Лікар радить: не ігноруйте новоутворення на шкірі

Written by Админ on . Posted in Останні події, Поради та рекомендації

Практично немає такої людини, у якої на шкірі не було жодного новоутворення: шкіра – чутлива і показова система, дуже інформативно відображає стан внутрішніх органів.

У зв’язку з погіршенням екологічної ситуації на планеті, витончення озонового шару і, як наслідок, дедалі більшою агресивності сонячної інсоляції спостерігається неухильне щорічне зростання онкопатологій шкіри.

На шкірі людини можуть з’являтися різного роду новоутворення: звичайні родимки, невуси, доброякісні утворення або небезпечні онкологічні пухлини.

Будь-які новоутворення та зміни на шкірі несуть потенційну загрозу – при певних обставинах можливе переродження неоплазії у рак. Саме тому, необхідно негайно звертатися за консультацією до  фахівця якщо  спостерігається перетворення існуючих новоутворень та поява нових.

Новоутворення на шкірі можна розділити на наступні види:

  • доброякісні;
  • злоякісні;
  • прикордонні(передракові).

Це зокрема:

кератоми;
невуси;
кісти;
папіломи;
бородавки;
ангіоми – «судинні зірочки»;
атероми;
ксантелазми.

 

Доброякісні новоутворення шкіри – група поширених захворювань шкіри та підшкірно-жирового шару, серед яких найбільш часто зустрічаються: папіломи, дерматофіброми, гемангіоми, сирінгоми, трихоепітеліоми, ліпоми, кератоз себорейний та інші.

В останні роки відзначається тенденція до збільшення кількості пацієнтів із доброякісними утвореннями шкіри, що повязують із надмірною засмагою шкіри, хімізацією довкілля, подразненням шкіри паливно-мастильними та іншими хімічними речовинами, а також розвитком у пацієнтів соматичних, часто комбінованих, захворювань, які призводять до обмінних порушень, вторинних імунодефіцитних станів тощо.

 

Ератоми – доброякісні утворення епітелію шкіри. Виглядають у вигляді темних плям, збільшуються в розмірі. Починають лущитися і покриватися рогівкою, переходячи в брудно-сірі бляшки. Такі новоутворення виникають у людей середнього віку через тривалу засмагу. Часто кератоми бувають  у літніх людей.

Бородавки – доброякісні утворення. Викликаються різноманітними вірусами. З’являються у дітей і молодих людей. Розташовуються на обличчі і тілі, найчастіше на долонях і підошвах ніг. Іноді зустрічаються на слизовій оболонці, також і в гортані. Виглядають, як щільні напівкулясті утворення 0,2-0,5 см в діаметрі, сірувато-рожевого і сіро-жовтого кольорів. Найбільша з них вважається материнською.

Кісти – доброякісні утворення, які мають вигляд ущільнень розміром до 4 см, покритих шкірою нормального кольору. Розташовуватися можуть по всьому тілу.

                Невуси і папіломи
                 Невуси (родимки) – мають вроджений характер і можуть утворюватися все життя. Більшість з них відносяться до доброякісних утворень, але деякі родимки повинен оглянути онколог і провести мікроскопічні дослідження під час видалення. Родимки, а пігментовані особливо, небезпечно опромінювати сонячним світлом і травмувати, щоб вони не переродилися в злоякісні.

Папіломи – вірусні новоутворення. Виглядають, як відростки шкіри на ніжці. Можуть розташовуватися на повіках, шиї, під пахвами і в паховій області. Їх особливість полягає в поступовому поширенні по всьому тілу. Їх наявність свідчить про зниження імунітету організму, що викликає схильність до онкології. Папіломи потрібно виводити. Місця, де були папіломи можна піддавати загару цілий місяць, щоб не було пігментації. При численних папіломах призначають спеціальне лікування проти вірусів.

