Впровадження в дію проекту«Сталість ВІЛ-послуг»

Written by admin on . Posted in Останні події

30.05.2017 року в поліклініці № 2 КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім Є.Є. Карабелеша» для ЗМІ проведено брифінг мера міста Херсон Миколаєнко В.В., головного лікаря Малицької А.П. та фахівців лікарні щодо стану впровадження в місті проекту «Сталість ВІЛ-послуг».

Проект, який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується консалтинговою компанією «Deloitte», був презентований в місті у 2016 році та має на меті посилення системи охорони здоров’я України для забезпечення ефективного та сталого надання послуг з профілактики, лікування та догляду у сфері ВІЛ-інфекції/СНІДу найбільш уразливим групам населення. За результатами зустрічі з представниками USAID було підписано Меморандум про співробітництво між Херсонською міською радою, Департаментом охорони здоров’я Херсонської  обласної  державної  адміністрації та Херсонською міською громадською організацією «Асоціація 21 століття».

У рамках втілення проекту в КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» проведена значна робота:

  • Медичні працівники прийняли участь у навчально-інформаційних заходах. Мета семінарів – підвищити рівень знань щодо правил персональної безпеки, антидискримінаційного законодавства, поняття стигми, дискримінації та толерантного ставлення, особливостей висвітлення проблеми ВІЛ та уразливих груп, а також надати інструменти поновлення своїх прав (починаючи від можливих комунікаційних сценаріїв прийому в лікарнях до скарг у відповідні інстанції).
  • Створено локальну команду КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» з покращення якості для забезпечення ВІЛ-послуг серед населення, у тому числі представників груп найвищого ризику.

  • Розроблені та затверджені локальні протоколи надання медичної допомоги ВІЛ – інфікованим та маршрути пацієнта у кожному підрозділі лікарні.
  • На кожній дільниці визначені особи, які належать до груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ, складений план їх залучення до обстеження.
  • З квітня 2016 року запроваджено тестування на ВІЛ за допомогою двох швидких тестів (ШТ), що дає змогу терміново отримувати результат. ШТ були отримані від МБФ «Фонд Вільяма Дж.Клінтона» та ХМГО «Асоціація 21 століття». Всього надійшло 1350 ШТ для первинного обстеження та 95 ШТ для підтверджуваного. На сьогодні проведено 569 та 45 досліджень ШТ відповідно. Виявлено 41 ВІЛ – позитивна особа (7,2%), при тому, що задовільним є показник виявлення 3,0%.
  • Запроваджено зовнішній контроль якості тестування ШТ на ВІЛ.
  • Запроваджено проведення анкетування населення по визначенню ризикованої поведінки щодо інфікування ВІЛ.
  • До роботи по виявленню ВІЛ – позитивних залучені фахівці «вузьких» спеціальностей.
  • Запроваджено встановлення діагнозу ВІЛ – інфекції на протязі одного візиту до лікарні.
  • Забезпечено функціонування в районі Сайту АРТ для наближення допомоги до груп населення, які її потребують. Зараз тут отримують лікування 76 хворих.

Досвід організації роботи КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» у сфері протидії ВІЛ неодноразово вивчався та інспектувався представниками різних організацій: міжнародною незалежною гуманітарною медичною організацією «Лікарі без кордонів», аудиторською компанією PricewaterhouseCoopers, представниками Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України».

Під час моніторингових візитів представниками  команд надана висока оцінка роботи закладу у сфері протидії ВІЛ.

Розвиток епідемії ВІЛ/СНІДу в м Херсон  має ті ж закономірності, що й в цілому по Україні.

На сьогодні епідемічна ситуація в Україні щодо ВІЛ/СНІДУ характеризується переходом вірусу з груп ризику у широкі верстви населення. Особливістю процесу є зміна шляхів передачі від парентерального (або при споживанні наркотичних речовин шляхом ін’єкцій) на статевий. Саме статевий шлях передачі зростає і складає на сьогодні більше 50,0% всіх випадків інфікування. І навпаки, роль ін’єкційного шляху передачі знижується від майже 80% у 90-х роках до 46% в минулому році.

