Всеукраїнський День меланоми – 2018

Written by Админ on . Posted in Останні події

20  квітня 2018 року в  Україні  пройшов  десятий  Всеукраїнський  День діагностики меланоми в рамках європейського проекту «Євромеланома», учасниками  якого  є  30 країн.  День меланоми проходить  щорічно,  починаючи з 2009 року, за  підтримки  Міністерства охорони здоров’я  України,  Української  асоціації  лікарів-дерматовенерологів  і  косметологів,  громадської   організації «СТОП меланома».
У цей день, за традицією, всі бажаючі  пройшли безкоштовне обстеження на предмет виявлення злоякісних новоутворень шкіри на ранній стадії. Лікарі спеціалізованих медичних установ країни, провели безкоштовний прийом громадян. Основна мета заходу – донести до громадськості інформацію про таке небезпечне захворювання, як меланома і його наслідки, а також допомогти в ранньому виявленні ознак злоякісного переродження родимки.

Меланома є однією з найбільш злоякісних пухлин шкіри, яка протягом першого року після встановлення діагнозу може призвести до смерті. Нажаль, статистика свідчить, що злоякісні новоутворення шкіри на сьогодні є найбільш поширеним видом онкопатології в Україні. І важливо, щоб людина, при виявленні у себе на тілі перших небезпечних ознак, як можна раніше звернувся до лікаря.
Щоб розпізнати небезпечні ознаки в родимці самостійно, існує спеціальний алгоритм первинної самодіагностики родимок АКОРД, в якому кожна буква має своє значення:

А – Асиметрія, коли умовна вісь проведена через родимку ділить її на дві нерівні половинки;

К – Край, якщо край родимки нерівний, зубчатий, немов рваний;

О – Окрас, зміна кольору, поява вкраплень, гранул, прожилок сірого, чорного чи рожевого кольору, а також втрата кольору;

Р – Розмір, чим більше розмір родимки, тим вище ризик її переродження;

Д – Динаміка, або прояви будь-яких змін – збільшення розміру, товщини, зміна кольору, кровоточивість, поява кірочок.

Якщо при самостійному огляді Ви виявили, хоча б, один з ознак акорд, потрібно негайно звернутися до лікаря-дерматолога або дерматоонколога за консультацією.
Так, за результатами минулого року, в Україні в День меланоми було оглянуто понад 95 тисяч осіб, серед яких попередньо було встановлено 222 випадків меланоми!
Всього за 9 років (2009-2018 рр.) Проведення Дня меланоми в Україні було оглянуто 234 109 осіб, серед яких було виявлено 754 меланоми і 2011 випадків раку шкіри.
Фахівці стверджують, що за останні роки смертність від меланоми в Україні знизилася на 15%. Хоча показники захворюваності меланомою шкіри ростуть, але спостерігається позитивна тенденція, коли пацієнти стали звертатися з ранніми стадіями. Все більше людей звертають увагу на найменші зміни в родимках і йдуть до лікарів.

Дерматовенеролог Новік І.В.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

69