Ожиріння – проблема сучасності
Ми наближаємось до цілої низки зимових свят, які, традиційно, супроводжуються великою кількістю вихідних та святкових днів, а також традиційними порушеннями режиму повсякденного харчування в сторону переїдання, що є основною причиною ожиріння. На цю тему сказано і написано дуже багато, але, можливо, і цей матеріал буде корисним.
У багатьох народів світу гладка людина вважається символом статку і певного соціального статусу. Згадаймо лише казки нашого дитинства, де більшість негативних героїв зображені товстими і жадібними. На жаль, лікарі дотримуються з цього приводу дещо іншої думки.
Згідно зі статистикою Всесвітньої організації охорони здоров`я (ВООЗ), 350 млн. людей у світі мають ожиріння Існує навіть своєрідний «рейтинг» країн за ознакою питомої ваги населення із надмірною вагою, що є одним з головних факторів передчасної смерті. За цим показником Україна, де 44,8 % населення має проблему надлишкової ваги, займає 113 місце у світі (ВООЗ, 2012). Ожиріння є фактором ризику розвитку цукрового діабету, ішемічної хвороби серця, інсульту, а після планових оперативних втручань – фатальних ускладнень у вигляді тромбоемболії легеневої артерії, інфаркту міокарду.
Як правильно визначити «ідеальну» масу тіла людини. Є багато подібних методик, але найчастіше використовується індекс маси тіла (ІМТ). Ця методика рекомендована МОЗ України (наказ від 14.02.2012р. №110) для визначення ступеню операційно-наркозного ризику у передопераційному періоді.
ІМТ визначається за наступною формулою: m / h², де m – маса тіла (кг), h – зріст (м). Інтерпретація результатів:
- до 27 – нормальна маса тіла;
- 27-29 – І ступінь ожиріння;
- 30-34 – ІІ ступінь ожиріння;
- 35-40 – ІІІ ступінь ожиріння;
- > 40 – IV ступінь ожиріння.
Автором цих рядків було проведено дослідження з метою визначення актуальності проблеми ожиріння у пацієнтів, які були госпіталізовані в нашу лікарню для планових оперативних втручань протягом 2014 – 2016 рр.
Всього пацієнтів було 661 чол.: чоловіків – 160 (24,2%), жінок – 501 (75,8%); розподіл за віковими категоріями наступний:
- І (15-25 років) – 14 чол. (2,1%);
- ІІ (26-39 років) – 88 (13,3%);
- ІІІ (40-59 років) – 294 (44,5%);
- IV (60-74 роки) – 208 (31,5%);
- V (75 років і старші) – 57 (8,6%).
Результати дослідження виявились досить несподіваними. Розподіл за показником ІМТ був наступним:
- І вікова категорія (15-25 років, всього14 чол.): нормальну масу тіла мали 12 чол. (85,7%);
- ІІ вікова категорія (26-39 років, всього 88 чол.): нормальну масу тіла мали 36 чол. (40,9%);
- ІІІ вікова категорія (40-59 років, всього 294 чол.): нормальну масу тіла мали 60 чол. (20,4%);
- ІV вікова категорія (60-74 роки, всього 208 чол.): нормальну масу тіла мали 29 чол. (13,9%);
- V вікова категорія (75 років і старші, всього 57 чол.): нормальну масу тіла мали 14 чол. (24,6%).
Таким чином, з 661 пацієнта, які були прооперовані в плановому порядку, нормальну масу тіла мали лише 151 чол. (22,8%); ожиріння І ст. – 147 чол. (22,2%); ожиріння ІІ ст. – 196 чол. (29,7%); ожиріння ІІІ ст. – 120 чол. (18,2%); ожиріння IV ст. – 47 чол. (7,1%). У всіх вікових категоріях питома вага жінок з ожирінням була вищою у порівнянні з чоловіками.
Це дослідження показало, що 25,3% планових хірургічних пацієнтів мають ІІІ-IV ст. ожиріння, яке є значним фактором ризику розвитку післяопераційних ускладнень. Слід відмітити, що навіть суворе дотримання сучасних клінічних протоколів щодо заходів профілактики не може в повній мірі убезпечити пацієнтів з ожирінням від ускладнень (аж до фатальних) у післяопераційному періоді.
