Рух – це життя

Written by Админ on . Posted in Останні події, Поради та рекомендації

Ще з давніх давен було відомо, що рух для всього живого – життя.

“Ніщо так не виснажує й не руйнує людину, як тривала фізична бездіяльність”-  писав Аристотель.

Ніщо не може зрівнятися з перетворювальною силою руху. За словами французького лікаря Тіссо, рух, як такий, може за своїм впливом замінити будь-які ліки, але всі лікувальні засоби світу не в змозі замінити впливу руху.

Уявімо, що ми переглядаємо фільм про життя людини. У дитинстві вона рухається з ранку й до ночі, майже не зупиняючись, це дає їй здоров’я. У підлітковому та юнацькому віці активного руху стає дещо менше, хоча сучасна молодь заміняє рух на гіподинамію не враховуючи, що через певний час організм почне на це реагувати появою скарг, на які можна ще впливати достатньо добре лише модифікацією способу життя. Хоча хвороби помолодшали і краще такого не допускати. Доросле населення в силу науково-технічного прогресу, сидячій роботі та ліні плавно перейшли в малорухомий спосіб життя з додаванням шкідливих звичок. Організм має компенсаторні можливості, але вони не є безкінечними. Соматичні захворювання почнуть активно набирати обертів

Життя вимагає руху, – знову ж таки слова Аристотеля. Це робота на перспективу, бо немає цілющої таблетки, яка одним махом вилікує все те, що пожиналося роками.

Починати потрібно вже і зараз, не шукаючи виправдовувань, не відкладаючи на потім або на завтра.

Почніть з банального: прогулянки на свіжому повітрі кожного дня, чим більше, тим краще, з додаванням дозованої ходьби на відстань під контролем самопочуття.

Робіть гімнастику, займайтеся домашніми справами, танцюйте вдома, надайте перевагу активному відпочинку, мінімізуйте пасивне положення. І відчуєте цілющу дію рухів: активізується серцево-судинна, легенева, ендокринна системи, покращиться настрій, сон, розумова активність, кровообіг в м’язах, суглобах, хребті, відчуєте легкість в тілі.

Кожна клітина вашого організму стане активною і через певний проміжок часу, якщо це буде систематичний підхід, отримаєте бажаний результат. А якщо вже встигли назбирати “букет” хвороб, то фізична активність не лише покращить стан, а й зменшить кількість скарг, якщо правильно до цього підійти.

Починаючи нове життя, обов’язково проконсультуйтесь з сімейним лікарем, щодо збільшення рухової активності. Памятайте, про необхідність щоденно долати дистанцію в 10 км (темп залежить від Вашого віку і самопочуття).

Ваше здоров’я, як і ваше життя, в ваших руках і саме вам вирішувати яким воно буде!

 

лікар терапевт поліклініки №2 Кайда А.В.

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment

62