День «Нуль дискримінації»  (Zero Discrimation Day)

Written by Админ on . Posted in Статті

Світ чудовий своїм різноманіттям. Для більшості з нас це справедливо тільки по відношенню до гарних краєвидів, які ми знімаємо на фотокамери в різних частинах світу. А що по відношенню до людей, які оточують нас? Чому нам часто не подобається та дратує таке ж саме  різноманіття серед людей? І ми сортуємо їх на своїх і чужих, на нормальних і ненормальних?

1 березня — день «Нуль дискримінації».   Це день, коли кожен з нас може стати силою позитивних змін, на які ми частіше пасивно сподіваємося, щоб отримати новий світ  равенства  та щастя.

День «Нуль дискримінації»  відзначається  1-го березня з 2014 року за ініціативи ЮНЕЙДС (Об’єднаної Програми ООН з ВІЛ/СНІДу). Мета цього дня  – звернути увагу широкого загалу на неприпустимість дискримінації  людини. Дискримінація – це «утиск». В сучасному розумінні це слово використовується для позначення порушення прав людини з різних ознак. Звідки  вона виникає? Від страху: раптом бідний пограбує,  а носій ВІЛ  інфікує?  А страх звідки, —  від  невежества. Ми схильні наділяти людей будь-якими характеристиками, не знаючи ні їх історії, ні достовірної про їх ситуацію.

Дискримінація — це негативне відношення до людини або групи людей з  расових, національних, статевих, релігійних, вікових, гендерних, ознак, сексуальної орієнтації, стану здоров’я,  ВІЛ-статусу,  соціального статусу, сімейного положення та інших.

Через дискримінацію люди бояться звертатися в медичні заклади за допомогою: перевіритися на ВІЛ, отримати інформацію про цю хворобу, отримати лікування.

В 90%  з 143 країн є хоча б одне юридичне  порушення економічних прав і можливостей жінок. В 17 країнах є заборона деяких типів робіт, які можуть виконувати жінки.

Біля мільярда людей живуть з інвалідністю, і вони в 4 рази частіше стикаються з поганим відношенням медперсоналу, в 3 рази частіше їм взагалі відмовляють в медичній допомозі.

За данними опитування, проведеного в 19 країнах, біля 25% людей, що живуть з ВІЛ, стикаються з якою-небудь формою дискримінації у сфері охорони здоров’я.

Біля 30% жінок у світі стали хоча б раз у житті жертвами гендерно – обумовленого насилля з боку партнера.

У  72 країнах гомосексуальні відносини  вважаються злочином.

1 березня щорічно  організатори акцій «Нуль дискримінації»   в усьому світі закликають сучасне суспільство толерантно ставитися до інших людей, незалежно від приналежності до соціальної групи, політичних та інших поглядів. Цей день нагадує нам  про право кожної людини на повноцінне життя з гідністю.  «Дискримінація є порушенням прав людини і не повинна залишитися без відповіді, – сказав Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Мун. – Кожна людина має право жити з повагою і гідністю». Тому завдання дня – досягнення такого стану суспільства, коли дискримінація та стигма будуть зведені до нуля, тобто зникнуть зовсім. В усьому світі проводяться концерти, фотовиставки, кінопокази, семінари-тренінги з проблематики дискримінації, в тому числі по відношенню до людей, які живуть з ВІЛ/СНІД.

Кожен рік організатори обирають лозунг дня. Першим лозунгом у 2014 році  було «Приєднуйся  до трансформації», в 2015 році — «Розкрийся та простягни руку допомоги»,  в 2016 — «Будь собою», у 2017 році  ЮНЕЙДС закликав  «Проговори на повний голос». У 2018 году День «Нуль дискримінації» пройшов  під лозунгом «Що, якщо…».

Дискримінація, що присутня в деяких державах по відношенню до певних категорій громадян, здебільшого піддається врегулюванню за допомогою міжнародного права і організацій. Дискримінація на побутовому рівні навпаки  ще доволі розповсюджена і контролювати її прояви до кінця не вдається поки що навіть у демократичних державах. На жаль дискримінація продовжує впливати на життя мільйонів людей в усьому світі.

Підтримка Дня «Нуль дискримінації» створила глобальний рух солідарності, щоб покласти край будь-якій дискримінації, яка як і раніше широко поширена у світі. Дискримінація в сфері праці, шкіл і медико-санітарної допомоги, інших соціальних інститутів знижують здатність людей в повній мірі і реально брати участь в життєдіяльності суспільства, забезпечувати свої сім’ї і піклуватися про них. Наприклад, деякі з 38 країн, територій і районів застосовували різні форми обмежень на в’їзд, перебування й проживання людей, що живуть з ВІЛ. Крім того, правове і соціальне середовище в подібних регіонах досі не в змозі подолати стереотипи дискримінації людей, що живуть з ВІЛ.

«Деякі з найскладніших проблем в світі можна вирішити просто за рахунок усунення помилкових стереотипів і дискримінації,- сказав Мішель Сідібе, виконавчий директор ЮНЕЙДС. – Так само, як ми всі разом прагнемо до більш справедливого миру, ми можемо заохочувати ентузіазм для досягнення нульової дискримінації».

Дискримінація нікуди не дінеться, якщо з нею не боротись. А що можемо зробити ми , кожен з нас вже сьогодні?

  • Відноситися до людей з повагою, якої б раси, віросповідання, сексуальної орієнтації, національності вони б не були.
  • Встати на захист прав тих, кому в них відмовлено: жінок та дівчат, мігрантів, ВІЛ-інфікованих та ін.
  • Висвітлюйте випадки дискримінації у соцмережах

В цьому році організатори підкреслюють необхідність дій з метою відміни дискримінаційних законів. В багатьох країнах через такі закони люди страждають від нерівноправного відношення, не можуть отримати доступ до основних послуг або стикаються з безпідставною забороною свого стилю життя лише з тої причини, що ці люди –  такі, які є. Подібні закони є дискримінаційними: вони перекреслюють права людини та основні свободи. На державу покладені моральні та юридичні зобов’язання – відповідно до Декларації прав людини, міжнародних домовленостей з прав людини. Мета в сфері стійкого розвитку на період до 2030 року – відмінити дискримінаційні закони та прийняти законодавство, що захистить від дискримінації.

Припинити дискримінацію та досягти відміни дискримінаційних законів –  наша загальна відповідальність. У кожного з нас є багато способів внести свій вклад в припинення дискримінації  та змінити ситуацію.

Кампанія «День Нуль Дискримінації 2019 року» закликає людей до дій з відміни дискримінаційних законів у своїх країнах.

Якщо ви за усунення:

  • Дискримінаційного законодавства у сфері ВІЛ/СНІД!
  • Дискримінації людей, що живуть з ВІЛ/СНІД!
  • Дискримінації жінок,молоді і підлітків, що живуть з ВІЛ!
  • Стигми по відношенню до людей, що вживають наркотики та до наркозалежних!
  • Стигми по відношенню до сек-роботи та дискримінації до сек-робітників!
  • Дискримінації по ознаках сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності!
  • Дискримінації жінок та дітей, що зазнають гендерно – обумовленого насилля в сім’ях.

Приєднуйся до кампанії «День Нуль Дискримінації»!

«Дій, щоб змінити дискримінаційні закони!»

В День «Нуль дискримінації» закликаємо всіх  взяти  на себе зобов’язання стати більш толерантними, справедливими та людяними.

 

Trackback from your site.

Leave a comment

72