Вітання Вчителю !

Written by admin on . Posted in Останні події

10 липня 2014 року виповнюється 80 років Людмилі Василівні Новицькій-Усенко – Людині, Вченому, Педагогу, Лікарю.

НОВИЦЬКА-УСЕНКО Людмила Василівна

Людмила Василівна народилася 10 липня 1934 року у м. Дніпродзержинськ Дніпропетровської області. У 1958 році закінчила Дніпропетровський державний медичний інститут (нині медична академія) з відзнакою.

В 1962 році захистила кандидатську дисертацію на тему: “Состояние гемодинамики, функции внешнего дыхания и межуточного обмена при различных видах обезболивания” за спеціальністю “анестезіологія” в Дніпропетровському державному медичному інституті.

В 1971 році захистила докторську дисертацію на тему: “Гемодинамика и кислотно-щелочное равновесие у онкологических больных в связи с премедикацией, обезболиванием и методом ведения послеоперационного периода” в Дніпропетровському державному медичному інституті, з 1973 року – професор.

Діяльність Л.В. Новицької-Усенко нерозривно пов’язана з педагогічним процесом. В 1973 році вона організувала кафедру анестезіології та інтенсивної терапії в Дніпропетровському державному медичному інституті (нині академії), яку очолювала до 2008 р. В 1978-1981 році була проректором з наукової роботи, в 1981-1996 роках – ректором цього вищого медичного навчального закладу.

У 1991 році Людмила Василівна обрана член-кореспондентом НАН України, а у 1993 році – член-кореспондентом Національної академії медичних наук України.
Людмила Василівна – автор та співавтор біля 600 наукових робіт, з яких 14 монографій, 12 винаходів, 7 патентів. За її редакцією та з її участю вийшло 12 підручників, навчальних посібників, словників, керівництв, серед яких «Анестезиология и реаниматология» (1983), «Посібник для практичних занять з анестезіології та реаніматології» у 2-х частинах (1993, 1995), «Основи інтенсивної терапії» (2000), підручник «Анестезіологія та інтенсивна терапія» (2003).

usenko_2Людмила Василівна – Заслужений діяч науки УРСР (1984 р.), лауреат премії Уряду Російської Федерації (1999 р.), лауреат Державної премії України (2000 р.) професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Дніпропетровської державної медичної академії (з 2008 р.).

Професор Л.В. Новицька-Усенко створила свою наукову школу. Під її керівництвом захищені 54 дисертації, з яких 6 – докторські.

Людмила Василівна – фундатор “Фонду пошуку і підтримки талановитої молоді”. З 1994 року заснувала 2 особисті щорічні премії для студентів і учнів медичного ліцею за кращі наукові роботи з невідкладних станів, які за цей час отримали 12 учнів ліцею і 13 студентів та інтернів ДДМА, член редакційних рад 5 провідних наукових журналів України та Росії.

Досягнення цієї видатної людини отримали високу оцінку в Україні та світі. Людмила Ваcилівна має наступні нагороди:

1976 р. – знак «Отличник здравоохранения»;
1984 р. – Заслужений діяч науки УРСР;
1999 р. – лауреат премії Уряду Російської Федерації;
2000 р. – лауреат Державної премії України;
2004 р. – орден Української православної церкви Преподобного Агапіта Печерського ІІІ ступеня;
2004 р. – знак Кабінету Міністрів України до Почесної грамоти;
2004 р. – знак МОЗ України до Почесної грамоти;
2004 р. – знак Дніпропетровської міської ради «За вірну службу рідному місту»;
2009 р. – знак Дніпропетровської обласної державної адміністрації «За розвиток регіону»;
2009 р. – срібна медаль В.О. Неговського Європейської академії природничих наук;
1997 р. – сертифікат Міжнародного біографічного центру в номінації «Внесок у наукові досягнення»;
1997 р. – сертифікат Американського біографічного інституту в двох номінаціях: «Видатні внески в сучасне суспільство» та «За внесок в розвиток медичної освіти».

Разом з тим, чи не найвищою оцінкою для справжнього педагога є думка студентів. На офіційному сайті Дніпропетровської ДМА є цікава інформація з цього приводу, де можна дізнатись про відношення студентів до своїх викладачів. Щодо професора Л.В. Новицької-Усенко, то можна прочитати наступне. Оцінка студентів за 5-бальною системою:

  • знання предмету – 5;
  • відношення до хабарів – 0;
  • почуття гумору – 2,5;
  • вимогливість – 4,43;
  • відношення до студентів – 4,67.

Якщо коротко: професіоналізм, порядність, людяність.

Людмила Василівна двічі відвідувала нашу лікарню та виступала з блискучими лекціями на наших традиційних міжобласних конференціях: у 2004 році – «Лікарня майбутнього (до 90-річчя КЛСР)» та 2008 році – «Оптимізація якості медичної допомоги при невідкладних станах».

Проф. Новицька-Усенко Л.В. та Полінчук І.С. в приміщенні музею кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Дніпропетровської ДМА.

Проф. Новицька-Усенко Л.В. та Полінчук І.С. в приміщенні музею кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Дніпропетровської ДМА.

Вважаю, що мені дуже поталанило в житті, адже я маю високу честь відносити себе до великої когорти учнів Людмили Василівни. В цей урочистий день хотів би сказати своєму Вчителю наступне.

Шановна Людмила Василівна!

Прийміть найщиріші привітання з нагоди Вашого ювілею. Дозвольте побажати Вам – людині, яка внесла величезний вклад в розвиток медичної науки та практики, людині, яка має щиру душу та добре серце, міцного здоров`я, щастя та нових творчих досягнень.

Низький уклін та найкращі слова подяки Вам, шановна Людмила Василівна, за ту неоціненну допомогу, яку Ви, як науковий керівник, надавали мені.

За Ваш професіоналізм, за Вашу мудрість, за Вашу людяність, за все те добро, яке Ви зробили і продовжуєте робити для науки, для своїх учнів, для пацієнтів, нехай Бог оберігає Вас та усіх тих, хто Вам близький.

З величезною повагою та шануванням Ваш дисертант,
зав. від. анестезіології та інтенсивної терапії
КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня»,
кандидат медичних наук Ігор Полінчук

 

usenko_3

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

63