Нарада за участі голів квартальних комітетів та ОСББ  Суворовського району

Written by Админ on . Posted in Статті

05 та 06 червня 2019 року на нараді за участі голів квартальних комітетів та ОСББ  Суворовського району проведена лекція на тему «Надання долікарської допомоги постраждалим при укусах кліщів, комах та змій».

Щорічно в теплий весняно-літній період у лісах і парках активізуються кліщі, чиїх укусів людині слід остерігатися під час відпочинку на природі. Укуси кліщів загрожують людині такими хворобами, як  кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефалі, тощо.

Хворобу Лайма викликають борелії, які переносять виключно кліщі.  Зараження виникає, коли кліщ вприскує слюну в ранку. Щорічно в Україні фіксують до 1500 випадків зараження бореліозом.

Початкові симптоми хвороби Лайма проявляються після моменту укусу через 5-11 днів. Перші признаки нагадують симптоми грипу. Переважно, місце укусу сильно набрякає, появляється червона пляма, з подальшим поширенням збудника хвороби з первинного вогнища по організму людини та  виникненням неврологічної симптоматики.

Аби уникнути укусів кліщів необхідно дотримуватися таких правил:

  1. Для прогулянок на природі покривати голову головним убором і одягати світлий однотонний одяг із довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.
  2. Кожні 2 години прогулянки оглядати себе і своїх супутників аби виявити кліщів.
  3. Місце для привалів на природі очищати від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25 м.
  4. Повернувшись додому, одразу змінити та ретельно оглянути одяг, випрати та випрасувати його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши із одягу. Перевірити також речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).
  5. Використовувати для захисту від кліщів репіленти, які можна купити в аптеці чи магазині.

Якщо Ви виявили кліща на шкірі, слід:

  1. Самостійно не видаляти кліща!!!!!
  2. Негайно звернутися до найближчого травмпункту, де лікар дістане кліща.
  3. При зверненні за медичною допомогою в перші 72 години після укусу кліща пацієнту призначається профілактичне лікування.
  4. При більш пізньому зверненні до лікувального закладу профілактичне лікування не призначається, а встановлюється медичне спостереження.

Іншою, не менш важливою проблемою є укуси змій та павуків. В Україні існує три види отруйних гадюк, а також вужі, полози. Коли температура повітря перевищує середні показники, їхня актив-ність  знижується, вони  стають малорухливими та млявими, тому зазвичай люди отримують укуси, якщо випадково наступають, сідають чи лягають на плазуна.

Чого не варто робити при укусі змії чи павука !

  • не намагайтесь обробляти рану додатково;
  • не припікайте рану;
  • не накладайте джгут;
  • не вживайте алкоголь.

ЩО РОБИТИ, ЯКЩО ВКУСИЛА ЗМІЯ ЧИ ПАВУК!

    У разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря, щоби отримати необхідну допомогу. Якщо транспортування до лікарні вимагає певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому:

  1. Зберігайте спокій і стежте, щоби постраждалий менше рухався.
  2. Звільнійть уражену частину тіла від одягу, взуття, прикрас тощо
  3. На місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком.
  4. Дайте постраждалому воду – при усусі змії важливо багато пити.
  5. Якщо є аптечка, дайте постраждалому 1-2 таблетки ліків від алергії.
  6. При транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення.

Якщо є така можливість, прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.

Завідувач приймального відділення, лікар-терапевт  Побер О.Л.

Trackback from your site.

Leave a comment

71