу – це хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною. Збудник сказу є в слині і мозку хворої тварини або клінічно здорової вже за 10 днів до появи ознак хвороби, тобто, на перший погляд, цілком здорової тварини. Зараження сказом відбувається в основному через покуси чи внаслідок потрапляння слини хворої тварини на свіже поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

У перебігу хвороби розрізняють 3 стадії: передвісників, збудження і паралічів.

Перша стадія «Передвісник»:  триває 1-3 дні, в місці укусу з’являються неприємні відчуття (біль, печіння, заніміння, свербіння), почервоніння і набряк. Провідним у цей час є симптомокомплекс неспокою, страху, занепокоєння, хвора тварина пригнічена, відмовляється від їжі, погано спить, уникає людей.

Друга стадія «Збудження»: характеризується розвитком нападів гідрофобії (водобоязні) — дуже болючих спазмів глотки і гортані з шумним диханням і навіть його зупинкою. Також виникають судоми у відповідь на посилений рух повітря (аерофобія), боязнь яскравого світла (фотофобія), голосного звуку. Через 2-3 дні стадія збудження змінюється на стадію паралічів.

Третя стадія «Параліч» (параліч м’язів кінцівок, язика, глотки). Смерть настає від паралічу дихання і порушення серцевої діяльності.

 

Що необхідно знати кожному, щоб попередити  захворювання сказом?

  • При укусах домашніми або дикими  тваринами слід  промити рану під проточною водою з милом.  Краї рани обробити 5% настойкою йоду або 70% спиртом. Коли кровотеча з рани незначна, то не треба  поспішати її зупиняти. Разом з кров’ю з рани видаляється і вірус сказу.
  • Після укусу необхідно негайно  звернутись до лікаря  для вирішення питання про призначення курсу щеплень проти сказу.

 

Тільки своєчасно проведений лікувально-профілактичний  курс щеплень  може попередити захворювання сказом.

 

  • За домашньою твариною, яка покусала людину і зовні залишається здоровою, необхідно встановити   10-ти денний ветеринарний  нагляд.
  • Знімати шкіру з підозрілої тварини заборонено (часто буває, що шкуру знімають  з хворих на сказ лисиць).
  • Про трупи  загиблих  тварин, про випадки  заходу в населений пункт лисиці,  у якої відсутній страх перед людиною (основна ознака сказу) своєчасно  повідомляйте спеціалістам служби ветеринарної медицини .

Для профілактики сказу необхідно:

  • Регулярно вакцинувати свійських домашніх тварин;
  • Уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами;
  • Остерігатися диких чи безпритульних тварин (особливо безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти);
  • Не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти);
  • Виконувати правила утримання тварин.

Не нехтуйте своїм життям!

Вчасно звертайтесь за медичною допомогою!

Отже, тільки при своєчасному застосуванні антирабічних препаратів та дотриманні режиму, призначеного лікарем на період щеплень, гарантований повний захист від захворювання на сказ!

Лікар-хірург                                                             Дрюк І. О.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

70