Вплив соціального оточення на поведінкові орієнтації молоді щодо збереження репродуктивного здоров’я

Written by admin on . Posted in Статті

Репродуктивне здоров’я підлітків та молоді створює основи для сталого економічного, соціального  та культурного  розвитку країни, а також визначає рівень здоров’я наступних поколінь. Стан репродуктивного здоров’я дітей підліткового віку в Україні спонукає до розгляду низки соціально-психологічних аспектів, що впливають на його збереження та поліпшення.

Психологічні установки, моделі поведінки та способу життя людини формуються в ранньому віці. Тому  «Клінікою, дружньою до молоді» КНП «ХМКЛ ім..Є.Є.Карабелеша» було проведене соціально-психологічне дослідження щодо репродуктивного здоров’я молоді. Форма дослідження – анонімне опитування.  Мета опитування –  зібрати інформацію, яка дозволить дослідити ставлення підлітків та молоді до свого репродуктивного здоров’я.

Завдання:

  • визначити основні фактори, що впливають на порушення репродуктивного здоров’я підлітків;
  • дослідити вплив соціального оточення та обставин життя підлітків в сім’ї на поведінкові орієнтації та рівень обізнаності молоді щодо збереження  і зміцнення власного здоров’я.
  • розглянути поширеність видів ризикованої соціальної поведінки, що погіршують репродуктивне здоров’я.
  • визначити рівень поінформованості підлітків щодо   ВІЛ-інфекції,   мотивації  до проведення ДКТ та виявити бар’єри доступу до тестування.
  • удосконалити профілактичну роботу «Клініки, дружньої до молоді» зі статевого виховання та формування навичок безпечної репродуктивної поведінки у підлітків.

Об’єктом дослідження виступають  учениці 10 -11-х класів загальноосвітніх шкіл, студентки ПТНЗ і ВНЗ I-II рівня акредитації  віком від 15 до 18 років (1158 осіб).  Анкети респондентів аналізувались у двох вікових групах: 15-16 років (577 осіб – 49,6%), 17-18 років (581 особи – 50,4%).

Метод отримання інформації – анкетування шляхом само заповнення запитальника методом групового опитування в навчальних аудиторіях.

Дослідження стосується широкого кола питань, пов’язаних зі способом та обставинами життя, з моделями соціальної, статевої та репродуктивної поведінки молодих людей.        В ході дослідження було проаналізовано сім’ю, умови, в яких дитина засвоює норми моралі, а також  оточення однолітків, які безпосередньо впливають на установки, цінності, культуру, моделі  поведінки. Увагу також приділено вивченню різних аспектів сексуального та репродуктивного здоров’я,  а також  факторів, що на нього впливають. Розглянуто поширеність таких видів ризикованої поведінки, як ранній початок статевого життя, незахищені статеві контакти, часта зміна партнерів. З метою визначення рівня поінформованості підлітків в анкету включено тематичний блок питань щодо  захворювань, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), в тому числі ВІЛ-інфекції,   шляхів їх передачі та способів їх запобігання. Окремо вивчалось питання поширеності серед молоді  методів контрацепції.

Ключові результати проведеного дослідження аналізувались по тематичних блоках:

  • Сім’я, середовище однолітків та джерела інформації про секс;
  • Досвід статевих стосунків;
  • Безпечна статева поведінка та методи контрацепції;
  • Поінформованість щодо ВІЛ-інфекції;
  • Мотивація та бар’єри до проходження ДКТ;
  • Культура статевого життя.

Отримані результати  опитування підлітків жіночої статі віком 14-18 років дозволили  підготувати ґрунтовний аналіз ключових показників відношення підлітків до свого репродуктивного здоров’я, існуючих моделей поведінки, впливу соціального оточення на поведінкові орієнтації, поширеності серед молоді ризикованої сексуальної поведінки, рівня обізнаності молоді щодо ВІЛ/СНІДу і ДКТ, мотивації до збереження  і зміцнення власного здоров’я.

Перший тематичний блок питань стосується впливу соціального оточення та  обставин життя підлітків в сім’ї на моделі статевої й репродуктивної поведінки.

Батьки – це перші вихователі в житті дитини.  Саме сім’я найсильніше впливає на поведінку та вибір підлітків. Манера спілкування, спосіб життя, цінності та переконання батьків формують норми поведінки та принципи дитини. Нами було з’ясовано наступне:

  • У повній родині зростають 72% підлітків, у неповній -18%, у реструктурованій (один з батьків – не рідний) – 10%;
  • 89% підлітків зазначили, що їм важко обговорювати питання сексуальної поведінки з матір’ю,  52% ніколи цього не робили, лише 3% дівчат вказали, що можуть розмовляти на ці теми з батьком;
  • Майже 76% проводять вільний час з друзями, гуляючи вулицею, слухаючи музику, спілкуючись.
  • Основними джерелами, з яких дівчата отримали інформацію про секс і сексуальне здоров’я, стали: телебачення (45%), однолітки (39%), Інтернет (34%),  вчителі (33%), медичні працівники (32%) , батьки (24%).
  • Про методи контрацепції дівчата частіше узнають від медпрацівників (38%), з інтернету  та з телебачення (48%), ніж від батьків (21%).
  • Ті дівчата, що не мають сексуального досвіду, у 2 рази частіше отримували інформацію про секс від батьків. Ті респонденти, що мають статеві стосунки, знання про сексуальні відносини отримували від однолітків у 1,8 рази частіше.
  • Майже 90% респондентів відмічають, що їм важко говорити про секс з батьками, а більше 50% ніколи не обговорювали ці питання з батьками.

Дослідивши  вплив соціального оточення та  обставин життя підлітків в сім’ї на поведінкові орієнтації, прийшли до висновку, що основним джерелом інформації з питань статевих відносин для підлітків є однолітки,  інтернет й телебачення. Від батьків, вчителів і медичних працівників молодь отримала значно менше інформації.

Отже,  основний відсоток батьків не вважають за необхідне чи  не вміють розмовляти про секс і контрацепцію з підлітками, або не мають достатнього рівня довіри від них. Тривожить той факт, що від батьків  інформацію про секс отримали лише чверть опитаних. Доцільним є проведення просвітницької роботи з батьками. Теми сексуальності і її проявів, контрацепції, наслідків раннього початку статевого життя та переривання вагітності  зазвичай не обговорюються в шкільних програмах. Тому саме батькам належить функція своєчасно інформувати підлітка про  важливі питання, що стосуються майбутнього здоров’я дитини, в тому числі й репродуктивного.

Спеціалісти кабінету «Клініка, дружня до молоді» бачить своє завдання у  необхідності підвищувати рівень обізнаності батьків з питань статевого дозрівання  і виховання підлітків. Тому нами розроблено цикл лекцій для батьків підлітків «Відверта розмова про секс», до якого входять такі теми: «Етапи психосексуального розвитку дитини», «Сексуальність і права підлітків», «Розвиток навичок безпечної поведінки» та інші.  Тількі спільні зусилля медичних працівників, педагогів та батьків допоможуть підліткам сформувати безпечну модель статевої поведінки. А своєчасно надана корисна інформація про статевий розвиток і сексуальні відносини допоможе їм побудувати щасливі відносини у подальшому житті та зберегти своє репродуктивне здоров’я.

Таким чином, дані цього дослідження дають змогу фахівцям КДМ впроваджувати серед підлітків та молоді ефективні програми  збереження репродуктивного здоров’я та вдосконалювати систему надання послуг на рівні кабінету «Клініка, дружня до молоді».

 

Павловська Л.О., практичний психолог

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

65