Музика і здоров’я людини

Written by admin on . Posted in Статті

«Музика  –  цілющий засіб, який працює на рівні дива »

                                                                                                        (Ейнштейн)

 

Одним із перших, хто науково пояснив лікувальний ефект музики,  був  Піфагор,  який стверджував, що музика підкоряється вищому закону  (математиці). І  внаслідок цього відновлює в  організмі людини гармонію. Піфагору якось навіть удалося за допомогою музики заспокоїти розлюченого  чоловіка, який намагався в нападі ревнощів спалити будинок, і ніхто з рідних не міг його зупинити. А  давньогрецький  лікар   Гіппократ лікував музикою  безсоння та епілепсію. Перші дослідження  в області  позитивного впливу

музики на організм людини провів лікар  Джеймс Корнінг .  Його потрясли  результати –виявляється, класична музика  здатна лікувати  психічні  захворювання. (З цією метою, в лікарні, навіть були проведені спеціальні концерти) .Лікування  за допомогою  музики практикувалося з давніх пір; великий арабський лікар Ібн Сіна писав про цей метод: “До числа заспокійливих впливів відносяться приємний, ніжний спів у повільному ритмі, який не хвилює слухача, або рівномірні переливи напівголосно, тому  й присипляє дзюрчання води чи шелест листя “.  А Суворов говорив: “ Хороший  і повний хор музикантів підносить дух солдатів, розширює крок; це веде до  перемоги, а перемога –  до слави ”.

Але те, що стало відомо древнім  досвідченим, емпіричним шляхом,   сучасні медики  можуть  науково  обґрунтувати. Таким чином: валізку лікаря, повну пігулок і ампул, іноді може   замінити диск або флешка , що містить улюблені музичні композиції.

Можна без перебільшення сказати, що музика, схожа на хорошого друга –  вона утішає Вас коли  Ви плачете, і допомагає примножити радість, коли Ви щасливі, а ще вона презентує Вашу персону і проявляє деякі особливості Вашого характеру.

         Музикотерапія  (музична терапія)—  контрольоване використання  музики в лікуванні, реабілітації, освіті та вихованні дітей і дорослих, що страждають від соматичних і психічних захворювань. Термін  «музикотерапія» має греко-латинське походження і в перекладі означає «зцілення музикою». Музику можна також використовують для зміцнення і  збереження рівноваги аури.  Григоріанський хорал впливає очищуюче на негативні енергії в аурі і в зовнішньому оточенні. В Англії, Франції,  Німеччині, Голландії протягом XX століття було створено центри музичної   терапії, завданням яких стало лікування спеціально підібраними мелодіями  різноманітних хвороб, починаючи від неврозів і депресії і закінчуючи  шлунково- кишковими і серцево – судинними захворюваннями.

Крім того, було доведено, що музика стимулює розумові здібності. Це  засвідчив експеримент з групою трьохлітніх малюків. Протягом восьми місяців групу дітей навчали співам під  акомпанемент фортепіано. Результати  були приголомшливими! Діти почали складати пазли і геометричні фігурки, швидше ніж їхні однолітки, а також розв`язували прості арифметичні  задачки.  Підвищення розумових здібностей у дітей засвідчив також інший  експеримент  з музикою Моцарта. До того ж, було виявлено, що музика  зальцбурзького генія частіше за все змінює силу звука від голосного до тихого і навпаки  – з ритмічністю, яка дорівнює 30 сек., що відповідає  основному малюнку наших мозкових хвиль. Виявилось, що музика Моцарта  синхронізує праву півкулю нашого головного мозку, яка відповідає за логічне мислення, з лівою напівкулею, яка завідує емоціями. Отже, було встановлено, що музика Моцарта є найблищою до природніх біоритмів людини, так би мовити до „музики нашої душі”.Звичайно, не всяка музика здатна лікувати.

Втілюючи наші ідеї та емоції в  звукових образах, чарівні мелодії повністю підпорядкували собі людину – з самого юного віку, від колискових пісень матері, і до кінця життя. Музика  здатна врятувати в найвідчайдушніші моменти життя, коли ми відчуваємо себе в безвиході, але точно так само вона може  підштовхнути до неправильного, а іноді й фатального рішення. Музика така різна, але як  співається у відомій пісні, гармонія є тільки в ній.

Крім того музика має три механізми впливу на організм: вібраційний, фізіологічний і психологічний. Вібраційний вплив музики є стимулятором обмінних процесів на рівні клітини. Добираючи точну музичну вібрацію, можна стимулювати вироблення ферментів та гормонів. Фізіологічний вплив музики здатний змінювати різні функції організму – дихальну, рухову, серцево-судинну. Психологічний чинник через асоціативний зв’язок, медитацію та музичні образи може значно змінювати психічний стан людини..

