Хворобу легше попередити, ніж лікувати

Written by Админ on . Posted in Останні події, Профілактика захворювань

 

Як давно були сказані ці слова, але досі не втратили свою актуальність.  Як ви вже здогадалися – сьогодні мова йтиме про профілактику.

Зараз велику частку серед захворювань займають злоякісні новоутворення ( онкологія). Варто сказати, що на початкових стадіях ( коли від лікування буде найбільший ефект) ці хвороби протікають безсимптомно. Тому першочергово розглянемо заходи профілактики та раннього виявлення  найпоширеніших новоутворень.

Рак молочної залози найпоширеніша онкологічна проблема серед жіночого населення. Слід пам’ятати, що рак виліковний за умови його виявлення на I стадії — у 95% жінок, на II стадії — у 80%, на III стадії — у 50% жінок. Регулярні профілактичні огляди у лікаря суттєво підвищують шанси на ефективне лікування.  Основний метод ранньої діагностики в данному випадку – мамографія.  Саме мамографія дозволяє побачити аномальний розвиток тканини за два роки до того, як лікар або ви, зможете виявити такі зміни пальпацією (руками). Саме рентгенівський скринінг показаний для пацієнток з так званої групи ризику:

→підтверджена мутація BRCA-1 або BRCA-2

→обтяжений спадковий анамнез

→ пізнє перше дітонародження (30 років і старші)

→ безпліддя

→пізня менопауза (55 років і старші)

→тривала гормонозамісна терапія менопаузи

→ постменопаузальне ожиріння

→ уживання алкоголю; куріння

Мамографія показана жінкам після 50 років 1 раз на 2 роки. Однак якщо ви маєте фактори ризику маєте почати обстежуватись з 40 років. В такому випадку частоту дослідження визначає лікар, зазвичай це 1 раз на рік.

Не обділимо увагою і чоловічу частину населення – поговоримо про профілактику новоутворень передміхурової залози ( простати). Наразі єдиний маркер для скринінгу — це сироватковий антиген простати, PSA (prostate serum antigen). Для його визначення беруть зразок крові з вени.  Проходити обстеження мають чоловіки від 40 років, якщо мають високий ризик та від 50 років ( для тих хто має низький ризик). Проходити обстеження варто 1 раз на рік.

 Хто належить до груп ризику?

→ Чоловіки афро-американського походження мають більші ризики розвитку раку простати, аніж чоловіки кавказького (європейського) походження.

→ Чоловіки, які мають прямого родича (батька чи брата), у яких діагностували рак простати.

→ Носії алелів BRCA1 чи BRCA2 та чоловіки із синдромом Лінча (спадковим неполіпозним раком прямої кишки).

Служба здоров’я Великої Британії застерігає, що ожиріння чи надлишкова вага (індекс маси тіла понад 25 кг/м2) також є фактором ризику.

Колоректальний рак (КРР) – медичне визначення злоякісної пухлини слизової оболонки товстої кишки. Товстою кишкою у людини називають відділ кишечника від ілеоцекального клапана (структура, що розділяє тонку та товсту кишки) до ануса (задньопрохідного отвору). В останні роки займає перше місце серед злоякісних захворювань травного тракту. Скринінгу ( тобто заходам спрямованим на раннє виявлення) підлягають чоловіки та жінки після 50 років.  Обстеження включає: опитування ( анкетування), проведення аналізу калу на приховану кров та фіброколоноскопію.  Проводиться 1 раз на 2  роки, а при наявності факторів ризику- щорічно.

Трохи детальніше про фактори ризику:

→обтяжений спадковий анамнез по КРР

→сімейний аденоматозний поліпоз

→ спадковий неполіпозний КРР

→запальні захворювання кишківника

→ аденоматозні поліпи

 

Не зволікайте, не нехтуйте своїм здоров’ям – проходьте профілактичні обстеження. Пам’ятайте, що на ранніх стадіях боротися з онкологією значно легше.

Зверніть увагу! Пройти вище вказані обстеження ви можете абсолютно безкоштовно. Для цього ватро звернутись до свого сімейного лікаря чи терапевта.

 

Сімейний лікар поліклініки №3                  Ткаченко О.А.

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment

62