Особливості діагностики та підходи до лікувально-профілактичного харчування дітей раннього віку з алергією до білка коров’ячого молока

Written by admin on . Posted in Статті

Особливості діагностики та підходи до лікувально-профілактичного харчування дітей раннього віку з алергією до білка коров’ячого молока

       В  останні роки у дітей відмічається збільшення частоти виникнення реакцій на харчові продукти. Практично з грудного віку можуть спостерігатися клінічні прояви алергічних реакцій, які переважно пов’язані з особливостями харчування.

Харчова алергія (ХА) у дітей раннього віку переважно представлена гіперергічною реакцією на один чи декілька білків коров’ячого молока (БКМ). Її поширеність у дітей першого року точно невідома, орієнтовно вона складає від 2 до 6%.

У половини дітей клінічні прояви алергії до БКМ зменшуються або зникають наприкінці першого року майже у 80% протягом перших 3-х років життя. У частини дітей, які вигодовуються  виключно грудним молоком, також можуть спостерігатися прояви алергії до БКМ.

Клінічні прояви алергії до БКМ

За узагальненими даними, алергія до БКМ клінічно проявляється гастроінтестінальними симптомами у 32-60%, шкірними симптомами у 5-90%, респіраторними симптомами у 20-30%, анафілаксією у 0,8-9% клінічні прояви, які переважно пов’язують з алергією до БМК, ділять на негайні, що виникають від кількох хвилин до 2-х годин після прийому коров’ячого молока та сповільненого типу, які виникають через кілька годин, днів після вживання відповідного алергену.

 

Можливі негайні і сповільнені реакції  на БКМ

 

У практичній діяльності зручно виконувати симптоматику алергії до БМК залежно від віку дитини

 

Зазвичай харчові алергійні реакції у дітей на грудному вигодовуванні менш важкі або маловиражені, що пояснюється імуномоделюючими властивостями грудного молока.

Діагностика алергії до БКМ 

  1. Уточнення алергологічного сімейного анамнезу
  2. Ведення харчового щоденника матері, якщо вона годує груддю, та/або дитини, якщо немовля знаходиться на змішаному, штучному вигодовуванні.
  3. Провокаційні проби.

Золотим діагностичним стандартом вважають подвійну сліпу провокаційну пробу.

Алгоритм підбору харчування в залежності від наявності обтяжного алергологічного анамнезу

 

Таким чином, харчова алергія у дітей раннього віку частіше виникає у дітей у відповідь на вживання БКМ і характеризується різноманітними клінічними проявами з боку різних органів і систем.

Профілактика АБКМ передбачає виключно грудне вигодовування для всіх немовлят у віці 4-6 місяців, незалежно від атопічної спадковості.

 

Дитячий гастроентеролог

дитячої поліклініки №1                                                    Н.О.Павлюченко

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

63