Атеросклероз судин нижніх кінцівок

Written by admin on . Posted in Статті

Атеросклероз судин н/к – це стенотично-оклюзуюче ураження судин, що забезпечують кровообіг нижніх кінцівок. По судинах як по трубах кров надходить до органів та тканин. При атеросклерозі відбувається звуження просвіту чи повна закупорка цих трубок і кров не надходить, або різко зменшується надходження її. При цьому виникають відповідні симптоми.

1.Нормальний просвіт, 2.Початковий стеноз, 3.Критичний стеноз (субоклюзія)

Якщо так закриваються судини в серці то це напади стенокардії чи інфаркт міокарду, якщо так закриваються судини які несуть кров до головного мозку це  –  інсульт, або минуще порушення мозкового кровообігу.  Якщо так закриваються судини нижніх кінцівок то спочатку це проявляється переміжною хромотою ( людина їде по рівній дорозі і раптом виникає біль в литкових м´язах  і вона змушена зупинитися і відпочити декілька хвилин потім біль проходить і можна їти далі, але через якиїсь період знову виникає біль.) Поступово дистанція ходьби зменшується і з´являється біль в стані спокою і порушується сон. Якщо опустити ногу то біль, або зменшується, або проходить повністю. Кінцевою стадією захворювання є поява трофічних змін на  пальцях або стопі з вищеперечисленими симптомами  (або може бути без них).

План обстеження:

Огляд судинним хірургом

Ультразвукове обстеження артерій нижніх кінцівок

Рентгенконтрастна ангіографія

Біохімічний аналіз крові

При необхідності проводяться додаткові методи обстеження

Лікування.

Виділяють два основні методи лікування ураження судин.

  1. Це відкрите оперативне втручання. Воно передбачає виділення ураженого сегменту артерії, а також ділянки вище та нижче від нього. Потім проводиться заміна ураженої ділянки на штучну трубку (протез з спеціального матеріалу) по якому буде рухатися кров чи на власну вену пацієнта яка вставляється на уражене місце. Також можливо виконати шунтування цим самим протезом чи веною ураженої ділянки судини. Тобто кров буде рухатись в обхід ураженої ділянки.

Аорто стегново біфуркаційне шунтування при атеросклеротичному ураженні аорти та клубових артерій.

 

 Стегново-підколінне шунтування веною чи протезом.

Однак це є травматичною процедурою яка передбачає розрізи, наркоз, та тривалого часу реабілітації. Є більш сучасний метод лікування уражень судин – це ендоваскулярне лікування (балонна ангіопластика чи стентування). Тобто коли через маленький прокол на стегні без розрізу шкіри в судину (як правило стегнову) вводиться спеціальний інструмент ( це спеціальні провідники чи катетери не більше ніж 5 мм в діаметрі). Вони підводяться до ураженого сегменту і проходять через стенозовану ділянку чи оклюдовану, а потім роздувається балон, що розширює артерію. Ще кращого результату можна досягти якщо встановити спеціальний металічний каркас який буде додатково утримувати цю ділянку. Це стент. Така процедура називається стентування. ЇЇ переваги це відсутність розрізів (а відповідно травми), відсутність наркозу, відсутність тривалого перебування в лікарні і реабілітації.

Стентування ураженої ділянки

Балонна ангіопластика ураженої ділянки без установки стента.

 

 

На мал. 1 ми бачимо закриту підколінну артерію нижньої  кінцівки. На мал. 2 через закриту судину проведено спеціальний балон для розширення (дилатації). На 3 мал. Видно вже відновлену прохідність підколінної артерії.

 

У відділенні хірургії судин виконується весь спектр лікування атеросклерозу судин нижніх кінцівок.

Підготував лікар судинний хірург,  к.мед.н           Гардубей Є.Ю.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

61