Сергій Туряниця: антимікробна терапія. Сучасні виклики

Written by Админ on . Posted in Останні події

#ЗдоровішіРазом та #Лікуйся_Відповідально

Триває Всесвітній тиждень підвищення обізнаності про проблему стійкості до
протимікробних препаратів.

В останні роки на одне з чільних місць в світовій та вітчизняній медицині вийшла проблема розвитку антибіотикорезистентності. Внаслідок недостатньо контрольованого, а подекуди й необдуманого використання антимікробних препаратів в медицині, а головне – в сільськогосподарському виробництві (тваринництво, птахівництво тощо) ця проблема стала настільки серйозною, що у 2015 році ВООЗ запустила Глобальну систему нагляду за резистентністю та застосуванням антимікробних препаратів, до якої невдовзі долучилася й Україна.

Значну увагу боротьбі з розвитком антибіотикорезистентності приділяє адміністрація та весь колектив лікарні. Активну участь в лікувальному процесі бере служба інфекційного контролю лікарні, в складі якої вже тривалий час, окрім іншого, запроваджена й неуклінно розвивається система профілактики інфекцій та адміністрування протимікробних препаратів. Керуючись рекомендаціями ВООЗ, кращих світових медичних практик, основаних на засадах доказової медицини та на основі Стандарту медичної допомоги «Раціональне застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів з лікувальною та профілактичною метою», затвердженого наказом МОЗ від 23.08.2023 № 1513, в лікарні розроблені, затверджені генеральним директором та запроваджені в роботу:

  1. Стандартна операційна процедура «Адміністрування антимікробних препаратів у структурних підрозділах, які надають спеціалізовану (стаціонарну) медичну допомогу».
  2. Стандартна операційна процедура «Адміністрування антимікробних препаратів у структурних підрозділах, які надають первинну (амбулаторну) медичну допомогу».

На виконання вимог вищевказаних документів переважна кількість призначень антимікробних препаратів проводиться після бактеріологічного обстеження, кількість яких неухильно збільшується. Всі призначення антимікробних препаратів ретельно обґрунтовуються, а призначення антибактеріальних препаратів групи спостереження та групи резерву, за необхідності, проводиться консиліумом лікарів після ретельного зважування всіх можливих ризиків.

Одночасно з цим, в розрізі програми безперервного професійного розвитку проводиться навчання персоналу лікарні з питань раціонального застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів шляхом проведення лікарняних лікарських та сестринських конференцій, самостійного опрацювання відповідної літератури за рекомендаціями фахівців – клінічних фармакологів, участі в наукових форумах. Тільки останніми днями значна кількість фахівців лікарні долучилася до роботи:

  1. Медичного форуму «Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики – сімейного лікаря. Сесія 5», що проводився 16-17.11.2023 р. на базі Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика, зокрема в роботі сателітного симпозіуму «Актуальні питання фармакотерапії в сімейній медицині»;
  2. VI Міжнародного конгресу «Antibiotic resistance STOP!», що відбувся 17-18.11.2023 р.

В рамках вищевказаних форумів розглянуті питання:

  • Стан та проблеми впровадження національного плану дій щодо боротьби із стійкістю до протимікробних препаратів;
  • Сучасні уявлення про механізми формування антибіотикорезистентності та стійкості до антимікробних препаратів;
  • Сучасні методи лабораторної діагностики мікробної чутливості/ стійкості до протимікробних препаратів та їх клінічне значення;
  • Організація профілактики інфекцій та інфекційний контроль в закладах охорони здоров’я;
  • Стан та перспективи впровадження стандартів антимікробної терапії та антибіотикопрофілактики в діяльність закладів охорони здоров’я україни;
  • Раціональна антимікробна терапія на первинній ланці охорони здоров’я;
  • Сучасні стандарти антимікробної профілактики та антимікробної терапії при бойовій травмі;
  • Фармацевтичні відходи як нова глобальна проблема;
  • Орфанні хвороби та антимікробна терапія;
  • Антимікробні препарати та антимікробна терапія в педіатрії.

Наразі проводиться узагальнення та опрацювання отриманих знань з метою якнайшвидшого впровадження новітніх методик антимікробної терапії та профілактики розвитку антибіотикорезистентності в клінічну практику лікувального закладу.

Глибоко переконані, що незважаючи на всі виклики сьогодення, колектив нашої лікарні збереже гідне місце в медичній спільноті області та країни у справі збереження здоров’я нашого населення.

Сергій Туряниця, завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment

64