Основні  принципи харчування при сімейній  холістерінемії

Written by Админ on . Posted in Світ Здоров'я

Шановні  добродії!  В моєму авторському розділі  на  сайті  лікарні є стаття  про сімейну гіперхолестеринемію. Тому  не буду  повторюватися,  і  сьогодні ми звернемо увагу на основні принципи  харчування.  Про гіперхолестеринемії  корисно знати всім: і медикам, і звичайним людям. Це допоможе застосувати превентивні заходи щодо виявлення даного захворювання.

Гіперхолестеринемія – це певний патологічний синдром, який не є захворюванням, в звичному сенсі цього. Швидше він є передумовою до розвитку певних захворювань. В  результаті генетичних дефектів і вторинних порушень в організмі збільшується рівень певних речовин, що є результатами процесів метаболізму жирів. Відкладаючись в біологічних тканинах, ці речовини викликають закупорку судин і різні порушення в цілому організмі. Саме гіперхолестеринемія є причиною виникнення таких хвороб як атеросклероз і ожиріння.

Гіперхолестеринемія – це складний синдром, який характеризується не тільки патофізіологічними порушеннями, але також і такими факторами, як: порушення нормального режиму харчування, психологічні проблеми і ендокринологічні порушення.
В принципі, гіперхолестеринемія є «колискою» розвитку найбільш поширених захворювань у людській популяції: уражень серця та судин. Але одним з важливих комплексів, який застосовується одночасно з лікуванням гіперхолестеринемії, є спеціальна дієта.

Головні аспекти дієти

Харчування при гіперхолестеринемії має надавати організму максимум корисних елементів. При цьому суттєвому обмеженню підлягають продукти, що підвищують рівень холестерину. Дієтологи рекомендують включати в щоденний раціон близько 20-ти різних продуктів – це забезпечить повноцінний набір поживних елементів.

В першу чергу обмеження накладається на насичені жири (вони містяться в продуктах тваринного походження).

Харчування при гіперхолестеринемії ґрунтується на споживанні поліненасичених жирів рослинного походження – вони сприяють зниженню рівня шкідливого холестерину. Вітаються також жирні сорти риби і риб’ячий жир.

Вживати потрібно нежирні сорти м’яса (телятину, яловичину). Пріоритет за пісними шматками (це плече, філейна частина, вирізка, стегно, поперекова частина). Перед приготуванням потрібно зрізати увесь жир.

Під серйозне обмеження потрапляють субпродукти (нирки, печінка, мозок). Вкрай небажані і продукти з обробленого м’яса (салямі, сосиски, бекон, копченості). Дані продукти містять насичені жири і холестерин.

При гіперхолестеринемії варто вживати знежирене молоко (1-2 %). У категорію небажаних продуктів входять жирні молочні продукти – сири, вершки, вершкове масло, жирний сир.

Яйця обмежуються до чотирьох штук в день (небезпеку представляють жовтки – в білках холестерин відсутній).

При виборі хлібобулочних виробів варто звернути увагу на сорти, що виготовляються з додаванням висівок або з борошна грубого помелу. Виключити здобу, оскільки тісто замішується на основі продуктів до  складу  яких  входить холестерин (це маргарин, вершкове масло, сметана, жовтки тощо).

Крупи вельми корисні і повинні бути присутніми в меню хворих гіперхолестеринемією. При готуванні страв з круп можна використовувати нежирне молоко.

Помірне вживання алкогольних напоїв забезпечує захисну дію і уповільнює прогресування атеросклерозу. Норма алкоголю не повинна перевищувати 20 мл на добу (мається на увазі чистий спирт). Така доза міститься в 40 мл горілки, 150 мл вина, 330 мл пива. Жінкам варто урізати норму вдвічі. Варто пам’ятати, що алкоголь несумісний з вже наявними патологіями серцево-судинної системи.

Ще одним напоєм, який очищує судини, є зелений чай. А ось від натуральної кави доведеться відмовитися – в процесі приготування жири, що містяться в зернах, экстрактируются. Вчені підрахували, що повна відмова від популярного напою допомагає знизити рівень холестерину на 17%  !!!

Горіхи можуть входити в раціон дієти, оскільки допомагають позбутися від холестеринових бляшок. Варто пам’ятати, що цей продукт має високу енергетичну цінність, тому може призвести до збільшення маси тіла.

У пріоритеті знаходяться овочі, в тому числі і бобові культури, корисні і фрукти. У такій їжі містяться мінерали (калій, магній, кальцій та інші), вітаміни, і, найголовніше, клітковина, яка виводить холестерин.

Включати в раціон дозволяється і морепродукти: морські гребінці, мідії, молюски (за винятком креветок) і ін.

Готувати їжу краще особливими способами термообробки: страви можна варити, готувати на пару, запікати.

Дієта при гіперхолестеринемії не відрізняється високою складністю – важливо лише стежити за  асортиментом  вживаних  продуктів.

Будьте здорові!

Завідуюча терапевтичним відділенням  ПМСД №4 КЗ «ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша» Камчатова Т. М.

 

 

Trackback from your site.

Leave a comment

61