Баротравма уха

Written by admin on . Posted in Статті

При нерівномірному зміні атмосферного тиску, яке, найчастіше, характеризується різким повітряним бавовною, відбувається поштовх, травмує односторонньо або із зовні барабанну перетинку.

Спровокувати непередбачений перепад повітря в слуховому каналі може раптово пролунав музика.

Причини

Баротравма вуха застегает зненацька не тільки льотчиків-випробувачів, космонавтів і пілотів. З цією травмою в реальному житті може зіткнутися кожен з нас.

  • -неправильне і швидке занурення в воду (поширене у аквалангістів)
  • -політ на літаку
  • -проїзд через тунель
  • -декомпрессія при вибуховій хвилі
  • -акустіческая баротравми при стрільбі
  • -неправильно надана допомога
  • -нарушена герметичність в кабінах на великій висоті
  • -ударна хвиля під час бойових дій при близькому розриві снаряда

Значно частіше баротравми виникає у тих людей, які мають простудні захворювання або страждають тим або іншим різновидом отиту. При різкому перепаді повітря утворюється якась повітряна пробка, яка і викликає травму середнього вуха. Також баротравми може бути спровокована перепадом тиску, якщо є аденоїди, набряки слизової вушної і носової порожнини.

Симптоми

У момент травми – сильний біль у вусі або голові. Вона характеризується поколюванням, гостротою і тиском як би зсередини, запаморочення, напади нудоти, дзвін, свист у вухах, тріск, пропажа слуху.

При розриві барабанної перетинки під час важкої контузії і баротравми людина відчуває сильний біль, яка в окремих випадках може призвести до втрати свідомості і навіть до смертельного результату. Слід пам’ятати, що часто незначна баротравми вуха проявляє себе симптоматично. Протягом усього лікування потерпілий повинен спостерігатися лікарем, щоб виключити появу ускладнень.

Профілактика баротравми

Своєчасно усувайте простудні захворювання, при подорожі по повітрю і в будь-який інший ситуації, яка може призвести до даного типу травм.

Акустична травма

Основним травмуючим моментом при акустичної травми є занадто гучний звук або шум.

Акустичні травми поділяють на отримані в результаті впливу короткочасного сверхсильного звуку, гучність якого перевищує 120 дб, досить часто такі акустичні травми поєднуються з баротравми.

Симптоми: гостра акустична травма супроводжується розвитком різкого болю у вухах, несподіваною одно- або двосторонньої втратою слуху. В цьому випадку у людини втрачається здатність сприймати зовнішні звуки, і він може чути тільки тріск і дзвін, який може супроводжуватися запамороченням і пульсуючим болем всередині вуха.

Якщо акустична травма поєднується з баротравмою, то може спостерігатися виникнення розладів орієнтації в просторі, кровотеча з зовнішнього слухового проходу або носових ходів. Надалі результат залежить від тяжкості травми.

Лікування: при гострій акустичної травмі показаний повний спокій, вітаміни групи В, препарати Cа і Вr. При хронічній акустичної травмі лікування найбільш ефективне на початкових стадіях прояви.

Профілактика

Грунтується на дотриманні правил техніки безпеки на виробництві та в житті, робота в приміщеннях з постійною звукоізоляцією і звукопоглинанням, використання індивідуальних спеціальних протигаласливих навушників.

 

Лікар отоларинголог поліклініки №2 Ковба Т.В.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

63