Девіз у житті: здоров’я і краса!

Written by Админ on . Posted in Останні події

4 лютого -Всесвітній день боротьби проти раку та Всесвітній день онколога. З цього приводу розповідь про лікаря – онколога поліклініки № 1 КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» Максима Денисенка.

Максимові ще з дитинства пророкували бути лікарем. Тато і мама – медики, хлопець добре вчився, був добрим, уважним, ввічливим. До речі, таким залишився і по сьогодні. Про це красномовно свідчать відгуки пацієнтів: «Дякуємо за його вміння вислухати пацієнта і надати кваліфіковану допомогу. У нього дуже легка рука», «Дякую за компетентність і бажання допомогти».

Тож не роздумуючи довго, Максим Сергійович вступив до Дніпропетровської медичної академії МОЗ України і по її закінченні у 2010 році прийшов до нашої лікарні проходити інтернатуру на базі хірургічного відділення. Практика проходила під керівництвом завідувача хірургією Землянкіна Олександра Олексійовича. Медика вже немає серед живих, але мудрий, вдумливий лікар залишив по собі чималу когорту спеціалістів. Наставник молоді, підготував чимало хірургів до самостійної роботи.

З-під його крила вилетів і Максим Денисенко, гідний учень свого вчителя і наставника. На той час у поліклініці № 1 створювався «Центр здорової родини», тож зваживши всі «за» медик став працювати лікарем-хірургом-онкологом. Тоді якраз поліклініка однією з перших після обласного онкодиспансера отримала  хороший, добротної якості мамограф.

Жіноче здоров’я важливе для суспільства, тому Максим докладає максимум зусиль, щоб пацієнтки довіряли лікареві і приходили на прийом у першу чергу з профілактичною метою. Мамолог – це лікар, який діагностує і лікує захворювання молочних залоз. Також в його обов’язки входить профілактика різних патологій грудей, включаючи рак грудної залози та мастопатії.

Нерідко за виявлення змін у молочних залозах жінки можуть відкладати похід до лікаря-мамолога через особисті справи або щільний робочий графік, а потім зовсім забувають про консультації. Але зміни в молочних залозах не можна залишати без уваги – це може привести до ускладнень, і тоді лікування буде більш тривалим і дорогим.

Максим Сергійович вважає, що лікар-онколог повинен в першу чергу бути терплячим, вміти викликати довіру у жінок, привернути до себе, вміти пальпувати. Добре відомо, що часто жінка може соромитися роздягтися перед лікарем-чоловіком. І тут важливо бути позитивним, добрим та уважним, незалежно від свого внутрішнього стану.

Тому пріоритетом у практиці Денисенка є створення емоційно комфортної атмосфери і зручності для пацієнтів при спілкуванні з лікарем, а в подальшому оперативність у постановці діагнозу, підбір адекватного та ефективного лікування для отримання максимально позитивного результату.

Сьогодні на своєму робочому місці Максим Сергійович займається діагностикою, різними видами лікування і профілактики молочних залоз і новоутворень шкіри.

Дбає і про здоров’я своїх колег-жінок. Так нещодавно на загальнолікарняній конференції він провів свого роду курс навчання щодо проблем молочних залоз. По-перше, щоб колеги вміли і самостійно проводити обстеження власних грудей. А по-друге, щоб лікарі сімейної ланки звертали увагу на молочні залози пацієнтів і були освічені з цього питання, аби вчасно за потреби направити до вузького спеціаліста. Бо перший, хто вчасно допоможе виявити онкозахворювання – це сімейний лікар і саме він створить електронне направлення на необхідні аналізи та обстеження.

А то трапляються у практиці складні випадки. Приміром,  прийшла якось на прийом 24-річна з проблемою збільшення підпахвового  вузла. Зробили УЗД вузлів, зрештою видалили проблемну ділянку і поставили діагноз – рак молочної залози, і продовжили лікування.

Бувають і випадки політелії, коли з генетичним порушенням на тілі виростає 5-7 сосків. Такий от косметичний дефект. Щоправда, діагностується дуже рідко. Так само як гінекомастії серед чоловіків – захворювання, при якому   спостерігається розростання залозистої, стромальної і жирової тканини в грудях. Виявлена на ранній або середній стадіях патологія не є небезпечною для здоров’я.

Максим Сергійович радить людям приходити на прийом не тоді, коли турбує, а з метою профілактики. Бо рак – це не вирок і його можна вилікувати, особливо при діагностуванні на ранній стадії.

Дуже добре, що у світі та й в Україні запроваджують такі дні як «боротьби проти раку» і «день онколога». Зрештою, щоб привернути увагу до проблеми і нагадати про таку важливу медичну спеціальність і необхідного та важливого лікаря як для жінок, так і чоловіків.

Не дарма у Максима Денисенка девіз у житті: здоров’я і краса. І дбати про них має кожен особисто і пам’ятати, що «Єдина краса – це здоров’я»

Галина Лисенко

Trackback from your site.

Leave a comment

62