Ожиріння – проблема сучасності

Written by Админ on . Posted in Поради та рекомендації

Ми наближаємось до цілої низки зимових свят, які, традиційно, супроводжуються великою кількістю вихідних та святкових днів, а також традиційними порушеннями режиму повсякденного харчування в сторону переїдання, що є основною причиною ожиріння. На цю тему сказано і написано дуже багато, але, можливо, і цей матеріал буде корисним.

У багатьох народів світу гладка людина вважається символом статку і певного соціального статусу. Згадаймо лише казки нашого дитинства, де більшість негативних героїв зображені товстими і жадібними. На жаль, лікарі дотримуються з цього приводу дещо іншої думки.

 

Згідно зі статистикою Всесвітньої організації охорони здоров`я (ВООЗ), 350 млн. людей у світі мають ожиріння Існує навіть своєрідний «рейтинг» країн за ознакою питомої ваги населення із надмірною вагою, що є одним з головних факторів передчасної смерті. За цим показником Україна, де 44,8 % населення має проблему надлишкової ваги, займає 113 місце у світі (ВООЗ, 2012). Ожиріння є фактором ризику розвитку цукрового діабету, ішемічної хвороби серця, інсульту, а після планових оперативних втручань – фатальних ускладнень у вигляді тромбоемболії легеневої артерії, інфаркту міокарду.

Як правильно визначити «ідеальну» масу тіла людини. Є багато подібних методик, але найчастіше використовується індекс маси тіла (ІМТ). Ця методика рекомендована МОЗ України (наказ від 14.02.2012р. №110) для визначення ступеню операційно-наркозного ризику у передопераційному періоді.

ІМТ визначається за наступною формулою: m / h², де m – маса тіла (кг), h – зріст (м). Інтерпретація результатів:

  • до 27 – нормальна маса тіла;
  • 27-29 – І ступінь ожиріння;
  • 30-34 – ІІ ступінь ожиріння;
  • 35-40 – ІІІ ступінь ожиріння;
  • > 40 –  IV ступінь ожиріння.

Автором цих рядків було проведено дослідження з метою визначення актуальності проблеми ожиріння у пацієнтів, які були госпіталізовані в нашу лікарню для планових оперативних втручань протягом 2014 – 2016 рр.

Всього пацієнтів було 661 чол.: чоловіків – 160 (24,2%), жінок – 501 (75,8%); розподіл за віковими категоріями наступний:

  • І (15-25 років) – 14 чол. (2,1%);
  • ІІ (26-39 років) – 88 (13,3%);
  • ІІІ (40-59 років) – 294 (44,5%);
  • IV (60-74 роки) – 208 (31,5%);
  • V (75 років і старші) – 57 (8,6%).

Результати дослідження виявились досить несподіваними. Розподіл за показником ІМТ був наступним:

  • І вікова категорія (15-25 років, всього14 чол.): нормальну масу тіла мали 12 чол. (85,7%);
  • ІІ вікова категорія (26-39 років, всього 88 чол.): нормальну масу тіла мали 36 чол. (40,9%);
  • ІІІ вікова категорія (40-59 років, всього 294 чол.): нормальну масу тіла мали 60 чол. (20,4%);
  • ІV вікова категорія (60-74 роки, всього 208 чол.): нормальну масу тіла мали 29 чол. (13,9%);
  • V вікова категорія (75 років і старші, всього 57 чол.): нормальну масу тіла мали 14 чол. (24,6%).

Таким чином, з 661 пацієнта, які були прооперовані в плановому порядку, нормальну масу тіла мали лише 151 чол. (22,8%); ожиріння І ст. – 147 чол. (22,2%); ожиріння ІІ ст. – 196 чол. (29,7%); ожиріння ІІІ ст. – 120 чол. (18,2%); ожиріння IV ст. – 47 чол. (7,1%). У всіх вікових категоріях питома вага жінок з ожирінням була вищою у порівнянні з чоловіками.

Це дослідження показало, що 25,3% планових хірургічних пацієнтів мають ІІІ-IV ст. ожиріння, яке є значним фактором ризику розвитку післяопераційних ускладнень. Слід відмітити, що навіть суворе дотримання сучасних клінічних протоколів щодо заходів профілактики не може в повній мірі убезпечити пацієнтів з ожирінням від ускладнень (аж до фатальних) у післяопераційному періоді.

