Вплив куріння тютюну на організм людини.

Written by admin on . Posted in Статті

В рамках проведення  національної інформаційної  антитютюнової кампанії «Тютюновий дим –  невидимий вбивця»

Людина, яка звикла до тютюну, після кожного куріння відчуває наркотичний «комфорт»: поліпшується її настрій, знімається нервове напруження, дещо підвищується працездатність. Однак такий ефект триває недовго. Після короткочасного збудження настає тривала втома і самопочуття стає гіршим, ніж було до куріння, кажуть фахівці. Для того, щоб підняти бажаний рівень бадьорості і відновити самопочуття, курець знову хапається за цигарку. Це і є тютюнова наркоманія — той так званий «комфорт», за який доводиться розраховуватися власним здоров’ям.

Куріння тютюну — найпоширеніша звичка, яка руйнує здоров’я людини. Немає сумніву у тому, що з вживанням тютюну пов’язана велика кількість всіляких хвороб, а при зловживанні курінням — можуть виникати надто небезпечні недуги. Пристрасть до тютюну вважається також як хвороба, що відноситься до розряду наркоманій. Численними науковими дослідженнями доведено підвищений рівень смертності серед курців. За статистикою, одна з 10 смертей у світі спричинена саме вживанням тютюнових виробів.

Наслідки куріння пов’язані з арсеналом небезпечних хвороб. Зокрема, ця шкідлива звичка є причиною серцевих нападів, інсультів, хронічних бронхітів, різних видів хвороб, особливо раку легенів. Адже 11 з 12 хворих, які померли від раку легенів, були курцями. Серед людей, що курять, у віці 30-40 років, інфаркти трапляються у 5 разів частіше, ніж серед тих, хто цієї шкідливої звички не має. Викурювання однієї цигарки завдає організму такої ж шкоди, як і півтора добове перебування на загазованій автомагістралі. Окрім цього, курці в 10 разів частіше, залишаються безплідними. Також вони страждають від кашлю, задишки і дефектів шкіри.

Дим сигарет містить смоли, до складу яких входить понад 4000 хімічних елементів. Відомо, що 43 з них викликають онкозахворювання. У сигаретному димі також містяться оксиди азоту та вуглецю,  а це – отруйні гази. Головним елементом цього диму є нікотин – речовина, що викликає у людини сильну наркотичну залежність. Численні дослідження дають підстави стверджувати, що куріння тютюну є причиною смертності від раку легенів у 90% всіх випадків, від бронхіту в 75%, і від хвороби серця майже 25% всіх випадків. Легені майже у всіх курців – «чорного» кольору. Приблизно 25% «регулярних» курців сигарет передчасно помирають саме через куріння. У сім’ях, де вживали тютюн під час вагітності – вроджені каліцтва у дітей зустрічаються вдвічі частіше. Матері, які курили під час вагітності мають дітей з відхиленнями, ці діти гірше вчаться у школі і частіше починають вживати наркотики. Деякі інгредієнти тютюнового диму розчиняються в слині і з нею потрапляють в шлунок, тим самим призводять до виразки. Особливо негативно систематичне отруєння впливає на серцево-судинну систему. У всіх курців частота скорочень збільшується у 2,5 рази, таким чином скорочується час відпочинку для серця і воно швидше зношується. До 40% всіх смертних випадків від ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту пов’язані з курінням сигарет.

Також, куріння призводить до руйнування головного структурного елементу шкіри – колагену. Відтак, шкіра втрачає свою еластичність та слизові оболонки. З’являються зморшки, обличчя набуває вигляду вичавленого лимона, а голос стає низьким і хрипким. Також вченими доведено спільні риси між наркотичною та нікотиновою залежністю. Коли припиняється введення нікотину в організм, то розвивається абстинентний синдром відміни, який характеризується дратівливістю, збудженням, порушенням концентрації уваги і зниженням працездатності, тривогою, почуттям голоду, збільшенням маси тіла, порушенням сну.

Тютюнокуріння шкідливо впливає на здоров’я не тільки людини, що палить, а й тих, хто перебуває в середовищі курців і змушений дихати забрудненим тютюновим димом повітрям. Це так зване пасивне, або вимушене куріння. Адже, спалюючи цигарку, курець поглинає тільки половину отруєних речовин, інша половина потрапляє в навколишнє середовище. Надто небезпечні продукти горіння є в диму, який безпосередньо виходить з кінчика запаленої цигарки. В ньому міститься понад 2000 токсичних компонентів.

Пасивне куріння призводить до патологічних змін в організмі, які відбуваються і при активному курінні, тобто воно призводить до таких же захворювань, якими страждають споживачі тютюну. Тому не випадково ще у 1986 року Всесвітня організація охорони здоров’я звернулась до урядів усіх країн з закликом «забезпечити ефективний і надійний захист осіб, що не палять, від впливу тютюнового диму».

Невропатолог поліклінки №2, лікар вищої категорії Басалюков В.В.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

61