Синдром Рейно

Written by admin on . Posted in Статті

Затерпання в пальцях рук є звичайною реакцією організму на холод. Однак якщо на морозі у вас німіють і дуже болять кисті або ступні, а колір шкіри змінюється від блідого до синюватого чи червоного, варто звернутись до лікаря. Можливо, у васхвороба (чи синдром) Рейно.

Синдром  Рейно – це порушення кровообігу, яке виникає внаслідок різкого звуження судин, переважно пальців рук та ніг. У ці частини тіла потрапляє або недостатня кількість крові, або постачання крові повністю переривається. Найчастіше симптоми проявляються на пальцях рук та ніг, рідше на інших виступаючих частинах тіла (ніс, вуха, губи, та, навіть, соски).

Дуже важливо розрізняти первинну та вторинну форми захворювання. Первинне захворювання реєструється частіше та протікає у легшій формі, тому пацієнти переважно сприймають симптоми як один із факторів дискомфорту, а не серйозну хворобу, якою варто перейматися. З іншого ж боку, в окремих випадках вторинна хвороба може стати причиною розвитку таких серйозних ускладнень як виразки на шкірі або пошкодження тканин.

Статистичні дані показують, що хворіють переважно жінки 20-40 років. 

Причинами виникнення синдрому Рейно можуть бути:

-Емоційні розлади.

-На фоні захворювань ( дерматоміозит, васкуліт, цукровий діабет, тромбоз, атеросклероз, емболія та ін.)

– прийому ліків (полівінілхлорид; β-блокатори; блеоміцин; вінбластин) та наркотиків

– Інші патологічні стани (анорексія, стенокардія атипова; фібромальгія; гіпотиреоїдизм; злоякісні хвороби; міґрень; первинна легенева гіпертензія)

Фази симптому Рейно:

1) фаза поблідніння (пальці, рідко усі кисті рук або стопи стають кольору крейди або блідими, як віск, що супроводжується порушеннями чутливості);

2) фаза синюшності (з відчуттям оніміння і болю; ця фаза часто домінує при вторинному симптомі Рейно);

3) фаза активної гіперемії (почервоніння, невеликий набряк, відчуття печіння шкіри та жару).

Найчастіше симптоми проявляються на 2-5 пальцях рук та ніг, рідше на інших виступаючих частинах тіла (ніс, вуха, підборіддя).

 

Діагностика

Визначити дане захворювання можна шляхом клінічного обстеження з додатковою здачею докладних лабораторних досліджень. Основним вважається метод симпатичних потенціалів, який визначає число рецидивів за певний часовий проміжок часу.

Доплерографія дозволяє оцінити інтенсивність кров’яного потоку, а також визначити його патологічні зміни, обширність вогнищ ураження. А ось теплобачення визначає різниця температур на різних ділянках тіла у стадії рецидиву. Не завадить виконання ЕКГ і УЗД, щоб визначити можливі ускладнення для здоров’я.

Обов’язковим вважається аналіз крові на визначення в її змісті специфічних речовин під назвою фибрины. До того ж помітно погіршуються реологічні властивості крові, па

Профілактика

  1. Припинити паління;
  2. Уникати вазоконстриктивних ліків (β-блокаторів);
  3. Уникати холоду та раптової зміни температури;
  4. Тепло вдягатися в холодну погоду (носити головний убір, рукавички).

Лікування

Хвороба Рейно не лікується, проте лікарям все ж під силу купірувати інтенсивний больовий синдром, а також скоротити число рецидивів. Для цього потрібно медикаментозний курс, який знову-таки вибирається в індивідуальному порядку.

Насамперед, важливо визначитися, що ж є причиною нападу і своєчасно усунути цей патогенний фактор. Після цього бажано приймати заспокійливі засоби, знизити емоційне навантаження і зайняти горизонтальну позицію для остаточного рівноваги. Так що консервативне лікування, швидше, виконує функцію підтримуючої терапії, тобто запобігає хворобливі напади.

Хірургічний метод має високою ефективністю, проте його ефекту надовго не вистачає, адже вже через кілька тижнів після реабілітації хвороба рецидивує з повною силою. Так що лікарі сумніваються в необхідності проведення хірургічних маніпуляцій.

Фізіотерапія ефективна у разі виконання всіх запропонованих рекомендацій, а ось магнітотерапія забезпечує стійкий антиангінальний ефект. У сучасній медицині відомі й інші більш прогресивні методи, представлені лазеротерапією для поліпшення кровообігу в уражених тканинах.

Транскраніальна електростимуляція забезпечує знеболюючий ефект, усуває серцевий і м’язовий спазм, нормалізує протягом нервових імпульсів. Однак будь-яка операція, нехай навіть косметична, потребує тривалої реабілітації, тому лікар період відновлення рекомендує пацієнту прийом медикаментів окремих фармакологічних груп.

Психотерапія при даному діагнозі також не завадить, оскільки дозволяє стабілізувати емоційний стан пацієнта, а також вчить його тримати себе в руках, уникаючи, таким чином, вкрай небажаних рецидивів. Якщо самоконтролю досягти вельми проблематично, то допоможуть в цьому питанні транквілізатори і антидепресанти. В цілому, клінічний результат цілком сприятливий.

Запобігти хворобі Рейно можна, якщо уникати провокуючих чинників і починати лікування при перших її ознаках.

 

Сімейний лікар поліклініки №3                                             Шевченко А.О.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

64