Деякі поради відносно збалансованого харчування

 Переїдання так само шкідливе для людського організму, як і голодування. При голодуванні організм людини втрачає 40 г білка за добу, ці втрати знижуються в 2 рази при надходженні в організм 100 г вуглеводів. Для підтримання нормальної життєдіяльності людський організм потребує вуглеводи, білки, жири.

Повноцінною вважається дієта, при якій добова потреба в енергії забезпечується у наступному співвідношенні: вуглеводи – 70%; білки – 20%; жири – 10%.

Добова потреба людини в енергії

  1. Доросла людина, яка не займається важкою фізичною працею, потребує 20-25 ккал на 1 кг маси тіла на добу.

Приклад розрахунку добової потреби в енергії (добовий калораж) для людини, маса тіла якої становить 80 кг:

20-25 ккал х 80 кг = 1600 – 2000 ккал/добу.

 

  1. При стресах, до яких відносяться захворювання, післяопераційний період, сепсис, потреба в енергії різко зростає і становить вже 40-45 ккал/кг/добу.

В цьому випадку розрахунок добової потреби в енергії (добовий калораж) для людини, маса тіла якої становить 80 кг, матиме наступний вигляд:

40-45 ккал х 80 кг = 3200 – 3600 ккал/добу.

Раціональний розподіл добової потреби здорової людини в енергії:

  • сніданок – 30% енергії;
  • обід – 50% енергії;
  • вечеря – 20% енергії.

Кількість енергії, яка виділяється при «згорянні» 1 г продуктів харчування за походженням:

  • 1 г білка – 4 ккал;
  • 1 г вуглеводів – 4 ккал;
  • 1 г жирів – 9 ккал.

 Поживна цінність деяких харчових продуктів

 Продукти харчування рослинного походження (в 100 г)

 

Продукт харчування

 

Ккал Продукт харчування Ккал
картопля 83 гриби (печериці) 41
баклажани 24 рис 332
кабачки 27 крупа гречана 329
капуста 28 крупа манна 333
перець солодкий 17 крупа пшенична 335
редис 20 крупа вівсяна 356
морква 33 крупа перлова 330
огірки 15 кукурудзяні пластівці 388
буряки 48 мюслі 371
помідори 10 макарони 330
салат 19 олія  соняшникова 973
горох 325 мед 320
квасоля 310 цукор 390
горіхи 630 кетчуп 21

 

Продукти харчування тваринного походження (в 100 г)

 

Продукт харчування

 

Ккал Продукт харчування Ккал
баранина 206 молоко (3,5%) 250 мл 160
яловичина 154 сметана (25% жирності) 284
телятина 213 масло вершкове 734
печінка 87 короп 87
свинина 384 лосось 176
нирки 59 оселедець солоний 261
курятина 185 скумбрія 238
яйце куряче 157 судак 72
сир твердий 360 тріска 65
сир (20% жирності) 233 щука 72
кефір (2,5% жирності) 62 креветки 74

 

Продукти «змішаного» походження та напої

 

Продукт харчування

 

Ккал Продукт харчування Ккал
хліб пшеничний 226 лимонад 123
хліб житній 214 кока-кола 110
ковбаса любительська 291 сік фруктовий 120
сосиски 204 пиво 112
майонез (50% жирності) 502 шампанське сухе (100 мл) 85
маргарин столовий 720 біле вино (125 мл) 99
морозиво (40 г) 78 червоне вино (125) 93
шоколад 568 вермут солодкий (50 мл) 85
кава без цукру і вершків 0 горілка (20 мл) 55
чай без цукру і вершків 0 лікер (20 мл) 65
мінеральна вода 0 коньяк (20 мл) 49

Підсумовуючи, маю надію на те, що цей матеріал буде корисним для читачів, можливо, декого з них спонукає переглянути своє відношення до питання раціонального та збалансованого харчування, а саме головне – тримати під контролем масу власного тіла та не доводити ситуацію до ожиріння.

 

Полінчук І.С. зав. від. анестезіології та ІТ КЗ «ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша», кандидат медичних наук

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

61