Майбутні медики, психологи і соціологи розглянули проблему «ВІЛ – не вирок!»

Written by Админ on . Posted in Останні події

 

Кожного року, починаючи з 1988, за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Він покликаний підвищити рівень поінформованості людей з питань ВІЛ/СНІДу і водночас привернути увагу суспільства до дотримання прав і свобод пацієнта з ВІЛ-статусом.

Цього дня відбуваються різні соціальні акції, спрямовані на інформування про небезпеку хвороби, шляхи її поширення, особливості лікування.
1 грудня в аудиторії Херсонського державного університету зібралися студенти медичного факультету і факультету психології, історії і соціології на зустріч з завідувачем кабінету «Довіра» поліклініки № 2 КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша, лікарем – інфекціоністом вищої категорії Наталею Риженко.
– ВІЛ – це не вирок,- наголосила у виступі Наталя Іванівна.- З таким діагнозом можна жити повноцінним життям. І при цьому важливо довіряти людям. Психологічний зв’язок між лікарем і пацієнтом має визначальне значення.


Такі кабінети як «Довіра» були створені по всій Україні з метою проведення тестування на наявність ВІЛ-інфекції, призначення антиретровірусної терапії; організації соціального супроводу пацієнтів, які знаходяться на АРВ-терапії; проводиться епідеміологічний моніторинг, а також організаційно-методична робота за питаннями профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу.


Лікарка не вперше зустрічається зі студентською аудиторією і на неї завжди чекають з цікавістю. Оскільки як і виступи, так і організовані нею практичні наочні тестування проходять у довірливій і розкутій обстановці.


Проблема ВІЛ/СНІД і в умовах пандемії не втрачає своєї актуальності. Попри те, що в державі діють різні програми по тестуванню, виявленню хвороби, її лікуванню і профілактиці, інформування потребує ще більшого охоплення аудиторії. Річ у тім, що така біда може статися як з дитиною, так і літньою людиною. Статистика свідчить, що в області на обліку як ВІЛ інфіковані перебуває 4781 особа, з яких 229 дітей.


На рівні з медичним лікуванням вагоме значення займає соціально-психологічна допомога ВІЛ-інфікованим. Адже, здається, що руйнується світ навколо. Ти впевнений, що з тобою такого не станеться, не може бути, це якась помилка… Тож суть проблеми у тому, що важливо не тільки допомогти виявити хворобу, а й допомогти пережити сприйняття результатів тестування.


Зараз у кабінеті «Довіра» лікарні ім.Є.Карабелеша проводяться в основному швидкі тести. Конфіденційно!
Місце проведення тестування: м.Херсон, вул. Тираспільська,62, каб.418. з 8:00 до 12:00, понеділок-п’ятниця. Телефон для довідок: 0509351130
На фото моменти зустрічі студентів з завідувачем кабінету «Довіра» Наталею Риженко і практичні моменти тестування.

Trackback from your site.

Leave a comment

63