Деякі поради відносно збалансованого харчування
Переїдання так само шкідливе для людського організму, як і голодування. При голодуванні організм людини втрачає 40 г білка за добу, ці втрати знижуються в 2 рази при надходженні в організм 100 г вуглеводів. Для підтримання нормальної життєдіяльності людський організм потребує вуглеводи, білки, жири.
Повноцінною вважається дієта, при якій добова потреба в енергії забезпечується у наступному співвідношенні: вуглеводи – 70%; білки – 20%; жири – 10%.
Добова потреба людини в енергії
- Доросла людина, яка не займається важкою фізичною працею, потребує 20-25 ккал на 1 кг маси тіла на добу.
Приклад розрахунку добової потреби в енергії (добовий калораж) для людини, маса тіла якої становить 80 кг:
20-25 ккал х 80 кг = 1600 – 2000 ккал/добу.
- При стресах, до яких відносяться захворювання, післяопераційний період, сепсис, потреба в енергії різко зростає і становить вже 40-45 ккал/кг/добу.
В цьому випадку розрахунок добової потреби в енергії (добовий калораж) для людини, маса тіла якої становить 80 кг, матиме наступний вигляд:
40-45 ккал х 80 кг = 3200 – 3600 ккал/добу.
Раціональний розподіл добової потреби здорової людини в енергії:
- сніданок – 30% енергії;
- обід – 50% енергії;
- вечеря – 20% енергії.
Кількість енергії, яка виділяється при «згорянні» 1 г продуктів харчування за походженням:
- 1 г білка – 4 ккал;
- 1 г вуглеводів – 4 ккал;
- 1 г жирів – 9 ккал.
Поживна цінність деяких харчових продуктів
Продукти харчування рослинного походження (в 100 г)
Продукт харчування
|
Ккал | Продукт харчування | Ккал |
картопля | 83 | гриби (печериці) | 41 |
баклажани | 24 | рис | 332 |
кабачки | 27 | крупа гречана | 329 |
капуста | 28 | крупа манна | 333 |
перець солодкий | 17 | крупа пшенична | 335 |
редис | 20 | крупа вівсяна | 356 |
морква | 33 | крупа перлова | 330 |
огірки | 15 | кукурудзяні пластівці | 388 |
буряки | 48 | мюслі | 371 |
помідори | 10 | макарони | 330 |
салат | 19 | олія соняшникова | 973 |
горох | 325 | мед | 320 |
квасоля | 310 | цукор | 390 |
горіхи | 630 | кетчуп | 21 |
Продукти харчування тваринного походження (в 100 г)
Продукт харчування
|
Ккал | Продукт харчування | Ккал |
баранина | 206 | молоко (3,5%) 250 мл | 160 |
яловичина | 154 | сметана (25% жирності) | 284 |
телятина | 213 | масло вершкове | 734 |
печінка | 87 | короп | 87 |
свинина | 384 | лосось | 176 |
нирки | 59 | оселедець солоний | 261 |
курятина | 185 | скумбрія | 238 |
яйце куряче | 157 | судак | 72 |
сир твердий | 360 | тріска | 65 |
сир (20% жирності) | 233 | щука | 72 |
кефір (2,5% жирності) | 62 | креветки | 74 |
Продукти «змішаного» походження та напої
Продукт харчування
|
Ккал | Продукт харчування | Ккал |
хліб пшеничний | 226 | лимонад | 123 |
хліб житній | 214 | кока-кола | 110 |
ковбаса любительська | 291 | сік фруктовий | 120 |
сосиски | 204 | пиво | 112 |
майонез (50% жирності) | 502 | шампанське сухе (100 мл) | 85 |
маргарин столовий | 720 | біле вино (125 мл) | 99 |
морозиво (40 г) | 78 | червоне вино (125) | 93 |
шоколад | 568 | вермут солодкий (50 мл) | 85 |
кава без цукру і вершків | 0 | горілка (20 мл) | 55 |
чай без цукру і вершків | 0 | лікер (20 мл) | 65 |
мінеральна вода | 0 | коньяк (20 мл) | 49 |
Підсумовуючи, маю надію на те, що цей матеріал буде корисним для читачів, можливо, декого з них спонукає переглянути своє відношення до питання раціонального та збалансованого харчування, а саме головне – тримати під контролем масу власного тіла та не доводити ситуацію до ожиріння.
Полінчук І.С. зав. від. анестезіології та ІТ КЗ «ХМКЛ ім. Є.Є. Карабелеша», кандидат медичних наук
Tags: Полінчук І.С.
Trackback from your site.