Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму

Written by admin on . Posted in Поради та рекомендації

Ботулізм — гостре захворювання, викликане токсином палички ботулізму (Clostridium botulinum). Збудники ботулізму широко поширені в природі, вони зустрічаються у всьому Світі, окрім районів вічної мерзлоти. В Україні в ґрунті, у гної, на фруктах і овочах, у фуражі, в екскрементах теплокровних тварин, птахів та риб інфекція виявляється повсюдно.

Потрапляючи у зовнішнє середовище (ґрунт, мул озер і річок), спори палички ботулізму довгостроково зберігаються і накопичуються. Практично всі забруднені харчові продукти можуть містити збудників ботулізму. Проте, захворювання виникає тільки при вживанні тих з них, які зберігалися в умовах без доступу кисню та попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких створюються умови для розвитку бактерій та утворення їх токсинів.

Ботулотоксин у 375 тисяч разів сильніший за отруту гримучої змії та у 10 млн. разів ціаністого калія (!), але його присутність в харчових продуктах не змінює їх смакових якостей та зовнішнього вигляду.

Якщо інфікований продукт твердої консистенції (ковбаса, копчене м’ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, «гніздова» інфільтрація збудниками. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють.

Таким чином, ботулізм розповсюджується харчовим шляхом, має високу летальність та реєструється спалахами.

У випадку появи наступних симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря:

  • нудота, блювання і пронос, який змінюється на тривалий закреп;
  • здуття живота, сухість у роті, утруднення при ковтанні;
  • порушення зору: зниження його гостроти, “туман” або “сітка” перед очима, двоїння предметів;
  • порушення мови, сиплість голосу аж до повної його відсутності;
  • утруднення ковтання, поперхування;
  • стиснення грудної клітки, нестача повітря, відсутність кашлю;
  • головна біль, м’язова слабкість, безсоння.

 

Для попередження ботулізму необхідно дотримувати наступних правил:

  • Найкраще – не виготовляти консерви в домашніх умовах. Не виключено: найменша часточка ґрунту, що залишилася на продукті, може містити збудника ботулізму, який добре розмножується в середовищі без кисню й може викликати захворювання.
  • Якщо ви вирішили зробити домашні заготівлі взапас, пам’ятайте, що гриби рекомендується сушити або ж солити в невеликих ємностях, з доступом повітря, періодично помішуючи їх у процесі зберігання. Перед уживанням такі продукти рекомендується термічно обробляти (варити, жарити).
  • Рибу перед засоленням у домашніх умовах необхідно попатрати й ретельно промити, тому що збудник найчастіше зустрічається у внутрішніх органах.
  • У домашніх умовах небезпечно консервувати в герметично закритих банках м’ясо й рибу,  а також овочі та гриби, які важко відмити від ґрунту.
  • Важливо ретельно стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою продуктів. Найменше здуття кришки є причиною для того, щоб не вживати продукти.
  • При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, рекомендовано проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати їх при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С — не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.
  • Овочі та фрукти можна консервувати лише з додаванням, по рецептах, кислоти, солі, цукру, які в достатньої концентрації перешкоджають розвитку спор, котрі випадково потрапили в сировину.
  • Призначені для консервування овочі і фрукти необхідно ретельно промивати в проточній воді. Вони повинні бути свіжими, без ознак псування й гнили.
  • Домашні консерви зберігати в холодильнику або прохолодному місці.
  • Не можна купувати на ринку домашні консерви, гриби, солону, копчену й в’ялену рибу, приготовлену приватними особами вдома.
  • Суворо дотримуватися термінів та умов зберігання продукції, розфасованої в полімерну плівку під вакуумом.
  • Зміст герметично закупореній банки, виготовленої в домашніх умовах, перед вживанням ретельно прогрівати до 100° С протягом 30 хвилин.
  • Намагатися вживати у їжу готове філе риби або її спинку, уникаючи частин біля ребер та кишечнику.
  • Не вживати консерви домашнього готування, принесені на свята або подаровані вам добрими знайомими.

Кип’ятіння,  проварювання, прожарювання харчових продуктів і будь-яких консервів перед їжею знижує ризик розвитку ботулізму.
Не займайтеся самолікуванням!

Ботулізм – це смертельно!

Головний позаштатний інфекціоніст УОЗ міської ради Демедюк О.І.

Trackback from your site.

Leave a comment

69