Виконання програми Уряду «Доступні ліки»

Written by admin on . Posted in Останні події

У квітні 2017 року в Україні стартувала Урядова програма «Доступні ліки».

До реєстру ліків, вартість яких підлягає відшкодуванню, ввійшло 199 лікарських засобів від 43 виробників (21 – країни ЄС, 17 – Україна, 5 – Індія та Ізраїль).

З метою покращення якості та доступності лікування, профілактики соціально – значимих хвороб, підвищення обізнаності населення щодо умов програми «Доступні ліки» в  КЗ «Херсонська міська  клінічна   лікарня ім. Є.Є.Карабелеша» проведена значна робота:

– організовано конференції з лікарями – терапевтами та медичними сестрами стосовно початку дії Урядової програми «Доступні ліки» та про внесення змін до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, відповідно наказу МОЗ України від 16 лютого   2017 року № 153;

–  укладено договори про реалізацію ліків із 7 аптеками, 34 аптечними пунктами;

– кожного дня оновлюються реєстри пацієнтів, які потребують лікування; лікарі активно викликають пацієнтів на прийом та виписують рецепти, а тяжкохворим – доставляють додому;

– щоденно аналізується інформація  лікарів-терапевтів та сімейних лікарів щодо кількості осіб, яким виписано рецепти, та кількості виписаних рецептів з відшкодуванням вартості лікарських засобів. Аптеки, в свою чергу, надають інформацію про кількість відпущених ліків та кількості осіб, які їх отримали;

– проведено круглий стіл за участю головних терапевтів ДОЗ ОДА та УОЗ міської ради з головним терапевтом МОЗ України Нетяженко В.З. Підготовлено виступ на телебаченні з питань дії Урядової програми «Доступні ліки», оприлюднена відповідна інформація на сайті лікарні;

– активізовано санітарно-просвітницьку роботу щодо інформованості населення про умови дії програми «Доступні ліки» з використанням всіх методів: бесіди, листівки, плакати і т.д.;

– запроваджено анкетування з метою вивчення рівня обізнаності населення про програму «Доступні ліки».

За результатами анкетування в жовтні 2017 р. з’ясовано:

  • 61,1% респондентів (або їх родичів) страждають на   серцево-судинні  захворювання, цукровий  діабет або бронхіальну астму;
  • 73,6 % респондентів обізнані про  дію урядової  програми «Доступні  ліки»;
  • 63,2% з них дізнались про умови програми «Доступні  ліки» від  дільничного терапевта  або сімейного лікаря; 25,8 % – з ЗМІ;  8,6 % – від знайомих; 2,4 % – не пам’ятають.

Респонденти, які не обізнані про програму «Доступні ліки», запрошені до участі у неї та отримали пам’ятки:

ІНФОРМАЦІЯ

про дію програми «Доступні ліки»

 «Доступні ліки» – це Урядова програма забезпечення кожного громадянина України необхідними лікарськими засобами, які покращать якість його життя, зможуть запобігти виникненню ускладнень та передчасної смертності.

Ця програма дозволить громадянам отримувати низку препаратів безкоштовно, або з невеликою доплатою. Програма діє на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. При цьому інші програми відшкодування, які, наприклад, діють на інсуліни, продовжуватимуть працювати.

Порядок отримання ліків за програмою «Доступні ліки»

  1. Пацієнту звернутися до сімейного/дільничного лікаря поліклініки за місцем проживання, який виписує рецепт на лікарський засіб вказуючи непатентовану назву (діючу речовину ліків). Рецепт на більшість препаратів виписується на 30 днів.
  2. З цим  рецептом завітати до аптеки, що бере участь у програмі  «Доступні ліки» (про назву та адреси аптек Ви дізнаєтесь на сайті лікарні або Вам розповість лікар).
  3. В аптеці пацієнту пропонують отримати ліки, вартість яких підлягає державному відшкодуванню (безкоштовно чи з частковою доплатою).
  4. Перелік лікарських засобів за міжнародною непатентованою назвою, які входять до програми «Доступні ліки» доступний на сайті МОЗ України www.moz.gov.ua.

Адміністрація  КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є.Є. Карабелеша»

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

69