За даними епідеміологічного аналізу в області: інфікувалися при вживанні наркотичних речовин довенно  33,6%, статевим шляхом інфіковано  59,5 %, вертикальним –  6,9%.  Продовжують виявлятися ВІЛ – позитивні пацієнти серед донорів: з 1987 року в області них виявлено 330 осіб, з них  у 2016 році – 10.

Епідемія переходить у загальну популяцію населення. Серед наших пацієнтів все частіші з’являються соціально – адаптовані, матеріально – забезпечені та сексуально не розбещені люди.

У 2016 році та в І кв. 2017 р. темпи захворюваності на ВІЛ-інфекцію залишаються досить високими. На 01.04.17 р. в місті зареєстровано 1289 людей, які живуть з ВІЛ (ЛЖВ) (392,1 на 100тис. населення), мешканці Суворовського району складають 402 особи (332,2 на 100 тис. населення). В Україні показник розповсюдженості 313,3 на 100 тис.

Але, загальновизнаним є факт, що офіційні дані не відображають реальний масштаб епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Україні, зокрема дійсну кількість людей, інфікованих ВІЛ. Вони лише надають інформацію про осіб, які пройшли тестування на антитіла до ВІЛ, у яких була виявлена ВІЛ-інфекція, і які були внесені до офіційного національного реєстру випадків ВІЛ-інфекції. Значно більша кількість українців можуть бути інфікованими, але вони необізнані щодо свого статусу.

Світовий досвід свідчить, що поширення ВІЛ-інфекції/СНІДу призводить до зменшення тривалості життя, зростання потреби у медичних послугах, загострення проблем бідності, соціальної нерівності  та  сирітства, подолання яких потребує постійного збільшення видатків з державного, обласного та місцевих бюджетів.

У зв’язку з тим, що переважна більшість ВІЛ-інфікованих є особами  працездатного та репродуктивного віку, епідемія негативно впливає на  соціально-економічний розвиток країни та створює загрозу національній безпеці.

Все вищенаведене змушує організаторів охорони здоров’я активно долучатися до проекту досягнення цільових показників за схемою «90-90-90», запропонованою ЮНЕЙДС (Об’єднаної програми ООН з ВІЛ/СНІДу):

  • 90% ЛЖВ повинні знати про свій ВІЛ позитивний статус (тобто, бути виявленими);
  • 90% ЛЖВ, які знають про свій ВІЛ+ статус, повинні отримувати лікування антиретровірусними (АРВ) – препаратами;
  • у 90% пацієнтів, які знаходяться на лікуванні повинний спостерігається невизначальний рівень вірусного навантаження (вірус не виявляється в крові).

Результат: зниження нових випадків ВІЛ на 75 %.

Тобто: своєчасне виявлення та призначення лікування дозволить зупинити подальший розвиток епідемії.

Виконання цих завдань неможливо без консолідації зусиль органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я, соціальних служб та допомоги іноземних і вітчизняних донорів та громадських організацій.

Завдяки допомозі проекту за участю ХМГО «Асоціація 21 століття» та підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в квітні 2017 р. КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша» отримав оргтехніку, меблі та обладнання на загальну суму 80 473,00 грн. Допомога призначалась для облаштування кабінетів тестування на ВІЛ та кабінетів «Довіра», де надається медична допомога ВІЛ – інфікованим пацієнтам.

За власні кошти лікарні проведені ремонтні роботи у  приміщеннях  поліклініки № 2 та сімейній амбулаторії Таврійського мікрорайону.

Ці кроки дають  можливість і надалі покращувати якість медичної допомоги ЛЖВ та виявляти ВІЛ – позитивних осіб з метою своєчасного лікування. Відкриття кабінету «Довіра» в поліклініці № 2  – один з них.

Підготували Демедюк О.І., Смірнова І.М.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

71