Підступна і загадкова «вітрянка»

Written by Админ on . Posted in Останні події, Статті

Вітряна віспа ( або ж як її називають в народі – вітрянка) – гостре  захворювання, викликане вірусом герпесу. Існує думка, що вітрянкою хворіють лише діти. Однак вона хибна, дорослі теж можуть захворіти, просто частота випадків серед дитячого населення вища.

Як вже згадувалося раніше причиною хвороби є вірус герпесу, Herpes zoster якщо бути точним. Вітрянка передається:

Повітряно-крапельним шляхом – при чханні, кашлі. Цей шлях є найпоширенішим.

Контактним шляхом – при контакті з вмістом везикул ( пухирці, заповнені рідиною).

Вертикальним шляхом – від матері до плоду під час вагітності.

Джерелом інфекції є хвора людина. Вона є заразною за 2 дні до появи висипу і ще 5 днів з моменту появи останнього висипу.

Вхідними воротами для інфекції слугує слизова оболонка верхніх дихальних шляхів, де вірус активно розмножується протягом усього інкубаційного періоду. Після потрапляння збудника в кров настає вірусемія, що проявляється характерними клінічними ознаками. Вірус тропний ( тобто «полюбляє») не лише шкіру та слизові оболонки, а й нервову тканину.

Інкубаційний період ( час від зараження до появи перших симптомів) триває від 7 до 21 днів. Першими проявами хвороби можуть бути млявість, слабкість, сонливість,швидка втомлюваність.

В період розпалу хвороби з’являється підвищення температури, головний біль, нездужання. Зазвичай температура підвищується в межах 37.5-38 °С.  на фоні підвищення температури з’являються перші елементи висипу.  Спершу з’являються макули ( червоні чи рожеві плями), потім папули, а на їхньому місці везикули ( пухирці з рідиною). Везикули підсихають через 1-3 дні і на їхньому місці утворюються кірочки, котрі відходять через 1-2 тижні.

Для вітрянки характерно таке поняття як поліморфний висип-це одночасна наявність різних елементів висипу, адже новий висип може з’являтися протягом кількох днів.  Як результат на одній ділянці шкіри , наприклад на животі можуть бути одночасно везикули, кірочки, папули. Також важливо звернути увагу, що кожна нова хвиля висипу буде супроводжуватись підвищенням температури.

Улюблена локалізація висипу: обличчя, волосиста частина голови, вся поверхня тулуба (висип на животі, стегнах, плечах, грудях, але крім долонь і стоп), слизова оболонка рота, зіву та зовнішніх статевих органів.

Діагноз встановлюється на підставі клінічної картини та анамнезу хвороби. Інколи можуть бути призначені додаткові методи ( вірусологічний- виділення вірусу з везикул, серологічний).

Лікування зазвичай симптоматичне: жарознижуючі,анальгетики, дезінтоксикацій на терапія, антигістамінні.

Після хвороби формується стійкий, пожиттєвий імунітет. Однак є винятки і захворіти можна двічі.

Зверніть увагу!

Розчин бриліантового зеленого ( зеленка) ніяким чином не впливає на перебіг хвороби.

Антибіотики призначать лише в разі наявності вторинної бактеріальної інфекції.

Митися під час хвороби можна. Після водних процедур терти рушником шкіру не варто, бажано промокнути.

Стосовно того, що вітрянка зазвичай має легкий перебіг, особливо у дітей, це твердження теж є помилковим. Кожен організм індивідуальний і перебіг буде у кожного різним. Найстрашніше що може статися це не шрами на місті кірочок, а поява ускладнень.  Ускладнення можна розділити на місцеві ( абсцес, фурункул, карбункул), котрі виникають внаслідок приєднання вторинної інфекції, та системні ( енцефаліт – запалення мозку, пневмонія).

Щодо профілактики- єдиний дієвий метод це вакцинація.  Нажаль вакцина проти вітряної віспи не входить в календар обов’язкових щеплень. Якщо ви хочете вберегти себе або своїх близьких від хвороби – зверніться до свого лікаря і він надасть детальну інформацію стосовно вакцинації.

 

Сімейний лікар поліклініки №3                                                         Ткаченко О.А.

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment

63