Грудне вигодовування
Материнське молоко протягом перших 6 місяців є найбільш повноцінною їжею. В цей час грудне вигодовування повністю забезпечує дитину харчовими та біологічно активними речовинами для повноцінного розвитку та росту дитини.
Перевагою грудного вигодовування є унікальні властивості, які створюють імунний захист дитини, оберігають від інфекційних захворювань, містять поживні речовини, сприяють формуванню фізіологічної мікробної колонізації організму. Грудне вигодовування попереджує захворюваність органів дихання, шлунково-кишкового тракту, алергічні захворювання, цукровий діабет, розвиток анемії, сприяє розвитку та дозріванню нервової системи, сітківки очей, легень, шлунково-кишкового тракту, ендокринної системи, забезпечує високий рівень інтелектуального розвитку, оберігає здоров’я матері.
Важливі моменти прикладання немовляти до грудей:
- вперше немовля потрібно прикласти до грудей відразу після пологів, саме в цей час немовля отримує найбільший природній захист;
- перед годуванням прийняти зручну позицію та повернути дитину всім тілом до себе;
- переконатися в тому, що голова немовляти і шия розташовані на одній прямій лінії, у цьому положенні молоко без перешкод надходить в шлунок;
- тіло малюка притиснуте до тіла матері (живіт до живота);
- обличчя малюка повернуте до грудей матері, ніс напроти соска;
- підборіддя торкається грудей матері, ротик широко відкритий, нижня губа вивернута, більша частина ареоли(нижня частина) захоплена ротом дитини;
- коли малюк вхопив сосок разом з ареолою, переконатись щоб груди не заважали диханню малюка;
- чути як дитина ковтає молоко.
Для успішного грудного вигодовування дотримуйтесь правил:
- годування грудним молоком виключно до 6 місяців;
- не давати малюку воду, їжу та інші рідини до 6 місяців, в грудному молоці всього цього достатньо;
- не давати сосок та пустушок в період грудного вигодовування;
- вільний режим (по вимозі дитини) годування та сну, не обмежуйте годування немовляти;
- не пропускайте нічні годування.
Харчування матері що годує
Дозволяється з першої неділі
- каші (крім рисової);
- відварна та тушкована картопля, кабачок, кольорова капуста, морква та цибуля;
- нежирне м’ясо (яловичина, телятина, кролятина) – тушковане, варене або приготовлене на пару, куриця – відварна або тушкована, без шкірки;
- супи вегетаріанські або на «другому» м’ясному бульйоні без піджарки;
кисломолочні продукти – сир, кефір, білий натуральний йогурт, ряжанка ( без барвників, ароматизаторов, смакових добавок, фруктово-ягідних наповнювачів, знежирені) 200мл на добу; не можна пити незбиране молоко (воно викликає підвищене газоутворення).
- пшеничний, висівковий, житньо-пшеничний хліб, сухе печиво не солодке;
- компоти із сухофруктів або яблук, спеціальні трав’яні чаї для мам, що годують (на основі фенхеля, кропу, анісу, кмину).
З другого тижня раціон слід поступово розширювати, додаючи в день не більше одного нового продукту – так у вас буде можливість помітити, на що саме прореагувала дитина й забрати цей продукт із раціону. Мамам, що годують, можна й потрібні свіжі фрукти (груші, яблука – зелені й жовто-зелені, банани), деякі ягоди (чорна смородина, абрикоси, аґрус), свіжі овочі (невелика кількість тертої моркви, білокочанної капусти, огірки), зелень (кріп, петрушка).
Частота приймань їжі матері не повинна бути рідше 5-6 раз у день, бажане – через кожні 4 години. Не повинно бути відчуття голоду, можна випити склянку кефіру або йогурту, коли ви встаєте погодувати маля. Щоб не переїдати, за одне приймання їжі вживайте порції в межах 300-400 грам ( з урахуванням випитої рідини).
Небажані продукти
Алергію практично завжди викликає вживання шоколаду й какао, цитрусових, ягід червоного кольору (вишня, полуниця, малина), динь, ананасів, копчених, смажених продуктів і консервів. Сюди ж відносяться продукти промислового виробництва з додаванням більших кількостей барвників, ароматизаторів і консервантів ( у тому числі ковбасні вироби), морепродукти й червона риба, наваристі бульйони, мед, горіхи (допускається вживання декількох волоських горіхів при відсутності реакцій з боку дитини).
До здуття животика в маляти й кишковим колькам приводять незбиране молоко, велика кількість вуглеводів у раціоні, особливо легкозасвоюваних (цукор, здобна випічка, макарони, інші борошняні й кондитерські вироби), груба рослинна клітковина (огірки, свіжа капуста, яблука, чорний хліб, бобові, виноград).
Профілактика лактаційного маститу
Профілактика маститу полягає в дотриманні санітарно-гігієнічного режиму в пологовому стаціонарі, дотриманні особистої гігієни під час вагітності та в післяпологовому періоді, правильному догляді за молочними залозами, профілактиці та своєчасному лікуванні тріщин сосків і лактостазу.
Велике значення приділяйте правильній техніці та режиму годування грудьми.
Особливого догляду потребують молочні залози. Під час вагітності рекомендується массаж, обмивати їх водою кімнатної температури з наступним розтиранням чистим махровим рушником. Це сприяє загартовуванню молочних залоз і підвищенню стійкості сосків до механічних пошкоджень, які можуть виникнути при годуванні дитини. Носити білизу з бавовняної тканини, яку необхідно щодня прати окремо від іншої білизни і одягати після прасування.
Масаж молочних залоз:
1) починаючи з верхніх квадрантів, біля основи молочної залози і натискаючи на стінку грудної клітини, здійснюють пальцями кругові рухи, спершу на одному місці протягом декількох секунд, а потім переміщують їх по спіралі навколо грудей у напрямку до ареоли;
2) молочну залозу погладжують легкими рухами долоні у всіх квадрантах від її основи до соска;
3) сосок переміщують між вказівним і великим пальцями.
Кожне годування дитини рекомендується доповнювати сціджуванням.
Ручний метод зціджування найбільш ефективний для профілактики лактостазу. Перед процедурою необхідно ретельно вимити руки і зручно сісти або встати, розташувавши чашку біля грудей. Молоко зціджують легкими ковзаючими рухами I і II пальців кисті у напрямку від периферії молочної залози до центру ареоли по черзі з усіх її відділів. Особливу увагу слід приділяти зціджуванню молока з зовнішніх квадрантів молочної залози, де найчастіше виникають лактостаз і гнійне запалення. Цей етап необхідно чергувати зі сцеживанием молока з молочних синусів.
Для цього великий палець кладеться на ареолу над соском, а вказівний – під соском, навпроти великого. Потім, натискаючи великим і вказівним пальцями всередину в напрямку грудної клітки, молоко зціджують в чашку.
При схильності до лактостазу необхідно виконувати наступні правила:
- більш часто прикладати дитину до грудей;
- годувати дитину за вимогою, але не рідше 3 годин між годуванням ;
- зціджувати трохи молока до годування, щоб груди стали легше;
- під час годування погладжувати груди в бік соска;
- зціджувати молоко після годування, поки груди не стануть м’якими;
- надягти бюстгалтер, який добре тримає груди, але при цьому не здавлює їх;
- ретельно дотримуватися техніки годування дитини і зціджування молока;
- годувати дитину “з-під руки”.
Сімейний лікар поліклініки №2 КЗ «ХМКЛ ім. Є.Є.Карабелеша» Некряч О.В.
Tags: Некряч О.В.
Trackback from your site.