Синдром втомлених ніг

Written by Админ on . Posted in Останні події, Поради та рекомендації

 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ООЗ) синдром втомлених ніг – розповсюджене захворювання, яке зустрічається у 10–15 відсотків дорослого населения, частіше у жінок. Неприємні відчуття в ногах, відчуття розпирання, печіння, мурашки створюють дискомфорт і часто стають причиною безсоння. Часто при болях у ногах лікарі жодної серйозної проблеми не знаходять, і тоді ставлять діагноз “синдром втомлених ніг”.

У класифікації хвороб його виділяють як restless legs syndrome – RLS. По-іншому це захворювання називається ще синдромом неспокійних ніг (СБН) або синдромом холодних ніг, оскільки при ньому в нижніх кінцівках з’являються неприємні відчуття, які зникають під час руху. Здійснюючи ритмічні розмірені рухи, гуляючи по кімнаті, масажуючи ноги, хворий полегшує свій стан. Однак варто людині прилягти, і неприємні симптоми повертаються, часом турбуючи всю ніч.

Синдром втомлених ніг – це діагноз-виключення. Так у медицині називають діагнози, які ставлять за винятком будь-яких серйозних проблем, якщо при цьому симптоми зберігаються.

Перед тим, як поставити цей діагноз, слід виключити інші хвороби, наприклад, варикозну хворобу вен нижніх кінцівок, проблему харчування, неврологічну проблему, ортопедичну. Але найчастіше RLS – це наслідок або початкових проявів варикозної хвороби вен нижніх кінцівок, або розгорнутих проявів цієї хвороби, які лікар з якоїсь причини не вважав за потрібне називати варикозною хворобою вен нижніх кінцівок.

Синдром втомлених ніг частіше проявляється у старшого покоління, а жінки хворіють частіше, ніж чоловіки. Оскільки жінки частіше страждають від зайвої ваги і у своєму прагненні виглядати «на всі сто», частенько забувають про здоров’я і думають тільки про зовнішню красу. Зізнайтеся, ми з вами готові цілий день проходити в незручних (але ніжка у них виглядає такою красивою!) туфлях на височезних підборах, носити панчохи з тугою гумкою, обтягуючі пояси, що роблять нашу талію ще тоншою, і так далі. Все це добре, але для нашого організму це ще один стрес. І на цей стрес він реагує різними болячками, зокрема і розширенням вен на ногах. Мало мати гарні ноги, потрібно ще вміти за ними доглядати, щоб вони зберегли красу надовго. Людина відокремилася від тваринного царства і знайшла здатність до прямоходіння, але за таку здатність вона розплатилася додатковим навантаженням на хребет і нижні кінцівки. У наших ніг дуже непросте життя, і нам потрібно знати ті небезпеки, які їх чатують, і вміти з ними боротися. У жодному разі не можна нехтувати здоров’ям наших ніг.

Також захворювання може розвиватися на тлі цукрового діабету, амілоїдозу, алкоголізму, недостатності вітаміну В12, тіаміну, магнію, фолієвої кислоти, захворювань грудного або шийного відділу, спинного мозку, у професійних спортсменів (важка атлетика, великий теніс), через вживання великої кількості червоного перцю, гормональні фактори, професійну діяльність (важка фізична робота, професії, при яких потрібно весь день проводити на ногах), куріння.

Симптоми RLS

 

При синдромі втомлених ніг люди, як правило, скаржаться на болі в ногах, що тягнуть, крутять, які в основному посилюються в стані спокою і проходять, коли людина починає рухатися. Іноді при цьому спостерігаються поколювання у стопах, розпираючі болі вночі. Вважається, що максимально болі посилюються з 12 до 3 години ночі, а з 3 до 6 години ранку зменшуються. Особливо чутливим людям біль не дає спати ночами. Як правило, ці люди рятуються снодійним.

 

Лікування RLS

Позбавлятися нічних проблем з ногами не лише можна, а і потрібно. Якщо вони обумовлені іншою хворобою, зусилля спрямовуються на неї. Важливо виявити та вилікувати причину захворювання, заповнити дефіцит вітамінів. Посилюватись хвороба може під час стресу, після інтенсивного фізичного навантаження, під час вагітності, після вживання продуктів із вмістом кофеїну.

При лікуванні легких випадків первинного синдрому використовують снодійні та транквілізатори, у більш важких ситуаціях – засоби, що впливають на вироблення в організмі дофаміну. Зазвичай спочатку призначають мінімальну дозу, а потім поступово збільшують її, доки не отримають потрібний ефект. Нерідко для хорошого результату доводиться пробувати кілька ліків чи їх комбінації. Ось чому лікарська терапія можлива лише під контролем лікаря, самовільний прийом медикаментів швидше зашкодить, аніж допоможе.

А ось нелікарське лікування – область, де пацієнт може проявити самостійність.

Лікування включає перегляд дієти і процедури, спрямовані на збільшення венозного відтоку від нижніх кінцівок. Добре в цьому допомагають вправи Кегеля. Ці вправи також відомі у йозі як мула-бандха. Завдяки цим вправам покращується кровообіг у ділянці малого тазу, відповідно, покращується венозний відтік. Є в йозі асани, при яких працюють глибокі м’язи стегон і м’язи сідниць, а також вертикальні пози (“берізка”).

Ударні тренування на степ-платформі або надмірне захоплення велотренажером – поганий варіант, що лише посилить симптоми. Зате розтяжка, згинання-розгинання, велосипед або звичайна ходьба в середньому темпі дадуть непоганий результат. Такій активності корисно присвятити час безпосередньо перед сном.

Ефективним є масаж ніг, особливо перед сном, контрастний душ. З фізіопроцедур рекомендовано дарсонваль.

Якщо є натяк на RLS, слід подумати, чи не носите ви постійно взуття на високих підборах.

Корисно інтенсивне розтирання ніг, гарячі та холодні ванни для ніг (але тільки якщо немає протипоказань – проблем з серцем, варикозу, шкірних захворювань).

Намагайтеся дотримуватися чіткого режиму дня, лягати спати і прокидатися одночасно. Також добре виробити свій особливий ритуал відходу до сну і завжди слідувати йому. Це знизить ризик безсоння, який при синдромі неспокійних ніг завжди дуже високий.

Завдяки сучасним методам лікування вдається досягти якщо не повного усунення проблеми, то суттєвого покращення якості життя пацієнтів. Деякі препарати доводиться приймати постійно, інші лише під час загострення хвороби. Головне – вчасно звернутися до лікаря, правильно діагностувати та лікувати це неприємне неврологічне захворювання.

Левинська Наталія Миколаївна, сімейний лікар 1-ї категорії поліклініки № 2

 

Trackback from your site.

Leave a comment

73