Грудне вигодовування

Written by admin on . Posted in Статті

До Всеукраїнського тижня підтримки грудного вигодовування

З першого серпня педіатри включились до Всеукраїнського тижня підтримки грудного  вигодовування(ГВ).

1серпня 1990 року в Італії на зустрічі з розробки політики і стратегії ВОЗ  (Юнісеф) з проблем харчування було прийнято Декларацію Інносенті про захист, сприяння  та підтримку  ГВ. Основною метою декларації є забезпечення всіх жінок умовами для 100% грудного годування їхніх дітей протягом перших 6 місяців життя та продовження  грудного вигодовування поряд з іншими видами харчування і на  другому році життя. З  4 січня 1996 року  МОЗ України затвердив галузеву «Програму підтримки грудного вигодовування в Україні». З того часу у всіх лікувальних закладах успішно впроваджуються 12 принципів грудного вигодовування немовлят.

Грудне вигодовування (ГВ)- найкращий і найбезпечніший спосіб годування новонароджених, коли діти отримують ідеальне харчування. Воно забезпечує захист від інфекції та закладає фундамент подальшого нормального психічного розвитку. У новонародженої  дитини є 3 основні потреби: харчування материнським молоком, відчуття тепла рук матері, почуття спокою та безпеки, які виникають у неї в присутності матері. ГВ відповідає всім цим вимогам і тому є біологічною та емоційною основою для повноцінного розвитку дитини,а також правом кожного немовляти.

У світі понад 90% жінок практикують ГВ,але тільки 56-60% продовжує годувати грудьми до оптимального терміну- 6 місяців. Протягом останніх десятиліть поступово збільшується кількість жінок що годують свою дитину грудним молоком. Грудне вигодовування це унікальне природне багатство, що має численні переваги. Грудне молоко містить всі поживні речовини, необхідні в 4-6 місяців: найбільш адаптовані протеїни та жири, багато поліненасичених жирних кислот, необхідних для розвитку головного мозку та сітківки ока дитини, яких немає в коров`ячому молоці та штучних сумішах. Навіть найкращі адаптовані суміші є високоалергенні, що є великим навантаженням на нирки, сильним алергенним фактором і призводять до розладів роботи системи травлення та обмінних процесів в організмі дитини.

У жіночому молоці є достатньо необхідної лактози, вітамінів, мікроелементів, заліза, мінеральних солей, кальцію, фосфатів, спеціального ферменту ліпази, гормонів, води. Крім того жіноче молоко виконує як захисну, так і іммуномодулюючу функцію. Забезпечує унікальний захист від інфекцій та алергії, стимулює відповідний розвиток власної імунної системи дитини. Протиінфекційні властивості молозива та зрілого молока забезпечують розчинні компоненти( Імунноглобуліни М, G, А.),лізоцим, лактоферин, біфідусфактор, тощо. До клітинних компонентів належать макрофаги, лімфоцити, гранулоцити, епітеліальні клітини. Крім першого іммуного захисту молозиво стимулює розвиток та роботу кишок, готує їх до переробки  зрілого молока. Варіації вмісту білка та жиру у початковому та кінцевому молоці грудної залози свідчать про велике значення останньої порції молока для немовляти.

Без сумніву  ГВ має великі переваги і для жінок: розвиває почуття материнства, зводить до мінімуму кровотечі після пологів, сприяє скороченню матки під впливом окситоцину. Відсутність місячних під час лактації дає змогу зберегти протеїни, залізовмісні речовини, необхідні матері і дитині. Це забезпечує більший захист від вагітності, ніж всі разом взяті програми планування сім`ї. У жінок які годували дітей грудьми, з віком рідше розвивається рак молочних залоз та яєчників, остеопороз.

Є безперечні переваги для сім`ї. Годуючі матері  рідше вагітніють. Годування грудьми економить час і гроші, які могли б витрачатися на приготування їжі чи лікування хвороб, що виникають на тлі штучного вигодовування.

Девіз тижня: « Підтримаємо грудне вигодовування разом»- це звернення не лише до медичних працівників різних рівнів, а й до матерів, батьків, родин що мають чи чекають діток!!!

Завідуюча ДП№2 Стеценко А.Л.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

73