Реабілітація після ендопротезування кульшового суглоба

Written by Админ on . Posted in Останні події, Поради та рекомендації

Ендопротезування – це заміна ендопротезом ушкодженого суглоба. Штучна конструкція повністю повторює анатомічну форму людського суглоба та підбирається відповідно до індивідуальних фізіологічних особливостей конкретного пацієнта.

Реабілітація є невід’ємним етапом лікування пацієнта при ендопротезуванні, який багато в чому визначить гарантію повернення нормальних функцій кінцівки. Післяопераційне перебування у клініці триває в середньому 10 днів. За цей час проводиться симптоматичне лікування для успішного здійснення подальших етапів реабілітації. Для максимального успіху прооперована нога фіксується у певному положенні за допомогою валика. Далі пацієнт може виконувати дихальні вправи, поступово вводиться гімнастика для м’язів.

Незалежно від того, як проводилося ендопротезування кульшового суглоба, реабілітація після операції допомагає швидше відновитися та повернутися до повноцінного життя. Умовно її можна поділити на три етапи:

ранній – перші два тижні. Пацієнтам, яким провели ендопротезування кульшового суглоба, після операції корисні дихальні вправи. Стегна закріплюється у потрібній позиції спеціальним валиком. Вже через два дні можна розробляти ногу, а ще через кілька діб потроху намагатися ходити самостійно – на милицях або за допомогою ходунків. Користуватися ними доведеться щонайменше вісім тижнів, потихеньку готуючи суглоб до навантажень;

пізній – від двох тижнів до трьох місяців після протезування. У цей час пацієнт навчається ходити сам, без будь-яких пристроїв. Саме тоді підключають заняття лікувальної фізкультурою, причому комплекс поступово розширюється. Крім гімнастики призначається масаж та фізіопроцедури. Всі рекомендації після ендопротезування кульшового суглоба потрібно виконувати неухильно;

віддалений – від трьох місяців після заміни суглоба. У цей час пацієнт повинен пройти планове обстеження та за необхідності повторити курс ЛФК. За п’ять місяців можна займатися плаванням. Найголовніше, не допускати підвищених навантажень на протез, наприклад, стрибків, бігу та підйому тяжкості.

Після хірургічного втручання можуть виникати ускладнення, найчастіше це відбувається саме через порушення правил післяопераційного періоду, зокрема через раннє навантаження на суглоб.

Поширені проблеми:

запальні процеси;

вивих протеза;

неврити;

перипротезний перелом;

кісткові нарости;

кульгавість;

паховий біль;

набряки.

Уникнути таких наслідків можна лише за умови дотримання всіх рекомендацій лікаря та перебуваючи під наглядом фахівця. Вкрай важливо дотримуватися післяопераційних настанов і порад. У такому разі фізіотерапія буде проходити значно швидше та успішніше.

Правильно організована реабілітація сприятиме:

відновлення тонусу м’язів;

розроблення рухливості ноги;

зміцнення опорно-рухового апарату.

Помічником у досягненні бажаного результату стане ЛФК після ендопротезування кульшового суглоба.

Виконання реабілітаційних вправ допоможе:

нормалізувати кровообіг;

уникнути ймовірності появи тромбів;

покращити рухливість;

зменшити біль.

Реабілітація не обходиться без призначення лікарських засобів, до яких належать антибіотики, антикоагулянти, нестероїдні протизапальні засоби, гастропротектори, кальцеві добавки.

Обов’язковим компонентом відновлення є фізіотерапевтичні процедури. До них відносяться:

електростимуляція;

електрофорез.

З їх допомогою вдається досягти таких ефектів:

зменшити біль;

прибрати набряклість;

усунути спазм;

стимулювати кровообіг та відтік лімфи;

зміцнити зв’язки;

покращити репаративні процеси;

активізувати обмін речовин.

Також для відновлення призначається лімфодренажний масаж або пресотерапія не раніше ніж через 2-3 тижні після ендопротезування кульшового суглоба.

Вправи для реабілітації після ендопротезування кульшового суглоба

Після ендопротезування кульшового суглоба дуже важливо виконувати спеціальну гімнастику. Вона допоможе швидше відновити функції суглобів та здатність рухатися. Комплекс вправ після ендопротезування кульшового суглоба безпосередньо залежить від того, на якому етапі відновлення знаходиться пацієнт.

Спочатку це, перш за все, рухи, спрямовані на розробку кінцівки:

кругові рухи стопи;

згинання колінного суглоба;

напруга та розслаблення стегна.

Надалі вправи після ендопротезування кульшового суглоба, призначають, щоб розробити бічну амплітуду рухів. Насамперед, це рухи на відведення стегна. Якщо спочатку гімнастика проводиться під лікарським контролем, то на пізньому етапі пацієнт виконує вправи після ендопротезування тазостегнового суглоба вдома. У похилому віці підбирають менш інтенсивні вправи при ендопротезуванні кульшового суглоба. Це потрібно, щоб уникнути надмірного навантаження.

Вправи, що виконують лежачи на животі, починають робити з 1-го дня після операції. Вправи лежачи на здоровому боці використовували з 2-го дня після операції, а вправи лежачи на оперованому боці використовували з 7-го дня після операції.

  1. П.П. — лежачи на животі. Руки уздовж тулуба. Підняти тулуб на висоту 5 — 10 см — 10 разів.
  2. П.П. — лежачи на животі. Руки вгору, з’єднати у вигляді човника. Підняти тулуб на висоту 5 — 10 см — 10 разів.
  3. П.П. те саме. Підняти і зафіксувати положення на 1 хвилину. Повторити три рази.
  4. П.П. — лежачи на боці, спираючись на лікоть. Зафіксувати тулуб у вигляді натягнутої струни — 1 хвилина. Виконати 3 рази. Повторити вправу на іншому боці — з 7-ої доби після операції. На оперованому боці

Додаткові вправи лежачи:

  1. П.П. — лежачи на спині. Ноги зігнуті в колінних суглобах. Виконати відведення правої ноги в бік 50 — 100 разів. Повторити іншою ногою. Оперована нога відводиться на 30⁰ — з 7-ої доби після операції
  2. П.П. — лежачи на спині. Пальці рук покласти на живіт на ширину пальця вище лобкового симфізу. На видиху — втягнути живіт, на вдиху — напружити живіт і видавити пальці вгору. Виконати 50 — 100 разів.
  3. П.П. — лежачи на лівому боці. Зігнути праву ногу в коліні до кута в 60 градусів, розігнути (вправа «поршень»). Виконати 50 — 100 разів. Повернутися на правий бік і повторити вправу лівою ногою.
  4. П.П. — лежачи на лівому боці. Відвести праву ногу в сторону до кута в 30 градусів. Повернутися в П.П. Виконати кожною ногою 50 — 100 разів.
  5. П.П. — лежачи на животі. Руки уздовж тулуба. Підняти тулуб, максимально стискаючи сідниці, затримати положення на 1 хвилину. Повернутися в П.П. Виконати 10 — 20 разів.

Відновлення після ендопротезування кульшового суглоба відбувається досить довго. На успішність цього процесу насамперед впливає те, наскільки послідовно, правильно та регулярно пацієнт виконує всі рекомендації.

 

Ерготерапевт поліклініки №2 Шевченко Маргарита

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment

70