17 березня стартуємо у Міжнародний тиждень здоров’я підлітків

Written by Админ on . Posted in Останні події

Міжнародний тиждень здоров’я підлітків, що відзначається щорічно, є ініціативою на низовому рівні для молодих людей, їхніх медичних працівників, вчителів, батьків, захисників і громад, щоб  шляхом колективної роботи  покращити здоров’я та благополуччя більш ніж 1 мільярда підлітків у всьому світі сьогодні.

 

Сімейні лікарі, педіатри лікарні ім.Є.Карабелеша також долучаються до цих заходів. Хоча відбувається це не тільки з нагоди визначених дат, а протягом медичної практики. Сьогодні з огляду на воєнний стан в Україні профілактичні заходи проходять в режимі онлайн. Так, сімейний лікар поліклініки № 3 Саядова Людмила Григорівна в режимі онлайн провела заняття з учнями і вчителями херсонської загальноосвітньої школи № 45 за темою: «Здоровий спосіб життя».

Чимало людей ведуть мову про здоровий спосіб життя, хоча не всі добре розуміють основну суть цього поняття і зводять його до відмови від шкідливих звичок чи занять спортом, що, безперечно, теж суттєво впливає на наше здоров’я. Насправді ж, здоровий спосіб життя – це набагато глибше поняття, це стиль життя і мислення. Для кожного  це щось особливе. Саме думки людини становлять основи здорового способу життя. Саме поняття «здоровий спосіб життя» з’явилося не дуже давно, але дотримуватися його принципів намагалися віддавна. Ще в середньовіччі, а можливо, й раніше люди знали основи здорового способу життя, хоча мотивація у них була зовсім іншою, ніж тепер у нас.

Здоровий спосіб життя – це дії, спрямовані на запобігання захворювань, зміцнення всіх систем організму та поліпшення загального самопочуття людини.

З тарілкою здорового харчування ми знайомили вас раніше. Бо харчування є основою для закладення здоров’я з дитинства. Та є ще кілька основ.
Особиста гігієна – це основа здорового способу життя, умова ефективної профілактики різних захворювань. Це зокрема, гігієна тіла, зубів і порожнини рота.
За допомогою шкіри організм виділяє оцтову кислоту, ацетон, органічні й неорганічні солі, ферменти. Постійне скупчення цих речовин призводить до розмноження на шкірі бактерій та грибків. Забруднення шкіри спричиняє різні захворювання. А щоб не захворіти, потрібно щоденно вмиватися, 1 раз на тиждень приймати гарячу ванну. Волосся миють 1 раз на тиждень, якщо суха шкіра голови та 2-3 рази на тиждень, якщо жирна. Крім того, корисно періодично (1 раз на квартал) відвідувати лазню.

Фізкультура всім потрібна: і дорослим, і малим
Треба спортом нам займатись
Щоб здоровими рости
Гімнастичні є знаряддя
Штанги, гирі та бруси
І на конику спортивнім
Поскакаєш  від душі
Також є велосипеди
І футбольні є м’ячі
Всі ми справжні   молодці!

Розглянемо проблему здоров’я, а саме вироблення власного відповідального ставлення до свого здоров’я, до впливу шкідливих звичок, таких як куріння, алкоголь та наркотики.

Що таке тютюнокуріння? ЧОМУ ПОЧИНАЮТЬ КУРИТИ? З цікавості?

Подивися, скільки цікавого навколо: мандрівки, фільми, ігри!

Через прагнення видаватися дорослим?

Будь розсудливий!!! Нехай інші беруть з тебе приклад!!!

ВИБІР РОБИШ ТИ!

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ ТИХ, ХТО ПОЧИНАЄ КУРИТИ – ЦЕ РЕАЛЬНІСТЬ!

Кожна цигарка містить близько 15 канцерогенних речовин.

Кожна цигарка скорочує життя того, хто курить, на 8 хвилин. 80% осіб, що хворіють

на рак легенів, – курці.

Через ускладнене засвоєння вітамінів А, В, В6, В12 зменшується опірність організму інфекційним захворюванням, погіршується пам’ять, зростає втомлюваність.

Тютюновий дим шкідливий і для організму людини, яка не курить.

Перебування впродовж години в накуреному приміщенні рівнозначне випалюванню

4 цигарок.

Здоровий спосіб життя – це дбайливе ставлення до себе. Себе треба любити, про себе потрібно піклуватися. Наприклад, під час занять спортом, на прогулянці чи навіть під час виконання якоїсь праці потрібно робити це зосереджено, із задоволенням, не думаючи про щось негативне. Завжди намагайтеся ходити прямо, з піднятою головою, дихайте глибоко, вдихаючи повітря через ніс і видихаючи ротом. Спробуйте побачити і відчути красу навколишньої природи, бадьорість і свіжість ранкової прохолоди чи таємничість вечірньої пори. Пам’ятайте, що все  створене для вас, аби ви споглядали, слухали, милувалися, цією безмежною красою.

Вести здоровий спосіб життя краще не самому, а в якомусь товаристві (сім’я, друзі). В ідеалі, звичайно, потрібно, щоб усі, хто оточує вас, дотримувалися такої ж життєвої позиції – разом веселіше і є дух суперництва.Уявіть, що всі вони ведуть здоровий спосіб життя, всі в чудовому настрої, бажають один одному тільки добра. Турбота про своє здоров’я не має бути проблемою, це має бути способом життя! Здоровим способом життя. Краще вже бігати на свіжому повітрі, ніж по лікарях!

Сімейний лікар поліклініки № 3 Саядова Л.Г.

 

Tags: ,

Trackback from your site.

Leave a comment

71