Гострі кишкові інфекції: що потрібно знати

Written by Админ on . Posted in Останні події, Профілактика захворювань

Внаслідок підриву Каховської ГЕС країною-терористом на територіях Херсонської, Миколаївської, Запорізької та Дніпропетровській областей відбулось підтоплення помешкань, сільськогосподарських угідь, лісів, доріг, джерел водопостачання, криниць через несприятливі метеорологічні умови, існує ризик спалахів інфекційних хвороб.

Підвищена температура навколишнього середовища, у літній період, сприяє розповсюдженню збудників, які викликають захворювання на найпоширеніші кишкові інфекції – дизентерію, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусну і ентеровірусні інфекції.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група інфекцій, які протікають з ознаками інтоксикації і ураженням шлунково-кишкового тракту людини, проносом, нудотою, блювотою, підвищенням температури тіла.

В організм здорової людини збудники кишкової інфекції потрапляють при споживанні зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.  При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування не впливає на смакові якості продукту.

Характерною загальною рисою кишкових інфекцій є наявність бактеріоносійства, тобто здатність збудника жити і розмножуватись в кишківнику людини, не викликаючи ознак захворювання. Бактеріоносії мають велике значення в розповсюдженні інфекційних хвороб, оскільки вони здатні виділяти збудника у великій кількості, при цьому виявити їх можливо лише при бактеріологічному обстеженні.

Симптоми кишкової інфекції

Основною ознакою, що дозволяє швидко відрізнити ГКІ від інших хвороб шлунково-кишкового тракту, є раптовий гострий початок. До виникнення типових проявів може спостерігатися короткочасна слабкість, зниження апетиту, сонливість, загальне погіршення самопочуття.

Симптоми кишкової інфекції у дорослого

Симптоматика захворювання безпосередньо пов’язана зі збудником і залежить від наявності супутніх і хронічних хвороб шлунково-кишкового тракту. ГКІ у дорослих пацієнтів має ряд загальних ознак:

  • порушення самопочуття (біль і важкість у голові, ломота, млявість);
  • лихоманка (може протікати без температури);
  • больові відчуття в зоні шлунка і в центральній частині живота;
  • напади нудоти, блювання до 5-6 разів на добу;
  • рідкі та водянисті випорожнення. Іноді інфекція кишечника призводить до появи слизу або прожилок крові в випорожненнях.

При важкій формі інфекція шлунку провокує швидке зневоднення: зменшення кількості сечі (анурія), падіння артеріального тиску, поява судом.

Симптоми кишкової інфекції у дитини

Дитячий організм має більш низьку опірність інфекційним і вірусним захворюванням. Найбільш поширена в дитячій групі пацієнтів ротавірусна інфекція.

Різні форми захворювання мають схожу клінічну картину:

  • несподіваний початок з нудотою і блювотою;
  • підвищення температури (швидке) до високих показників;
  • відраза до їжі і пиття;
  • розлад шлунку (діарея).

Погіршення самопочуття у дитини до 2 років може бути стрімким, з швидким зневодненням, небезпечним для життя. Його ознаками є сильна млявість (дитина засинає), припинення сечовипускання, сплутаність свідомості, судоми. В даному випадку треба негайно звернутись до лікаря.

Отже основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання.

Щоб уберегти себе від захворювань кишковими інфекціями, необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно та правильно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • піддавайте всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання).
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • воду для приготування їжі і господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі – більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей.
  • кип’ятіть або дезінфікуйте в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення!
  • не вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені, навіть консервацію.
  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • не вживати продукти по закінченню терміну придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або на стихійних ринках;
  • не вживати некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не вбирайтеся в одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.

УВАГА: при появі проявів захворювання своєчасно звертайтесь за медичною допомогою, що допоможе зберегти не лише ваше здоров’я, а і здоров’я оточуючих вас людей. Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

ТІЛЬКИ ЧІТКЕ ДОТРИМАННЯ ГІГІЄНІЧНИХ ПРАВИЛ ТА ВИМОГ ДАЄ МОЖЛИВІСТЬ УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ КИШКОВИМИ ІНФЕКЦІЯМИ.

Лікар терапевт поліклініки № 1 Пархоменко О.С.

 

 

 

 

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

63