Бережіть щитовидку!

Written by Админ on . Posted in Останні події, Поради та рекомендації

Патологія ендокринної системи займає одне з ведучих місць в загальній захворюваності населення.

В Україні відмічається зріст числа хворих з різними ендокринопатіями, а особливо патологією щитоподібної залози.

Щитовидна залоза, як і всі інші органи та системи нашого організму, є важливим елементом його функціонування. У ній відбувається низка унікальних та незамінних процесів, які відповідають за здоров’я серцево-судинної системи, психоемоційний стан, швидкість обміну речовин та репродуктивну функцію. Саме у щитовидній залозі відбувається синтез гормонів, робота яких забезпечує здорове функціонування організму.

Збої у роботі щитовидної залози можуть призвести до серйозних негативних наслідків. Щоб цього не допустити, слід обстежувати цей орган час від часу, щоб вчасно виявити ризики.

Функція щитовидної залози це виробляти гормони такі як, Т3 та Т4. Ці два гормони багаті йодом і відіграють велику роль у роботі ендокринної  системи та нашому організмі. Для нормального процесу вироблення цих гормонів необхідне повноцінне харчування, багате, зокрема, йодом та селеном.

Найпоширенішими захворюваннями, пов’язаними з функцією щитовидної залози є такі:

  • гіпотеріоз;
  • гіпертиреоз;
  • зоб та вузли, які здатні призводити до розвитку раку щитовидної залози;
  • аутоімунний тиреоїдит.

Причин патології щитовидної залози може бути кілька. До проблем із цим органом можуть призвести проблеми у роботі імунної системи, коли щитовидна залоза сприймається імунітетом як щось чужорідне і він намагається з нею боротися. Іншою причиною фахівці називають інфекційні захворювання. Проблеми з ендокринною системою можуть викликати незбалансоване харчування, погана екологія, у тому числі радіація, поганий психоемоційний стан, а також прийом деяких медикаментів.

Які ж симптоми характерні для захворювань щитовидної залози:

  1. Підвищена тривожність. Коли у щитовидці виділяється більше гормонів, ніж потрібно організму, він змушений прискорювати всі процеси. Тому мозок отримує сигнали, що призводять до зайвої збудливості та тривожності.
  2. Проблеми з пам’яттю, складнощі із концентрацією.
  3. Стомлюваність. Якщо ви спите достатню кількість годин, але при цьому почуваєтеся пригнічено та розбито – це перший сигнал про необхідність відвідати лікаря. Це може означати, що у щитовидній залозі синтезується недостатня кількість гормонів.
  4. Зайва вага. Якщо за короткий час ви набрали кілька кілограм, при цьому не змінювали свій режим дня, це може бути причиною проблем із щитовидкою.
  5. Зниження лібідо. Пацієнт може відчувати цей симптом при зниженому виробленні гормонів.
  6. Порушення менструального циклу. Причиною може бути брак або надлишок гормонів щитовидної залози.
  7. Прискорене серцебиття та підвищений артеріальний тиск.
  8. Підвищений рівень холестерину. Якщо за дотримання правильного харчування аналіз показує підвищений холестерин, це може свідчити про порушення синтезу тиреоїдних гормонів.
  9. Болі у м’язах, а також суглобах.
  10. Порушення репродуктивної функції.
  11. Відчуття комка у горлі.
  12. Випадіння волосся, ламкість волосся, сухість шкіри.
  13. Порушений теплообмін.

При виявленні будь-якого з перерахованих симптомів, а тим більше, якщо їх кілька, обов’язково треба звернутися до сімейного лікаря або ендокринолога для діагностики та своєчасного лікування. Золотим стандартом діагностики захворювань цього органа є УЗД щитовидної залози. Далі лікар призначає лабораторні дослідження,такі як: ТТГ, вТ3, вТ4, АТПО, щоб проаналізувати їх рівень і поставити відповідний діагноз.

Лікування захворювань щитовидної залози

Тактику лікування захворювань ендокринної системи лікар визначає виходячи з діагнозу та ступеня тяжкості захворювання. Лікування може бути медикаментозним чи оперативним,або просто методом спостереження.

Якщо причина патології у нестачі йоду, то ендокринолог може призначити йодотерапію, звичайно, за результатів лабораторного дослідження. Щоб нормалізувати рівень гормонів, може бути призначена гормональна терапія. На жаль, іноді неможливо уникнути оперативного втручання. Наприклад, хірургія необхідна, якщо потрібно видалити вузли, одну частку щитовидки чи весь орган.

Профілактика захворювань щитовидної залози

Будь-яке захворювання легше профілактувати, ніж лікувати і патології щитовидної залози не є винятком. Щоб мінімізувати ризики, слід пам’ятати про деякі правила.

Слідкуйте за своїм харчуванням – воно має бути різноманітним та містити йод. Він міститься в морській капусті та морських продуктах, у волоських горіхах та ківі. Вживайте в їжу йодовану сіль, додаючи її в холодні страви, оскільки в процесі приготування йод руйнуватиметься.

Уникайте зайвого перебування на сонці. Не приймайте антибіотики без необхідності. Пийте чисту воду. Намагайтеся уникати вживання алкоголю та куріння, будьте фізично активними. Крім того, не нехтуйте профілактичними оглядами, які допомагають вчасно помітити патологію та коригувати її.

Такі прості, але важливі правила допоможуть вам залишатися здоровими та уникнути тривалого та дорогого лікування.

Світлана Мельник, лікар-ендокринолог поліклініки № 2

 

Trackback from your site.

Leave a comment

74