Атероми і ксателазми
Атерома – утворення у вигляді пухлини, що з’являються з сально-волосяного апарату. Утворюється після травм, коли пошкоджується і потім заростає проток залози. Виглядають у вигляді вузла круглої або витягнутої форми в діаметрі 0,5-5 см. Жовтуватого або тілесного кольорів.

Ксателазми – внутрішньошкірні або підшкірні бляшки жовтуватого кольору, що утворюються здебільшого в районі століття. З’являються через перевищення холестерину в крові, тому разом з видаленням ксателазми, призначають обстеження і курс лікування.

Передракові захворювання шкіри – це дерматози, які можуть переродитися в рак з більшим або меншим ступенем ймовірності. Розрізняють облігатні передраки – дерматози, які трансформуються на рак майже завжди. І факультативні – дерматози, які трансформуються на рак не завжди.

До прикордонних (передраковим) новоутворень можна віднести:

  • шкірний ріг;
  • старечий кератоз;
  • пігментну ксеродерму;
  • кератоакантому;
  • прикордонний пігментний невус.

 

Злоякісні новоутворення шкіри

Найбільш небезпечними злоякісними пухлинами є меланоми. Первинний осередок завжди знаходиться в шкірі. Утворюється меланома в основному з пігментного невуса при його травмуванні чи надмірній інсоляції. На вигляд меланома плоска з нерівними краями або схожа на невус,   із шорсткою поверхнею, що  покрита кров’яними кірками.

До злоякісних новоутворень шкіри  відносят також базаліоми і епітеліоми (плоскоклітинний рак).

Діагностика новоутворень шкіри

Щоб діагностувати та диференціювати  новоутворення шкіри використовують такі методи:

  • огляд і пальпація;
  • дерматоскопія;
  • термометричний метод;
  • радіоізотопне дослідження;
  • морфологічні дослідження (цитологія, гістологія);
  • дослідження регіонарних лімфатичних вузлів;
  • лабораторна діагностика та інструментальні методи дослідження для виключення метастазів в інші органи і т.д.

Крім регулярної перевірки новоутворень на тілі, профілактика раку шкіри включає захист від сонячних променів, особливо в період між 10 ранку і 4 вечора, коли сонячні промені є найбільш інтенсивними. Будучи на відкритому повітрі, рясно нанесіть сонцезахисний крем широкого спектра SPF 30 або вище (не забувайте змащувати губи і вуха!), Носіть головний убір і сонцезахисні окуляри, прикривайтеся одягом. І пам’ятайте, якщо Ви помітили зміни на шкірі, такі як новий наріст, зміна зовнішнього вигляду родимки або болюча виразка, відразу ж йдіть до лікаря.

Рекомендації:

Повне виключення перебування на пляжі в період з 10 до 16 годин

Відмова від відвідування соляріїв

Категорично не допускати перебування на пляжі дітей у віці до 3-х років

Використання сонцезахисного одягу – капелюхів з широкими полями, сорочка з довгим рукавом і сонцезахисних окулярів

Категорично не заклеювати родимки пластиром

Застосування сонцезахисних засобів в період перебування на сонці

Проведення самостійного огляду шкіри з метою виявлення підозрілих новоутворень шкіри При виявленні новоутворень на шкірі потрібно негайно звернутися до лікаря-дерматолога У разі травми родимки негайно звернеться до лікаря-дерматолога

Проведення дерматоскопії всіх підозрілих родимок і новоутворень шкіри

 

Лікування новоутворень шкіри потрібно проводити якнайшвидше.  Кваліфікований лікар враховує вид пухлини, її локалізацію, стадію, гістологічна будова, стан навколишніх тканин. Найголовніше, якнайшвидше звернутися до лікаря, щоб вчасно провести лікування, що дозволить людині зберегти життя.

 

 

Кустова Т.Ю. лікар-дерматовенеролог вищої категорії,  кабінет «Довіра» поліклініки № 2

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

62