Профілактика гострих кишкових захворювань

Written by Админ on . Posted in Останні події, Профілактика захворювань

 

Внаслідок збройної агресії росії проти України на багатьох територіях виникають проблеми з забезпеченням населення питною водою, харчовими продуктами, що може призвести до погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворювань на гострі кишкові інфекції, харчові отруєння.

 

Одночасно під час дії воєнного стану в Україні вимушено збільшилась міграція населення по території України та в інші країни. Нестандартні умови пересування населення, а саме довге очікування на вокзалах, пунктах пропуску, в сховищах, тривале перебування у транспорті, де відсутні умови для зберігання продуктів та миття рук, можуть бути причинами виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь. Небезпека виникнення їх в рази збільшується з настанням літа.

Що є причиною харчових отруєнь і як їх можна попередити в умовах війни?

Це гострі кишкові інфекції, які викликаються різними збудниками: вірусами, бактеріями й найпростішими. Є три шляхи їхньої передачі — харчовий, водний і контактно-побутовий. Харчовий є найбільш розповсюдженим: людина інфікується, споживаючи забруднену мікробами їжу, наприклад, овочі чи фрукти. Через воду люди заражаються рідко, переважно це трапляється після аварій на водопровідних та каналізаційних мережах.

При контактно-побутовому шляху збудники інфекції – дизентерія, холера – можуть передаватися через забруднені руки, предмети домашнього вжитку. Тому основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання. Щоб вберегтися від кишкових інфекцій, необхідно дотримуватися правил особистої гігієни, тримати в чистоті посуд і всі контактні поверхні на кухні, бажано користуватися індивідуальним посудом. Нарізати сиру і приготовану їжу ліпше спеціально виділеними ножами на окремих дошках, а готові страви тримати поза холодильником не більше двох годин.

У прифронтових населених пунктах, де трапляються проблеми з водопостачанням, важливо не пити воду з невідомих джерел, намагатися вживати бутильовану або використовувати охолоджену кип’ячену. Уникати контакту з тими, хто має ознаки інфекційного захворювання.

Запобігання захворюваності на кишкові інфекції багато в чому залежить від обізнаності щодо дотримання базових гігієнічних навичок:

  • необхідно дотримуватись обов’язкової гігієни рук при контакті з харчовими продуктами, а саме – мити руки або обробляти їх вологими серветками, побутовими дезінфікуючими засобами (антисептиками) після відвідування туалету та перед вживанням харчових продуктів або їх приготуванням.
  • сирі харчові продукти (риба, м’ясо тощо) необхiдно піддавати термічній обробці (смаження, варіння або тушкування);
  • не рекомендується вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування можна тільки у спосіб, який зазначено на упаковці, та дотримуючись встановлених термінів зберігання.
  • треба оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки їх придатності. При огляді консервованих продуктів (плодоовочевих, м’ясних та рибних консервів) обов’язково визначати чи є негерметичні або браковані банки, які мають дефекти: патьоки, деформації, фізичний (неправдивий) бомбаж і банки «хлопавки», та не допустити їх наступне зберігання та використання;
  • не можна брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холодильнику).
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, невідомих джерел. Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з перевірених джерел водопостачання або питну бутильовану. Кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
  • ретельно мити овочі й фрукти, особливо якщо вживаються вони сирими.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (підвищення температури тіла, інтоксикація, блювання, біль у животі, рідкі випорожнення) необхідно терміново звернутись до медичних працiвникiв. Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

 

Терапевт  поліклініки № 1 Кохан Т.М.,

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

62