Було також встановлено, що 12 звуків, з яких складається октава, гармонійно пов’язані з 12-ма системами нашого організму:

  • до – на функції шлунка та підшлункової залози;
  • ре –  на жовчний міхур і печінку;
  • ми – на органи зору і слуху;
  • фа – на сечостатеву систему;
  • соль – на функції серця;
  • ля – легені й нирки;
  • сі –  на функцію енергообміну, зігріваючи тіло.

Низькі звуки резонують більше з нижньою частиною тіла, високі — з верхньою (головою).

Проте не тільки ноти по особливу діють на певні органи і системи організму, але й самі музичні інструменти мають свою специфікацію:

  • Струнні інструменти найефективніші при хворобах серця;
  • Кларнет покращує роботу кровоносних судин;
  • Флейта має позитивний вплив на легені і бронхи;
  • Труба ефективна при радикулітах і невритах;

Але  кожен інструмент має свій вплив на організм в цілому, а також зокрема на окремі органи:

  • Легені – арфа
  • Нирки – саксофон
  • Шлунок – клавішні інструменти
  • Підшлункова залоза – труба
  • Тонкий кишківник – скрипка
  • Товстий кишківник – губна гармоніка
  • Жовчний міхур – гобой
  • Печінка – флейта
  • Серце – гітара
  • Хребет – барабани

Де в більшості випадків слухають музику: 52% усіх слухачів насолоджуються музичними творами або удома або в автомобілі, 42% в офісі, 18% на вулиці та в транспорті і7% полюбляють слухати музику в спортзалі.

38% слухачів прослуховують улюблені композиції на протязі 60-90 хвилин; 29% на протязі 2-4 годин, 21% – менше 4-х годин; 12% – більше 30 хв.

ТОП найпопулярніших музичних жанрів для прослуховування вдома: 46% – Рок, 44% – Поп, 27% – Класика, 25% – Лаундж, 25% – Джаз;

ТОП прослуховування в автомобілі: 61% – Рок, 49% – Поп, 23% – Класика, 21% – Джаз, 20% – Хеві метал;

ТОП музичних жанрів на роботі: 42% – Класика, 39% – Рок, 36% – Поп, 29% – Лаундж, 22% – Ретро.

З якою метою ми слухаємо музику? Статистика стверджує, що 59% слухачів вмикають музику у фоновому режимі, 52% вважають, що музика створює позитивну атмосферу, 37% впевнені, що музика стимулює продуктивінсть, 32% слухачів музика розслабляє і тільки 21% музика допомагає зосередитись на робочому процесі .

Ритми музикальних творів лежать в діапазоні від 0,6 до 1,5 Гц – це частота, близька до частоти серцебиття та дихання, через що її особливо корисно слухати людям що мають проблеми із сердечним ритмом.  Але окрім маестро Моцарта є іще велика кількість класичних музичних творів, що позитивно впливають на організм людини, а саме:

  • Для заспокоєння: Твори Вівальді, Бетховен «Симфонія 6» – частина 2, Брамс «Колискова», Шуберт «Аве Марія», Шопен «Ноктюрн соль-минор», Дебюссі «Світло місяця»;
  • Зменшення тривожності і невпевненості: Шопен «Мазурка» і «Прелюдії», Штраус «Вальси», Рубінштейн «Мелодії»;
  • Зменшення дратівливості: Бах «Кантата 2» і «Італійський концерт», Гайдн «Симфонія», Бетховен «Місячна соната» і «Симфонія ля-мінор»;
  • Зняття депресії: Твори Моцарта, Гендель «Менует», Бізе «Кармен» – част.З;
  • Підняття житєвого тонусу: марші, Чайковський «Шоста симфонія» – част. З, Бетховен «Увертюра Едмонд», Шопен «Прелюдія 1, опус 28», Ліст «Угорська рапсодія 2»;
  • Для зняття головного болю і мігрені: Моцарт «Дон-Жуан» і «Симфонія № 40», Ліст «Угорська рапсодія 1», Хачатурян «СюїтаМаскарад», Бетховен «Фіделіо», Гершвін «Американець у Парижі»;
  • Від безсоння, для нормалізації сну: Сібеліус «Сумний вальс», Шуман «Мрії», Глюк «Мелодія», і навіть п’єси Чайковського.

Отже насолоджуйтесь музикою і будьте здорові!

Завідувач ПМД №4                                                                               Т.М. Камчатова

Trackback from your site.

Leave a comment

73