14 листопада 2021 року Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом

Written by Админ on . Posted in Останні події

Уперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом проводився Міжнародною діабетичною федерацією і Всесвітньою організацією охорони здоров’я 14 листопада 1991 року.

Дата обрана не випадково: 14 листопада – день народження Фредеріка Бантинга, канадського фізіолога, котрий відкрив (спільно з Джоном Маклеодом) гормон інсулін, за що отримав у 1923 році Нобелівську премію з фізіології та медицини. Це відкриття врятувало і продовжує рятувати життя мільйонам людей!

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом дає можливість підвищити обізнаність про діабет як глобальну проблему громадського здоров’я, та про те, що необхідно робити колективно та окремо для кращої профілактики, діагностики та лікування цього захворювання.

Цей День також настає в той час, коли світ продовжує переживати пандемію COVID-19, яка призвела не лише до високої частки хворих на цукровий діабет серед госпіталізованих пацієнтів із тяжкими проявами COVID-19 та появу або погіршення цукрового діабету серед тих, хто лікувався амбулаторно.

Темою Всесвітнього дня боротьби з діабетом 2021-2023 років є доступ до допомоги діабету

За прогнозами медиків, цукровий діабет до 2030 року стане сьомою найпоширенішою хворобою на планеті. Ця підступна хвороба входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерті (після атеросклерозу і раку).

3 з 4 осіб з цукровим діабетом живуть у країнах з низьким або середнім рівнем доходу

Навіть через 100 років з моменту відкриття інсуліну, мільйони людей, хворих на цукровий діабет не можуть отримати належного доступу до лікування.

463 мільйони людей живуть з цукровим діабетом

Контроль рівня глюкози в крові є фундаментальним компонентом догляду за діабетом. У багатьох людей з діабетом не має можливості до контролю через відсутність доступу до необхідного обладнання та витратних матеріалів.

За даними ВООЗ, діабет є однією з 4 основних неінфекційних хвороб та зниження на 1/3 передчасної смертності від цих 4 захворюваннь є однією з цілей сталого розвитку ООН, яку, разом з іншими країнами, поставила перед собою і Україна. Оцінка загальної кількості пацієнтів з цукровим діабетом в Україні складає 3,5 млн. осіб.

Цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози в крові, може виникнути у будь-якому віці і продовжуватися протягом всього життя. Чітко прослідковується спадкова схильність, однак реалізація цього ризику залежить від дії багатьох факторів, серед яких лідирують ожиріння та гіподинамія.

Більше 50% потенційних випадків захворювання на діабет 2-го типу може бути попереджено

Люди, які живуть з цукровим діабетом або знаходяться у його групі ризику, потребують доступу до здорового харчування, а також до місця для виконання фізичних вправ. Обидва аспекти є принциповими складовими лікування та профілактики діабету.

1 з 2 осіб з цукровим діабетом не мають доступу до освітніх програм

Люди, які живуть з діабетом, потребують постійного просвітлення для контролю свого стану. Багато з них не мають доступу до просвітлення у питанні діабету.

Всесвітня організація боротьби з діабетом звертає увагу на важливість скринінгу для ранньої діагностики цукрового діабету 2 типу та його лікування, щоб зменшити у подальшому ризик серйозних ускладнень.

Наша лікарня укомплектована досвідченими лікарями-ендокринологами: дорослими – Мельник Світлана Олександрівна, Лебедь Ольга Ігорівна та дитячим – Лисенко Ганна Володимирівна, які надають хворим на цукровий діабет як амбулаторну, так і стаціонарну допомогу. Цукор крові безкоштовно, рівень глікованого гемоглобіну, а також наявність ожиріння завжди можна перевірити у свого сімейного лікаря. Регулярний контроль за своїм станом здоров’я – це запорука вчасного виявлення цукрового діабету та його компенсації і це допоможе вести повноцінне життя навіть в умовах COVID-19».

Статтю підготувала лікар-ендокринолог Лебедь О.І.

 

Trackback from your site.

Leave a comment

72