На що слід звернути увагу батькам в діагностиці цукрового діабету в дітей

Written by Админ on . Posted in Останні події, Поради та рекомендації

Зараз ми живемо в часи пандемії COVID-19, а, як відомо, одним з пускових механізмів розвитку аутоімунних захворювань можуть бути саме вірусні інфекції (SARS-Cov-2 не є виключенням).

Нещодавно CDC (Центри по контролю та профілактики захворювань США) опублікували дослідження, в якому виявили зв’язок коронавірусної хвороби з розвитком цукрового діабету у дітей та підлітків до 18 років. Він свідчить про те, що через 30 діб після перенесеної інфекції COVID-19 ризик розвитку цукрового діабету у дітей зростає в 2,5 рази.

Аналіз був ретроспективний та бракувало даних на момент встановлення діагнозу і не можна достовірно розрізнити діабет 1 і 2 типу; мало даних щодо расової/етнічної приналежності та статусу ожиріння. Навіть незважаючи на все це, ці висновки підкреслюють важливість профілактики COVID-19 серед усіх вікових груп, включаючи вакцинацію для всіх дітей та підлітків, які відповідають вимогам, а також профілактику та лікування хронічних захворювань.

Щодо Цукрового діабету 1 типу в дітей та підлітків, то хочеться нагадати про червоні прапорці при діагностиці цукрового діабету 1 типу.

🚩 Надмірна спрага

🚩 Часте сечовипускання

🚩 Підвищений апетит

🚩 Втрата ваги

🚩 Втома та слабкість

 

Це основні симптоми. Що також може насторожити, так це – біль у животі, запах ацетону з рота, млявість, сухість шкіри, нудота, блювота, затуманений зір, дратівливість та інші зміни настрою

Якщо ви помітили ці симптоми у своєї дитини (не обов’язково всі разом) зверніться до свого педіатра або дитячого ендокринолога і здайте кров на глюкозу натщесерце (бажано венозна плазма).

Не хворійте та при потребі вчасно звертайтесь до лікаря!

Лікар ендокринолог дитячий

Лисенко Ганна Володимирівна

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

73